|
Mailing - czy to działa? - strona 2 |
Mailing - czy to działa?
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Marketing i Reklama
Autor
Wiadomość
bialymaly nie licz ze jak ktos wejdzie na twoja strone poprzez mailing odrazu cos kupi. Statystyki mowia ze bedzie to 2-3 %
Ja w cale na to nie liczę:) a te tzw. 10tyś unikalnych IP w ciągu doby? Widziałem też oferty 1miejsca w google.
Tylko nie smycz-to nie najlepszy pomysł na gadżet, przeciętnie mobilny człowiek posiada ich kilka lub kilkanaście. Pomyśl nad czymś bardziej oryginalnym i użytecznym zarazem.
Domyslam sie, ze chodzi o jakies czesci samochodowe lub akcesoria.
1. Sposob darmowy jednak czasochlonny. Zarejestruj sie na kilku forach samochodowych gdzie istnieje jakis klub (np danej marki lub modelu - http://www.forum.vectra-unlimited.pl) W podpisie umiesc adres sklepu + ciekaw haslo reklamowe. Piszac na forum z sensem na pewno pozyskasz kilku klientow a mozesz zaznaczyc, ze dla klubowiczow udzielasz rabaty ;) 2. Mozesz napisac poradnik pod tytulem jak cos zrobic (jak kupic dobrze samochod, jak dbac o lakier) byle byl tematycznie zwiazany z twoim sklepem i w nim zasugerowac zakup odpowiednich przedmiotow wlasnie u ciebie. 3. Maling ale nie z allegro a poszukac w necie dopasowanej tematycznie strony i sprobowac dogadac sie z wlascicielem. 4. Umiescic banery reklamowe na tematycznie powiazanej stronie (niestety coraz mniej skuteczne). 5. pozycjonowanie. Niestety branza motoryzacyjna jest oblegana wiec bedzie drogie ale na pewno bardzo skuteczne. Aby obnizyc troche koszty pozycjonowania mozesz sobie stworzyc kilka "malych" stronek na temat konkretnego modelu samochodu. Np. zbudowac strone na temat Golfa (umiescic na niej praktycznie wszystkie informacje jakie uda ci sie zebracw necie) taka strone bedzie taniej wypozycjonowac a ruch z tej strony kierowac do sklepu. W ten sposob zbudujesz sobie zaplecze i przy okazji wyzej wybijesz swoj sklep. Rownie dobrze mozesz poszukac kogos na forum i komus zaplacic za zebranie informacji i zlozenie z tego strony tematycznej. 6. wprowadzic program partnerski. Taki program najlepiej polaczyc wlasnie z jakism darmowym poradnikiem. Wowczas mozna wykorzysac mailing z allegro rozdac poradnik w ktorym bedza linki partnerskie osoby ktora pobierze poradnik (moze zadzialac ale to bedzie wymagalo troche zabawy z przygotowaniem odpowiedniego skryptu - chyba, ze kazdy partner sam sobie przerobi linki partnerskie). 7. boksy reklamowe np w google lub innych wyszukiwarkach. Hmm niestety jak juz wspomnialem ta branza jest oblegana wiec koszty takiej kampani tez sa wysokie (ale wzystko zalezy od doboru hasel). 8. Sprzedaz produktu na allegro. Wybierz kilka (2-5) dobrze sprzedajacych sie na allegro prduktow obniz cene i wykorzystaj allegro do reklamy swojego sklepu. Np wystaw aukcje na stronie glownej umiesc kilkanascie produktow na licytacje od 1zl i do kazdej osoby ktora zalicytuje wysylaj maila z prosba o potwierdzenie swojej ofery (a w mailu wmieszaj link i haslo reklamowe sklepu). Jak dobierzesz dobry produkt i odpowiednia ilosc to nie stracisz na produkcie a moze uda sie sciagnac do sklepu kilku klientow (banyjmniej ja tak robilem i mi sie oplacalo). 9. Gadzety reklamowe. BYwaja skuteczne ale coraz wiecej firm rozdaje cos za free wiec nie uznal bym tego za cos kluczowego. Tu nie bede sie rozpisywal co to moze byc bo poprzednik to bardzo dobrze ujal;) Jednak chcialbym zwrocic twoja uwage na pewna reakcje klienta. Gdy napiszesz, ze przy zakupie dostanie kubek to moze ten kubek go skloni do zakupu (moze ale nie musi bo wkoncu inne firmy tez cos daja lub maja lepsza cene). Jednak w momecie gdy nie bedziesz pisal o tym kubku klient dokona zakupu otworzy paczke a tam oproczcesci bedzie cos jeszcze wowczas poczuje sie mile zaskoczony ;) A taki manewr dziala wiem to po sobie ;) Jak mi przyjdzie cos jeszcze do glowy to napisze narazie chyba wystarczy jak wprowadzisz wszystkie 9 punktow to sukces murowany ;)
Wolał bym raczej od razu kierować ruch do mojej strony, ile kosztuje takie pozycjonowane?
