|
Mała firma sprzątająca |
Mała firma sprzątająca
Biznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Myśle o założeniu małej na początek firmy sprzątającej. W pierwszym okresie sprzątanie obejmowałoby mieszkania i domy (ze względu na małe koszty urządzeń) następnie myśle o powiększeniu skali i rozpoczęciu obsługi biur i magazynów. Jakie opłaty i składku musiałbym odprowadzać i czy do sprzątania w mieszkaniach i domach potrzebuje założyć działalność gospodarczą? Z góry dziękuje za opinie i pomoc
dzialalnosc gospodarcza musisz otorzyc jak chcesz wystawiac rachunki klientom, nie wiem czy przy sprzataniu mieszkan byloby to konieczne, natomiast przy sprzataniu firm na pewno.
co do urzadzen, to mi brakuje firm pioracych tapicerke na kanapach fotelach itd, ale urzadzenia do tego typu uslug chyba nie sa tanie.
A ja bym zaczął od firm a może potem przerzuciłbym sie na mieszkania. I te dwie opcje uzupełnialyby się nawzajem.
Ale to ty decydujesz Kwestia taka kto by chciał zebys mu sprzątał mieszkanie. Napewno nie szarak który zarabia 640zl/m. Tylko taki co ma 200m2 i więcej. Ale on może wynając sobie panią Zosie (jhakąś znajomą). Zostaja młode Wilki oni nie mają czasu na odkurzanie więc ...... Powodzenia
z zaczeciem od firm moze byc jednak problem, bo firmy czesto zadaja referencji ;)
WłASNIE :!:
Ale z tym mozna sobie poradzić np .obnizając ceny usług. Ale to liczy się z mniejszym zyskiem lub nawet pracą po kosztach na początek. Ale jakbys znalazl dobrą znana firmę i troche tam posprzątał to pozniej byloby łatwiej. Ale to dużo chodzenia :!: :!:
gdyby to bylo takie latwe znalezc duza, znana firme.... przewaznie duze firmy zatrudniaja duze firmy nie ma tak brdzo znaczenia koszt uslugi, tylko zaufanie.
sprzątanie mieszkań to nie interes. Tylko jak zdobyć firmy.
wszystko co przynosi pieniądze jest interesem, nawet i sprzątanie domów, mieszkań. Największe pieniądze sa jednak w firmach, szkołach, instytucjach, ale te to już są przejęte przez Impel itp. wielkie firmy usługowe.
Nam małym robaczkom zostaje detal (na początek). Jeżeli mieszkasz w dużym mieście, nie czekaj ... kupuj Karchera, przebadaj konkurencje pod kątem cen, zareklamuj sie i do boju. Twoje narzędzia pracy to sprzęt czyszczący na suchi i mokro. Odzież robocza, estetyczna. Rękawiczki gumowe itp. Bądź przy spotkaniu z Klientem schludny, czysty, zadbany. Jeśli podjedziesz samochodem niech i auto będzie czyste. Niech Twój sprzęt myjący będzie czysty. Zachowuj sie tak, zeby było widać, ze jesteś czystym człowiekiem. Wyposaż się w foliowe pokrowce na obuwie. Wchodzisz do Klienta do domu, zakładasz takie obuwie i jesteś gość :) a Klient wszystko widzi! :D Jak zwykle brak czasu na szersze wyrażenie ideii, pomysłu : pozdrawiam i życzę powodzenia
Wyobraż sobie że masz do posprzątania dom 15km. od siedzib. A więc zawież tam pracownika ze sprzętem, potem jezałatwiać inne sprawy. Potem przyjedz po niego. Weżmiesz za to 50zł zapłać za paliwo, pracownikowi itd. Więc na tym wiele nie zarobisz.Ale myśle że jest to brutalny start takiej firmy-pierwsze miesiące w plecy. Trzeba być bardzo wytrwałym. Aż wkońcu złapie się jakieś konkretne zlecenia. 80% firm korzysta z takich usług.
nie pomyslales ze pracownik moze pojechac sam ;-)
Podlacze sie do tematu.
Otoz moj ojciec posiada firme, ktora jest sprzatana raz w tygodniu(sobota) i placi za to 1200 zloty brutto. Sprzatanie firmy trwa gora 2 godziny. Tak sie dogadal z gosciem, ze w tej cenie okolo 2 razy w miesiacu przyjezdzaja kobiety/a do domu, posprzatac, wymyc okna, to trwa jakies 2-3 godzinki. Wiec w mojej glowce glowi sie niecny plan zalozenia wlasnej takiej dzialanosci i poprostu wbicie sie w miejsce goscia ktory to robi. Bylby to wydaje mi sie dobry start, gdyz sprzatanie pewne, co miesiac, pozwalajace pokryc czesc(a jakie sa cale?) kosztow utryrzymania takiej firmy. W tym czasie moglbym w miare spokojnie szukac kolejnych zlecen. Zastanawiam sie ile moze brac taka kobieta za sprzatanie i na jakich zasadach jest zatrudniona. W koncu pracuje jakies 20 godzin miesiecznie a to nie jest wiele. Co myslicie?
Problemem jest nie tyle znalezienie osoby do sprzątania co osoby która będzie bardzo dobrze sprzątać. A to jest problem.
Problem ten jako tako troche mi odpada, gdyz nawet jesli osoba by zle to robila to nie ryzukuje stracenia tej roboty u ojca i moge poszukac innej. A jak sie sprawdzi tu to i pewnie gdzie indziej
[ Dodano: Sob Wrz 16, 2006 9:37 pm ] No wlasnie, jeszcze pytanko odnosnie tego tamtu. Jakie sa calkowite koszty prowadzenia takiej dzalalnosci? Chodzi mi o koszty hmm "urzedowe". Wiem, ze co miesiac place ponad 200 ZUSu. Jakie sa jeszczse inne stale koszty? Liczac, ze na poczatku robilbym sam.
Wiesz predzej czy pózniej to bedzia mialo duzy rozmach,a szczególnie duze miasta.
Pracuje w takiej firmie w UK i niedlugo sam sprobuje cos takiego otworzyc bo znam juz prawie szystko. Jezeli chcialbys sie cos dowiedziec to napisz na mojego maila pawelfortuna@o2.pl
całkowite koszty?
więc jak Ci się połamną szczotki szufelki popsuje odkurzacz i inne przyrządy sprzątające to będzie to nie mały wydatek dolicz jeszcze środki czyszczące
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|