|
Mała Księgowość |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Firma
Autor
Wiadomość
Czy może ktoś korzysta z programu Mała księgowość (Rzeczpospolita)? W roku 2005 moja firma wykazała stratę. dowiedziałam się, że w tym roku mogę tą stratę sobie odliczyć, gdy zacznie mi wychodzić podatek (oczywiście wychodzi i to spory) :cry: Nie wiem gdzie, w której rubryce tą stratę wpisać, aby potem pojawiła się na wypełnionym PIT-5? Dziękuję
Proszę wybaczyć szczerość, ale nie należy się CZEGOKOLWIEK DOBREGO NA DŁUŻSZĄ METĘ spodziewać zwłaszcza po finansowo-księgowych programach freeware z gazet i czasopism. Takie programy trzeba traktować jedynie poglądowo i treningowo. Takie wersje programów działają bez żadnych gwarancji i wsparcia technicznego twórcy/sprzedawcy. To są zabawki, a nie narzędzia do wsparcia własnego biznesu, który musi balansować wśród i tak już sporej ilości POWAŻNYCH raf koralowych, jakimi są urzędy, urzędnicy i wymyślone przez nich przepisy i zasady pseudorynkowe.
Naprawdę, proszę nie dorzucać sobie kolejnych problemów. Pozdrawiam serdecznie
Zgadzam się z MGK. Warto zakupić komercyjny program.
Sam używam Super Księgi Podatkowej i jestem zadowolony, do zalet programu można zaliczyć między innymi: - możliwość przenoszenia pomiedzy komputerami (program nie zostawia swoich śmieci w windows) - szybka i konkretna pomoc techniczna, przekonałem się o tym kilkakrotnie - możliwość wymiany danych - zniżka dla rozpoczynających działalnośc, nie wiem jak jest teraz ale jak ja go kupowałem było to chyba 40% Przyjrzyj się bliżej jemu oraz konkurencji i wybierz coś dla siebie. Czasem warto zapłacić te kilka stówek rocznie, aby mieć porządny program księgowy z równie dobrym wsparciem.
Za kilka stówek to ja bym wolał oddać do biura rachunkowego papiery i mieć spokój.
Właśnie. W zupełności zgadzam się z mf-em. I tak się właśnie robi. Jeśli oprogramowanie księgowe kosztuje powyżej kosztów outsorsingu finansowego (dla małej firmy jednoosobowej to koszt już od ok 200 zł), a księgowość jedynie kojarzy ci się z... papierami, to... po co się męczyć i odciągać od meritum działalności - podpisujesz umowę z biurem rachunkowych (księgowym) i.. tylko zbierasz dokumenty księgowe, co jakiś czas przekazując je do wspomnianego biura. I nic cię więcej w zasadzie nie obchodzi. W zasadzie, bo są jeszcze pewne zasady, w myśl których np. pewne dokumenty są, a inne nie są dokumentami księgowymi, ale o tym powiedzą ci w biurze. Polecam artykuł z INFOR-u Jak prowadzić księgi w firmie. Tu są przedstawione w skrócie i przystępnie różne podejścia do twojego tematu. Pozdrawiam serdecznie
Pisałem o kilku (200-300 zł) stówkach ROCZNIE (o ile chcesz mieć dostęp do aktualizacji, jeśli nie to jest to opłata jednorazowa). Nie wiem czy znajdziesz biuro, które poprowadzi Ci księgi za taką cenę, jeśli tak to najpierw sprawdź je dokładnie... bo cena trochę niska
Przepraszam, zapomniałem - te podane przeze mnie koszty biura rachunkowego 200 zł są podane w skali MIESIĘCZNEJ (czyli rocznie 2400)
Za 100zł/miesiąc można znaleźć biuro (na poczatek zakłądając kilka faktur bez VAT)
A więc tym bardziej polecam przeczytanie wspomnianego przeze mnie wcześniej artykułu z INFOR-u Jak prowadzić księgi w firmie, który powołuje się na tekst z Gazety Prawnej Nr 134/2006 z dnia 2006-07-12
Polecam uwadze w kontekście wszystkich dotychczasowych tekstów. :wink:
Przeczytalem ten artykul i stwierdzam, że jest to pośrednia reklama biur rachunkowych(wypowiedzi prawników i ludzi zwiazanych z biurami rachunkowymi). Stwierdzam tez ze dla JDG w której wystawia się kilka rachunków(dosłownie) w miesiącu nie opłaca się kupić LeftHand za 8000zł ani oddać prowadzenie KPiR do biura(za 100, czy 200zł), a zakup programu księgującego za 300zł to rozwiązanie najlepsze(przynjmniej dla tych ludzi którzy wchodzą na to forum, czyli umieją szukać informacji na temat np. prowadzenia takiej rachunkowości). Jeszcze lepszym rozwiązaniem byłoby oprogramowanie freeware :)
PS. Jakia działalność prowadzicie? Należycie do lobby biur rachunkowych;)
Ja rozliczam wszystko własnoręcznie, używając oprogramowania o nazwie SAMOZATRUDNIENIE (Księga PiR) - 170 zł. Do tego PŁATNIK (ZUS) i wystarczy.
Akurat małaksiegowość Lefthand to koszt 108 zł a pełna nieco ponad 1000zł skąd te 8 tys? Ja uzywam i mi program w zupełności wystarcza. W porówaniwu z innymi programami cena konkurencyjna do wartosci oprogramowania. Choć pewnie z biórem rachunkowym to wygoda chcoć niemiałemokazji przetestowac:)
Ja osobiście używam programu CDN OPT!MA. Muszę przyznać, że jestem z niego bardzo zadowolony - działa szybko, wydajnie, i jest łatwy w obsłudze. Wypróbowałem kilka darmowych aplikacji, ale w porównaniu z nimi Optima jest po prostu niezastąpiona. Przyznaję, że trudno było mi wydać kilkaset złotych na oprogramowanie, ale z perspektywy czasu widzę, że była to dobra decyzja:)
Najlepsze w darmowych aplikacjach jest to, że są bezpłatne :) Tylko jak coś się nie zgadza to zwykle jest tak, że radź sobie człowieku sam - serwisu nie uświadczysz. Osobiście zawodowo pracuje na programach Varico: KPiR i KsH, mają sprawdzony i bezpłatny serwis telefoniczny, więc w razie pytań i wątpliwości jest z kim pogadać.
|
|