Myślałem właśnie o gadżecie w postaci niespodzianki, klient ma nie wiedzieć że coś dostanie;) Myślałem kierować ofertę również do innych sklepów, np. zamówienie większe jak 50tyś zł 50% rabatu. zniżki dla innych firm, które kupowały by części do swoich samochodów. Myślałem nad parasolkami i kurtkami ale nie płaszczami tylko takimi kurteczkami jesiennymi;) punkt drugi odpada, po pierwsze na napisanie takiego poradnika trzeba miec mnóstwo czasu, i mnóstwo chęci a tych dwóch rzeczy nie mam... Na allegro będę wystawiał swoje towary ale nie 5-10 tylko ok. 50-100 sztuk różnych towarów:) sprzedam 10-15 w ciągu miesiąca i jestem na duży + Co do for to raczej nie ma problemu, o mądre wypowiedzi chyba też ale czasami zdaża mi się "odwalić" kilka głupot. Nie mam karty kredytowej a chcę kupić hosting na dreamhost.com może ktoś ma konto pay pal albo kredytową visa/master card
Witam.
Tworzę bazy mailowe na zamówienie. Jeśli zależy Panu na bazie targetowej spersonalizowanej pod konkretna usługę prosze zgłosic się do mnie monik4_21{malpa}interia.pl
monik4_21 - jaka cena od 1 emaila oraz rozumiem, że bierze Pan na siebie całą odpowiedzialność jeśli okaże się iż basa jest spamerka (mam namyśli pokrycie wszystkich kosztów czyli ewentualne roszczenia od osób, które otrzymały spam, zmianę domeny - po wysłaniu spamu często interia, wp i inne portale dodają domenę do spam list przez co klienci używający poczty z tych portali nie otrzymają więcej ode mnie maila i cała reszta innych kosztów)?
Cena od 0.015 gr do 0,038 za maila. Zależy od wielkości bazy. Co do SPAMU to jak każdemu wiadomo należy najpierw wysłac zapytanie ofertowe. Mailing wysyłam z własnego serwera więc pana domena nie jest zagrożona. Baza jest tworzona pod zlecenie i jest bazą targetową więc jeśli zamawia Pan bazę hurtowni odzieżowych czy salonów samochodowych w kraju lub zagranicy to właśnie taką baze Pan otrzymuje.
Nie działa, a przede wszystkim mailing jest nielegalny, bo prawo traktuje go jako SPAM, jeżeli rozsyłasz do ludzi, którzy nie wyrazili na to zgody. Jeżeli prowadzisz sklep internetowy to zainwestuj przede wszystkim w pozycjonowanie w googlach i polskich wyszukiwarkach typu netsprint, która działa na wp.
Mailing jest zawracaniem głowy, bo byś musiał mieć bazę adresów potencjalnych klientów, czyli posiadaczy aut. A taka baza kosztuje majątek.
jak prowadzi sklep internetowy to posiada baze klientow ktorzy wtyrazili zgode , akceptujac zapewne regulamin rejestracji.
Ale zgadzam sie ze jest nioplacalny. ktos puszcza na tym forum propagande , ze niawiadomo jakie to cuda czyni ten mailing. jest to strata czasu i pieniedzy wiec odpuscie go sobie, bo jest wiele innych metod wypromowania sklepu czy strony.
To jest tzw. oczywista oczywistość. Temu panu raczej nie zależy na reklamie wśród obecnych klientów, ale na pozyskaniu nowych.
