Witam wszystkich! Moje pytanie jest troche naiwne i pewnie mase podobnych na tym forum padło.
Mianowicie, mam troche talentu i troche oszczędności, dosyć mam też pracy dla kogoś, chciałbym spróbować czegoś swojego, myśle o otworzeniu małej gastronomi czegos w typie hamburgerów, hot dogów czy kebabu, ale kompletnie nie mam pojecia jak sie do tego zabrać. Tzn. wiem, ze teraz wystarczy pójść chciażby do urzędu gminy, wypełnić wniosek EDG-1 i czekać do 30 dni na decyzje, no i tu dopiero pojawia sie problem i masa pytań.
1. Co lepsze mały lokal czy przyczepa gastronomiczna?
a. Jesli lokal to co dalej, jak rozwiazac sprawe sanepidu?
b. Czy można roczpocząć działalność bez sanepidu i ewentualnie czekać na ich kontrole?
c. Czy jeśli zdecyduje sie na lokal to powinien on być wyposażony w łazienke (do jakiek liczby osób nie musi)?
2. Jeśli zdecyduje się na przyczepę, oczywiście tą z atestem sanepidu to czy ona musi być wyposażona w bierzącą wode czy wystarczą jakieś zbiorniki?
a. Jak się podłącza prąd tzn. kto to robi i czy potrzebne są jakieś pozwolenia, jeśli tak to do kogo się o nie zwrócić?
b. Do kogo zwrócić się o zgodę na ustawienie przyczepy?
c. Czy przyczepę można ustawić gdziekolwiek?
3. Jak wyliczyć koszt produkcji np. hamburgera pomijam cene składników i opakowania?
a. Jak wycenić czas poświęcony na proces produkcyjny?
b. Jak wyliczyć koszty typu prądu, woda czy gaz?
Wiem, ze pewnie was troche rozbroiłem i zasypałem tymi pytaniami, ale prosze o cierpliwość i wyrozumiałość. Pozdrawiam i z góry dziękuje!!!
Konrad