|
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Witam wszystkich .Moje pytanie dotyczy adresów mailowych różnych firm i instytucji a mianowicie czy te adresy ,które są ogólnodostępne np w katalogach firm czy tez na oficjalnych stronach tych firm mozna dowolnie wykorzystywac a dokładniej do massmailingu??W konću na adres każdej firmy mam prawo wysłać ofertę wpółpracy.Fakt że wyśle ją naraz do przykładowo do 1000firm poprzez massmailing jest więc legalne??Proszę o podpowiedz .W niektórych tematach problem ten był przypadkiem poruszany ale nikt nie drążył go jakoś specjalnie dalej ,moze więc teraz się uda bo spotkałem się z wieloma sprzecznymi opiniami ,prosze o odpowiedz tylko ludzi którzy są zaznajomieni z tematem lub np. massmailingu używają,pozdrawiam
Moim skromnym zdaniem to najzwyczajniejszy spam :)
tak to juz jest spam. Musialbys najpierw zadzwonic do nich przedstawic sie i zapytac czy mozesz im cos takiego wyslac.
Dziękuje za odpowiedzi,pozdrawiam
Wszystko zalezy od tresci Twojego maila.
Jesli to nie jest oferta a zapytanie o mozliwosc przyslania oferty to to spamem nie jest. No chyba ze ktos ma przy mailu adnotacje ze WOGOLE nie zyczy sobie tego typu maili - to jest spam. Tak to przynajmniej wyglada wedlug mnie:) Pozdrawiam P
Głównie chodzi o to że nie jest to oferta gdzie wchodzi w gre korzyść materialna dosłownie, nikt nikomu nie płaci ,polega to na reklama za reklame przykład:
Organizuje imprezę ,wysyłam ofertę współpracy do salonu odzieżoweo pisząc ze współpraca polegałaby na promocji imprezy w ich salonie np zapraszanie klientów salonu na impreze w zamian za baner szyld ich salonu podczas eventu,wiem ze mozna to zalatwic telefonicznie tak samo jak mozna najpierw zadzwonic i powiedziec ze chialo by sie przedstawic oferte wspolpracy i nastepnie za zgoda przesslac oferte ale z przyczyn ktorych tlumaczyc nie bede potrzebuje to wlasnie załatwic w ten sposob wysylajac oferte przez massmailing,moze to co teraz napisalem rozwieje watpliwosci i odpowiecie pod katem tego akurat przykładu czyli oferty zwiazanej z taką wspolpraca , pozdrawiam.
Spam to elektroniczne wiadomości rozsyłane do osób, które ich nie oczekują. Zwykle (choć nie zawsze) jest wysyłany masowo. Istotą spamu jest rozsyłanie dużej liczby informacji komercyjnych o jednakowej treści do nieznanych sobie osób. Nie ma znaczenia, jaka jest treść tych wiadomości.
źrodło: Wikipedia
Otóż tutaj najwięcej firm robi przegięcia.... bardzo często otrzymuję tzw. "zapytania" w stylu: WITAM Czy mogę przesłać ofertę reklamową xxxx firmy xxx? http://www.nazwafrimy.pl Pozdrawiam Nazwa Firmy Adres Firmy ... samo podanie nawet samej nazwy strony www firmy w zapytaniu to jest traktowane już jako SPAM. Nie muszę mówić że przez taką "niewiedzę" można ponieść kolosalne kary finansowe. Pomimo dostępności firm w ogólnodostępnych katalogach nie można swobodnie wykorzystywać adresów mailingowych firm. Może się zdarzyć że firma do której chcesz wysłać ofertę nie wyraziła zgody na umieszczenie ich w katalogu [firma np. o tym nie wie że jest tam zapisana], Ty użyczyłeś sobie ich danych z tego katalogu, oni Ciebie pozywają o "spamerstwo" i w taki oto sposób masz zapewnioną kosztowną reklamę mailingową. Poza tym w massmailingu nie może być coś takiego, że w polu „Do:” oprócz swojego mejla widzę jedocześnie setkę innych adrsów. To już jest łamanie prawa o ochronie danych osobowych. Radzę z tym się szerzej zapoznać w literaturze tematycznej o e-mailingu a w razie wątpliwości np. poddać przykładowe "zapytanie" na forum ocenie innych którzy się w tym co nieco orientują [np. mnie :) ]. Dobrą lekurą na początek może być darmowy e-book Piotra Majewskeigo "Jak nie zostać spamerem" http://www.biznesforum.pl -- Pozdrawiam Paweł
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|