Chialam po któtce wyjasnic osobą zainteresowanym termin SPAMU i role mailingu jako narzędzia reklamy. Pokarze wszystko na przykładzach aby wszyscy zrozumieli bo naprawde mam dośc czytania że każdy wysłany mail grozi konsekwencjami karnymi.
Więc dajmy tu dla przykładu firmę produkujacą wieńce (taka baze robiłam ostatnio). Właściciel firmy zleca budowę bazy mailowj kwiaciarni, hurtowni kwiatów i wszystkich potencjalnie zainteresowanych np. domów pogrzebowych. Wiadomo że te firmy są realnie zainteresowane ofertą. Wysłanie oferty handlowej do tych firm nie jest SPAMEM. Równie dobrze mozna zlecic komuś wyszukiwanie reczne takich firm i wysyłanie wiadomosci do nich (oczywiste jest że to trochę zajmie). SPAMEM jest wysłaniem tej oferty do pana Jana Kowalskiego - lekarza, Firmy Obrotem Nieruchomościami, Pani Zosi- fryzjerki i Pani Krystynie, której właśnie zmarła ciotka ale i tak ni wząb nie przyda jej się ta wiadomośc. Kluczem do sukcesu jest dobrze skonstruowana baza targetowa i to wszystko. Proszę jeszcze wziąc pod uwagę, że kupno bazy to inwestycja na przyszłośc gdyż mailing z oferą można wysyłac kilkakrotnie. Zainteresowanych zapraszam na maila monik4_21{małpa}interia.pl
Pozwolę sobie nie zgodzić się z Twoją wypowiedzią. To co napisałaś będzie prawdą pod jednym warunkiem - że posiadasz zgodę każdego adresata z bazy na otrzymanie od Ciebie oferty handlowej. Przytoczę za UOKiK: pod pojęciem „spam” należy rozumieć informację przesłaną drogą elektroniczną (w tym nie tylko informację handlową), która spełnia łącznie następujące warunki: - jej treść i kontekst są niezależne od tożsamości odbiorcy, ponieważ potencjalnie może być skierowana do wielu innych osób - odbiorca nie wyraził wcześniej zgody na otrzymanie wiadomości, przy czym zgoda taka musi być wyraźna, możliwa do weryfikacji, zamierzona i zawsze odwołalna, - z okoliczności wynika, że wysyłający odniesie większe korzyści z faktu wysłania wiadomości w stosunku do korzyści, jakie odniesie odbiorca w związku z jej odbiorem. W świetle powyższego KAŻDA baza danych wymaga najpierw wysłania prośby o zgodę na otrzymanie oferty a dopiero potem rozesłanie jej do tych adresów, które ją wyraziły. Inaczej mailing będzie spamem. Pozdrawiam Michał Mokosa
Zgadza się. Mail jest SPAMEM jesli spełnia WSZYSKIE trzy podane przez ciebie warunki.
Więc spamem nie jest mailing do wyselekjowanego targetu np. do sklepów mailowych z Warszawy a nie do wszystkich firm w Warszawie. Wiec spamem nie jest przestawienie oferty handlowej (na której obydwie firmy zarobią). Z trzecim punktem narazie nic nie poradzę ale wystarczy spełnic dwa z nich aby nie można było posądzic mailing o SPAM. Jeśli masz ochotę go wypróbowac zapraszam do mnie monik4_21[malpa]interia.pl ;)
Nie do końca rozumiem Twój tok rozumowania... Nie ma znaczenia czy wysyłasz korespondencję masową do przypadkowych osób, czy do konkretnej kategorii odbiorców. Zresztą - podstawową cechą każdej bazy danych jest jej kategoryzacja, lub możliwość karegoryzacji. Punkt pierwszy należy rozumieć tak, że jeśli treść wiadomości nie jest unikalna (spersonalizowana) i adresowana do konkretnego odbiorcy (osoby/firmy), to może zostać zakwalifikowana jako spam - o ile spełni pozostałe dwa warunki. Rozumiem, że bronisz swojego zdania (rozumiem również dlaczego), ale fakty są jakie są. I nie zmieni ich to, że większość firm wysyłających mailingi robi to nie przejmując się, albo nie znając prawa. Pozdrawiam Michał Mokosa • Para Studio http://www.parastudio.com.pl/netsolutions
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|