|
Mała firma budowlana |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
chciałem zapytac jak wygląda sprawa z otworzeniem małej firmy budowlanej , swiadczącej usługi ogólnobudowlane, czy mozna liczyc na jakies znizki , ulgi z urzędu ze względu ze jestem osobą młoda i takie tam... jaki sprzet potrzeba do prowadzenia tej działalnosci no i jaki musiał bym miec kapitał na poczatek . Zatrudnił bym dwie osoby na początek no i potem by sie zobaczyło czy zamykac interes czy co . prosze o jakies rady , pozdrawiam
Witam,
za to pytanie to bym Ci Nobla przyznal :) a teraz powaznie: 1. znajomy jakis czas temu zglosil sie do UP i zalatwil sobie 12k (bezzwrotna pozyczka na start DG) wlasnie na firme budowlana (nie wiem, czy to nie za duzo powiedziane), 2. za zdobyta kase kupil ubijak, taczke i takie tam, 3. dal ogloszenia w gazecie, ze w konkurencyjnej cenie uklada kostke typu polbruk, 4. lapal po 2-3 zuli do samochodu i jechali na robote (czesto kilkadziesiat kilometrow od domu), 5. po roku dzialania pozyczki nie musi zwracac, sprzet zostal, a na zime dzialalnosc zawiesil, 6. mowil, ze bez wysilku, ale wywiazujac sie z zobowiazan terminowych, wyciagal lekko 4k/m-c 7. prowadzil DG na tzw. karte (ryczalt) Pozdrawiam Jerry
witam.mozesz starac sie o dotacje z UE oraz PUP jezeli ich przekonasz do swojego biznes planu na start mozesz otrzymac; 20.000 z UE oraz 12.OOO z PUP na start.pozdro
do tego zniazka na ZUS jezeli jest to twoja pierwsza dzialalnosc. Przy kwoscie znizkowej jest to okolo 250zl. wiem ze mozna dostac jeszcze dofinansowanie za stworzenie miejsca pracy. nie znam jdnak szczegolow
A te fundusze na początek to nie sa przypadkiem dla osób, które są zarejestrowane jako bezrobotne i chciałyby otworzyc wlasny biznes?
z tego co wiem,to tak nie wiem jak jest z dotacja UE.Pozdrawiam
A ja mam takie troche inne pytanie, czy prowadzenie takiej firmy jest trudne chodzi mi tutaj o robote papierkową faktury, rozliczenia? bo szczerze mówiąc to nie znam się na tych sprawach a jeśli o budowlanke chodzi to znam się bardzo dobrze chociaż nie mam odpowiedniego zawodu.
Moim zdaniem 12 000 zł to sporo, wszystkie narzędzia zasadnicze oraz maszyny można kupić za tą sumę, gorzej z samochodem który także jest niezbędny. Ale jesli chodzi o pracowników to 2 raczej nie starczy jeśli chce się szybko konczyć jedną budowę i wchodzić na kolejną. A jeszcze lepiej prowadzić dwie budowy za jednym razem, wtedy profity będą dużo większe.
Ale przy im wiecej ekip tym ciezej jest je pilnowac. Co do roboty paierkowej to wiekszosc spraw zalatwi za ciebie biuro rozrachunkowe
Moim zdaniem to dobry pomysł. Ale musisz określić czym konkretnie chcesz się zająć. Czy chcesz budować od podstaw czy np nie łatwiej byłoby zająć się wykończeniówką i remontami. Acha. ekipa mogłaby być mała 3-4 osoby. W przypadku znalezienia kontraktu załatwiasz ludzi na umowę zlecenie. Więcej ludzi to większe możliwości.
za to pytanie to bym Ci Nobla przyznal :) a teraz powaznie: 1. znajomy jakis czas temu zglosil sie do UP i zalatwil sobie 12k (bezzwrotna pozyczka na start DG) wlasnie na firme budowlana (nie wiem, czy to nie za duzo powiedziane), pożyczka jest bezzwrotna pod warunkiem że firma się utrzyma przez rok!
12k na firmę budowlaną jest ok, tymbardziej że nie trzeba zwracać. Teraz Budowlańcy nie szukają roboty tylko klijenci sami przychodzą bo połowa ludzi z tej branży za granicą siedzi. Myślę, że z robotą nie byłoby większego problemu. Jeden rok w tej branży to bardzo mało. Kolega zdąży zrealizować kilka dobrych zleceń i nakrzesać trochę kasiorki.
|
|