|
LOMBARD niskie koszta spore zyski |
LOMBARD niskie koszta spore zyski
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Szukam pomysłu na Biznes
Autor
Wiadomość
zapraszam do dyskusji
Moim zdaniem ciekawy pomysł, tylko raczej w jakimś mieście a nie np. na wsi ;) Tylko nie wiem czy dochód z takiego interesu byłby stały - czy z tego będzie można wyżyć. Chodzi mi tutaj o to, że w jeden dzień ktoś coś zostawi w lombardzie za np. 400 żł a ty sprzedasz to dopiero za kilka dni za np. 600 zł. Zarobek będzie raczej mały w ciągu miesiąca - chyba że rzeczywiście będzie dużo klienteli ;) Jest to jednak raczej dorobek na ludziach "pokrzywdzonych przez los" - ponieważ w większość są to osoby, które nie mają z czego żyć i sprzedają np. telewizor albo "pijaczki", którym nie starcza na alkohol. Ja to tak widzę ...
Coz ..... albo sentymenty albo biznes..... prowadzisz spozywczaka a jakas staruszka kupuje chlebaszek plus smalczyk a kolo dwudziestego zaczyna brac na zeszyt..... zastanawiasz sie ?????? masz marże, gdybys sprzedawal bez marzy .......... babuli starczylo by do nastepnej reciny.... masz sentymenty... zakladaj fundacje
a lombard zarabia na odsetkach nie na sprzedazy :)
Rozumiem, w takim razie z odsetek wyjdzie jeszcze mniej... przykładowo ktoś zostawi telewizor za 1000zł i ty naliczysz odsetki dajmy 200zł na miesiąc no to ile tych tv musiałoby być żebyś miesięcznie coś z tego miał.
znajomy posiada taki biznesik, kiedys byłem na zastepstwie za niego z jego zonka po 10 i chyba raz po 1.....co tam sie działo, cała żulernia jak wzieła z opieki to wszyscy odsetki spłacali, albo przedłużali dalej itd.....troche sprzetu miał na sprzedaż fakt ale głownie to ludzie złoto nosza raczej, na 5 dni, tydzien dwa, miesiąc .......ja bym w to wszedł ale u mnie w miescie jest juz chyba z 10..a najlepiej prosperują te na starym mieście gdzie wiecej biednych ;-)
coz zawsze znajdzie sie jakis sceptyk :) Ja szukam konkretnie zainteresowanuch. PRZEKONANYCH ZNACZY :)
dokladnie, elektronika to utopia- jak to wycenic??
co tydzien nowa promocja w media markt albo saturnie. trzeba ostro cene dolowac aby sie nie wpuscic w maliny bo sprzedac taki towar tez nie jest latwo bo przeciez tego teraz pelno w wyzej wymienionych sklepach i na raty 0% sprzedaja. jedynie zloto, bo to ma stala cene, nieruchomosci. tylko dla mnie to troche taki bandycki biznes jest. i niebezpieczny tez jest, taki narkoman co chodiz i zastawia co chwile cos w lombardzie w glowie sobie moze cos uroic, ze tam jest kupa kasy i zrobi cos glupiego, ja po prostu bym sie bal taki biznes prowadzic.
ELEKTRONIKA to podstawa.......... trzeba wiedziec co sie robi wydaje ci sie ze ktos wstwwi tv a potem zamiast splacic kupi inny za 0% w markecie... troche psychologi :} a co do nakomana...... to i kiosk obrobi bo tam utarg albo cie od..... bo biznesmen jestes..... no warzywniak masz... masz... to masz kase.... myslac takimi kategoriami to z domu bym nie...
Moim zdaniem bardzo dobry pomysł. Sam nad tym myśle już jakiś czas... W katowicach na samym śródmieściu jest około 10 lombardów. I ciągle ich przybywa. Kilka razy byłem się po nich przejść-zawsze trzeba czekać w kolejce do kasy. O czymś to świadczy. Odnośnie założenia, jaką sumę przewidujecie na start ? Wiadomo złoto, telefony, elektronika...
Przy założeniu, że większość "klientów" lombardów nie zakłada odkupywania zastawionych przez siebie przedmiotów, to może lepiej pomyśleć nie o lombardzie, lecz o skupie różnych przedmiotów - mniej biurokracji, mniej problemów i zawsze można szybko zarobić poprzez upłynnienie towaru. Np. przychodzi klient i ma telefon wart 400 zł (cena do automatycznej sprzedaży ok. 350 zł bez problemu), klient nie chce sam szukać sobie klienta na telefon. Kupujemy go na umowę za 300 zł i sprzedajemy za 350 zł np. na allegro lub we własnym sklepie. Wiadomo, że "klient" wybierze punkt gdzie dostanie lepszą cenę, ale jeżeli nie mamy konkurencji, albo będziemy skupować przedmioty, których nikt nie chce kupić (nie ze względu na dziwne pochodzenie przedmiotu, lecz na rodzaj - np. trudno w lombardzie zastawić coś mniej cennego), to wtedy może się nam udać coś zarobić, ale i tak traktowałbym taką działalność jako dodatek - np. połączenie skupu różnych przedmiotów ze sprzedażą papierosów, doładowań telefonów itp.
