|
Mała firma sprzątająca - strona 9 |
Mała firma sprzątającaBiznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Wbrew pozorom założenie firmy sprzątającej wcale nie jest trudne. W ostatnim roku miałem przyjemność pomagać nowym firmom sprzątającym w starcie firmy, czyli wybór odpowiednich urządzeń i sprzętu do sprzątania, szkolenia z zakresu sprzątania, wybór specjalizacji oraz wybór nośników reklamy. Dla początkujących osób może się wydawać skomplikowane, ale w gruncie rzeczy wykonując wszystkie działania krok po kroku, nie jest to aż takie trudne. Najłatwiej jest mając wsparcie fachowca z branży.
Witam,
myślę o założeniu firmy sprzątającej. Na początek chciałabym zatrudnić 1 osobę, ale przerazają mnie papierkowe sprawy. Czy ktoś mógłby mi pomóc i podpowiedzieć jak, gdzie pozałatwiać formalności. Nie mam za bardzo kogo się doradzić, urzędasy nie sa skorzy do pomocy, a w tym mieście mieszkam od miesiąca.
Idziesz do posredniaka składasz wniosek tj rejestrujesz się jako bezrobotny.
Następnie możesz dotacje dostać na interes albo nie. Składasz wniosek o dotacje i czekasz na decyzje. Jesli nie chcesz od nich kasy to nie musisz się rejestrować jako bezrobotny tylko rejestrujesz działalność jak kolega wyżej podał link.
raczej kasy nie chce bo jest napisane że chce zatrudnić jedną osobę czyli dotacja odpada:) chyba że na lewo będzie zatrudniona:)
U mnie w mieście, a w zasadzie w regionie jest jedna prężnie działająca firma sprzątająca - http://www.wojmargliwice.pl/
Czy na małym rynku jest sens tworzyć kolejną?
Zawsze znajdzie się miejsce dla kolejnej firmy sprzątającej, zwłaszcza jeśli ma to być nie duża firma. W okół wszystko się zmienia. Powstają nowe biurowce, restauracje, zmieniają się właściciele firm, ludzie budują wciąż nowe domy, ciągle gdzieś coś ktoś remontuje, itd. Zawsze jest szansa na pozyskanie nowych zleceń. Nie musisz się również ograniczać do jednego miasta. Ja dojeżdżam czasami 70-80 kilometrów do klienta i mi się to opłaca. W każdej branży każdego roku powstają nowe firmy i każda pozyskuje własnych klientów. Po za tym zamiast konkurować z dużą firmą lepiej jest nawiązać współpracę i działać np. jako podwykonawca. Duże firmy bardzo często zlecają małym firmom drobniejsze zlecenia i każdy jest zadowolony. Jeśli jesteś z Gliwic to nie jest to wcale taki mały rynek, ponieważ w promieniu 50 kilometrów twojego miejsca zamieszkania znajduje się ok. miliona mieszkańców, a więc rynek potencjalnych klientów jest bardzo duży.
A to Pan zajmuje się jeszcze tym sprzątaniem?
Wydawało mi się że już Pan z tego zrezygnował, ucichł Pan ostatnio z tymi swoimi blogami i wpisami. Ciekawe jak Panu idzie ten owy biznes i czy się w jakiś sposób rozwinęła ta Pana ''Firma'' Zdobył Pan już jakiegoś konkretnego klienta, czy nadal jeździ po domkach i sprząta ? Klient konkretny to dla mnie, duże biura lub Hipermarket, działa Pan już tyle czasu że chyba ma Pan już takiego klienta ??? Domyślam się co ma Pan ochotę do mnie napisać, że co mnie to obchodzi, ale wie Pan i niech mnie zrozumie, tak Pan to sprzątanie zachwala jakby to był super pomysł na biznes, a tego jest całe pole kukurydzy. Wątpię aby było jeszcze miejsce na kolejną firmę sprzątającą, czytając posty z Pana tytułów tutaj na Biznes Forum, wynika że co chwila ktoś chce otworzyć firmę sprzątająca i zająć się tylko tym a więc gdzie tu opłacalność, jeszcze troszkę a okaże się że będziemy potykać się o firmy owe sprzątające, a biznes już na starcie jest na przegranej pozycji, ponieważ sprzątać każdy może. PS: Może pochwali się Pan swoją firmową stroną internetową, taką jakie mają inne profesjonalne firmy utrzymujące czystość.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Mała firma sprzątająca - strona 9": - Firma Sprzątająca - większa firma sprzątająca - Firma Sprzatająca i nie tylko? - Firma sprzątająca , pożądkowa - FIRMA SPRZĄTAJĄCA OFERUJE:
|
|