|
LOMBARD |
LOMBARD
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
witam! jestem ciekaw jak myslicie czy taka dzialalnosc ma jeszcze szanse bytu>? bo cos mi sie wydaje ze lombradow jest coraz mniej...czy dlatego ze to nieoplacalne..?
lombard jest średnim pomysłem, analizowałem to niedawno, ale doszedłem do wniosku ze nie ma sensu i za duze ryzyko
głównym minusem jest kasa na start, podstawa sa pozyczki lombardowe, a to jest duze ryzyko, zastawiony przedmiot musi byc na stanie a jednak wszystko traci na wartosci, nie zawsze legalne pochodzenie, w warszawie bardzo czeste kradzieze i włamania wynajem pomieszczenia w jakims widocznym w miare miejscu no i ogolnie moda chyba uległa zmianie:) bo sam nie wiem ale lombardzy po prostu wyszly z mody wszystko przez allegro:) ogolnie, bardzo ryzykowna pod względem opłacalności inwestycja, ja to analizowałem z punktu widzenia duzego miasta, nie wiem jak w mniejszych miastach, moze sie uda:) próbować zawsze mozna
no ja tez raczej jestem z wiekszego miasta bo dokladnie z Warszawy:) ale tez wlasnie teraz zasiegnalem troche info.. trzeba miec jednak tez dobre uklady zeby nie pracowac zamiast dla siebie to dla kogos..niestety szara polska rzeczywistosc..
p.s.dzieki za info
ale zawsze mozna dawac ogloszenia do gazet o skupie roznych rzeczy i pozniej je sprzedawac na allegro, testowalem to na telefonach, ale skonczylo sie jak kupilem kilka uszkodzonych i stracilem na tym, podobnie było z laptopami, ludzie strasznie kreca, ale utarg mialem niezly:)
niestety nie są z tego jakies niesamowite kokosy, ale dobry pomysł na start i co najwazniejsze od razu mogą być zyski
Lombardy nie wyszly z mody, moze dlatego je zamykaja bo niestety ale trzeba miec "plecy" do prowadzenia takiej dzialalnosci. Jesli masz kasę na poczatek ( jakies 300 tysiaczków ) to warto zaczynac
Roptel 300 tysi bez znajomych wypompujac od Ciebie w ciagu 2-3 miesiecy. Nie ma sie co oszukiwac w wiekszym miescie trzeba miec "wysokich" znajomych, w mniejszych trzeba miec poprostu "znajomych". Lombard to jak lichwa, dobre zajecie jesli juz sprzedales gdzies sumienie i masz w sobie troche skurw***twa. Pozdrawiam
Lombard to dobry interes ! Skad wy bierzecie te kwoty ! Plecy, znajomosci :) dobre sobie
Chcesz prowadzic lombard ...... pomoge... doradze
Witam co myślicie o lombardzie i ile trzeba by mieć kasy na początek.
fajny biznes trzeba miec duzo kasy
/------ jakie pytanie taka odpowiedz -------/ /------ ludu ogarnijcie sie --------------------/
Chciałbym pogłębić temat sam mam parę pytań do tematu który założył już kolega ale trochę konkretniejsze pytania.
Mój kolega pracuje w lombard - komisie swojej mamy.( ona działa już na rynku długo a zarobki ma całkiem niezłe) Pomyślałem że będzie to dobry pomysł na mój pierwszy interes szczególnie że postanowiłem do końca studiów założyć pierwszy biznes( teraz jestem na 4 roku studiów SM i pracuje) Znalazłem w okolicy mojego miasta (50 tys mieszkańców) miasteczko ok 9 tys 30 km od mojego miasta i najlepsze jest to że nie ma w nim żadnej konkurencji. Od kolegi dostał bym Know How, jakie zezwolenia, wzór umów, jakie programy do obsługi itd. Potrzebny były lokal najlepiej nie za duży i tani a że nie musi być w samym centrum to też plus. Meble żeby prezentować sprzęt rtv, agd czy inny do sprzedaży. Poza działalnością lombard - komis, chciałbym się dogadać z jakiś punktem gsm żebym mógł przyjmować telefony do ściągnięcia sim locków czy naprawy. Oraz obowiązkowo terminal do sprzedaży kart doładujących.(mój inny kolega zajmuje się wstawianiem ich do rożnych obiektów). Mam swoje oszczędności ok 20 tys złotych ale na biznes chciałbym wsiąść dotacje z UP (nie chce ruszać swoich pieniędzy)i tutaj mam pytanie do Was...gdyż miasto w którym chce otworzyć lombard jest w innym powiecie, gdzie w takim wypadku mam ubiegać się o dotację??? Jak myślicie jakie jeszcze "rzeczy" powinienem uwzględnić przed rozpoczęciem działalności? Poza tym proszę o wszelkie uwagi komentarze jakie się wam nasunęły do głowy im bardziej "ostre" tym lepiej z góry dzięki Pozdrawiam
podbijam :)
bc 213 w odpowiedzi na Twojego posta był bym zobowiązany, uzyskując kilka informacji na temat otworzenia lombardu. Tak się składa.że rozważam taką działalność. Chciał bym jednak dowiedzieć się, jak to wygląda od strony prawnej, na jakiej zasadzie robi się rozliczenia z urzędem skarbowym,prowadzi księge przychodów i rozchodów itd. Będę wdzięczny za odpowiedź
chetnie pomoge......wejde w spolke...... doradze..... prosze info na priw
Witam mam lokal wielkości 70m2 i chciałbym tam otworzyć lombard + komis w pobliżu dwie ul. dalej jest tylko jeden lombard bez komisu ulica jest dosyć ruchliwa a dzielnica nie należe do najbogatrzych . Proszę o rady jak to wygląda finansowo ile trzeba mieć najmniej na rozpoczęcie, tej działlności.
Witam
Posiadam lokal 70metrow w 400tysiecznym miescie. Jedna z najwiekszych dzielnic blisko centrum. Co najciekawsze nie ma tu jeszcze zadnego lombardu. Zastanawiam sie czy nie warto czegos takiego otworzyc w tym miejscu? Chcialby poznac wasze zdanie forumowicze? W weekend mam umowione spotkania z dwoma osobami prowadzacymi takie biznesy i zaczerpne od nich informacji na temat prowadzenia, umow, kapitalu itp. Jestem osoba ktora lubi wiedziec jak najwiecej na temat rzeczy za ktora sie zabieram wiec licze na jakies informacje od osob tutaj zagladajacych-chetnie poznam Wasze opinie za i przeciw prowadzeniu takiego biznesu. Moze sa napisane w tym temacie jakies ksiazki, artykuly prasowe? P.S.Wszystkie watki na tym forum mam przejrzane Pozdrawiam i dziekuje za wlaczenie sie do dyskusji
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|