PIEKNA TEORIA ... TYLKO SKAD ZALOZENIE ???........ Ponad 65 % odbiera zastaw w terminie, 10% splaca przeterminowane, ok 20% przed terminem max 5% zapomina o zastawie............ coz... wiwat.... teoretycy KUPISZ ZA 100 ZL .. BOMBA BO SPRZEDAJESZ ZA 200ZL............ OKI TYLKO ZE VAT 22% OD 200 TO OK 36ZL, PLUS DOCHODOWY 20% OD 200 ORAZ 22%VAT TO ZOSTAJE CI 131,2 ZL NA REKE CZYLI 31,2 NA CZYSTO............. BRAWO SUPER ZYSK (MINUS PENSJA,LOKAL, ZUS, .........) WIWAT TEORETYCY............ I PRZY ZALOZENIU ZE ZNAJDA SIE TACY CO SPRZEDADZA ZA 50% WARTOSCI:) POZDRAWIAM NAPRAWDE BARDZO, BARDZO SERDECZNIE
Ja tu raczej bym myślał o roszerzeniu działalności a nie zmniejszaniu jej-bezsensowne jest rezygnować ze sporej grupy ludzi która po prostu pożycza pieniądze dając pod zastaw towar. Idź coś zastaw do lombardu na miesiąc biorąc pożyczke 300zł, a zobaczysz ile będzie odsetek. Druga rzecz: "nie ma konkurencji" gdzie tej konkurencji nie ma ? Chyba na wsi gdzie mieszka 200 osób. Lomardów wciąż przybywa.
Ps. Zapomniałem dodać, że jest jeszcze takie coś co się nazywa VAT MARŻA :) - Dla osób niewtajemniczonych - jest to VAT płacony od marży, ale nie będę wątku VAT MARŻY rozwijać, gdyż nie to jest tematem postu.
[quote=]
Ja tu raczej bym myślał o roszerzeniu działalności a nie zmniejszaniu jej-bezsensowne jest rezygnować ze sporej grupy ludzi która po prostu pożycza pieniądze dając pod zastaw towar. Idź coś zastaw do lombardu na miesiąc biorąc pożyczke 300zł, a zobaczysz ile będzie odsetek. Druga rzecz: "nie ma konkurencji" gdzie tej konkurencji nie ma ? Chyba na wsi gdzie mieszka 200 osób. Lomardów wciąż przybywa.[/quote] Jak chcesz się rozwijać, to po co zakładać lombard ? Otwórz punkt udzielający prywatnych pożyczek np. pod zastaw weksla. Do przechowywania weksli wystarczy ci TYLKO dobra kasa pancerna, a cała robota to TYLKO sprawy papierkowe. Po co się bawić w "rezygnację", po co naliczać odsetki i dodatkowo opłatę np. za przechowywanie zastawionego przedmiotu itd. A po pożyczkę 300 zł na miesiąc to nie lepiej iść do firmy kredytowej bez BIK ? Pozdrawiam serdecznie.
Jak chcesz się rozwijać, to po co zakładać lombard ? Otwórz punkt udzielający prywatnych pożyczek np. pod zastaw weksla. Do przechowywania weksli wystarczy ci TYLKO dobra kasa pancerna, a cała robota to TYLKO sprawy papierkowe. Po co się bawić w "rezygnację", po co naliczać odsetki i dodatkowo opłatę np. za przechowywanie zastawionego przedmiotu itd. A po pożyczkę 300 zł na miesiąc to nie lepiej iść do firmy kredytowej bez BIK ? Pozdrawiam serdecznie.[/quote] TYLKO się chyba w główke uderzyłeś. Po pierwsze to temat jest TYLKO o lombardzie, dlatego pisze TYLKO o nim mój ty geniuszu:) PO drugie ile potrzeba pieniędzy na otwarcie punktu pożyczek ? TYLKO 10 zmld zł ? Kolejna rzecz-skoro jesteś taki super mądry to dlaczego tego nie zrobiłeś TYLKO udajesz cwaniaka na forum ? Kolejne-dlaczego panie mc kwacz ludzie chodzą po lombardach ? a nie po ww firmach ??? Może otwórz firme i wystawaj po lombardach przekonując ludzi żeby do ciebie przychodzili. Dawaj pożyczki niewypłacalnym osobą. Fajki i inne pierdoły w lombardzie-człowieku tam przychodzą pożyczać, a nie wydawać. Najlepiej to otwórz sklep z wyrobami jubilerskimi z diamentów w ośrodku pomocy społecznej, albo salon lamborghini na haiti. TYLKO nastaw budzik, bo sie na tramwaj spóźnisz;)
Przeczytaj również posty podobne do tematu "LOMBARD niskie koszta spore zyski": - Własna siłownia z fitnessem - niskie koszta - Interesy które przyniosły spore zyski - Lista - tartak - jakie koszta i zyski? - Arbitraż na Forex-bardzo niskie ryzyko,bardzo wysokie zyski - Spore środki + pomysł?
• Strona 1 z 2 • 1, 2
|
|