|
Trzymiesieczne wypowiedzenie przed odejsciem |
Trzymiesieczne wypowiedzenie przed odejsciem
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Prawo
Autor
Wiadomość
jestem za granica i sprawa wyglada nastepujaca chce sciagnoc tutaj narzeczona.pracuje jako fryzjertka 5 lat wjednym zakładzie, niedostawała zadnych urlopów płatnych przez ten okres poniewaz ciagle pracowała a teraz jak oznajmiła ze chce wyjechac do mnie koleś daje jej tylko tydzien urlopu i mówi ze musi miec trzymiesieczne wypowiedzenie przed odejsciem?czy to mozliwe?co grozi za zerwanie jakby juz niewruciła z zagranicy i czy moze jej niedac swaidectwa pracy po takim okresie jak u niego pracuje.prosze zyczliwych o pomoc.nawet zapłace zeby krwiopijce uwalic
Świadectwo musi jej dać. Może z dnia na dzień porzucić pracę ale wtedy będzie to w świadectwie. Urlop oczywiście jej przysługuje. Jeżeli nie miała go przez 5 lat to gość będzie chciał ją pewnie wysłąc na urlop w czasie wypowiedzenia. Ale nawet jeśli, to przez 5 lat nazbierało jej się go z 6 miesięcy :-) Sprawa wyglądałaby wtedy tak: 1. Składa wypowiedzenie z normalnym okresem wypowiedzenia. 2. Idzie w tym czasie na urlop (może już w tym wyjechać do Ciebie) a on oczywiście MUSI jej płacić w tym okresie 3. Za cały niewykorzystany urlop MUSI wypłacić jej ekwiwalent. Jeżeli będzie się rzucał niech przyśle mu Inspekcję Pracy - udupią go na pewno.
chyba że był ekwiwalent za urlop
dziekuje wam za odpowiedz.ekwiwalent jak to rozumiec na mój prosty rozum?to juz mam pewne kroki jak faceta uwalic,ale to sie w głowie niemiesci dziewczyna pracuje u niego 5lat i teraz jak prosi po tym czasie o urlop zeby do mnie wyjechac bo mam dla niej tez prace[ale on o tym niewie bo jak jej sie niespodoba to musi miec jakies oparcie jeszcze w polsce] w jej zawodzie to ten mówi ze moze jej dac urlop na tydzien i musi wrucic bo musi miec 3 miesieczne wypowiedzenie jak by chciała zrezygnowac nic go nawet niewzruszyło ze tesknimy do siebie!to tylko w polsce te rzeczy!ale jeszcze raz dziekuje za podpowiedz.pokaze mu!
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|