Witam wszystkich
Mam na oku założenie pizzerii na mojej uczelni.
- lokal do wynajęcia jest (kwestie finansowe są narazie nieznane). Lokal jest w pewnym stopniu przystosowany gdyż kiedyś to był bar.
- uczelnia posiada 2tyś studentów
- obok uczelni znajdują się dwa akademiki. Mieszka w nich około 400 osób
- w weekendy przyjeżdżają studenci zaoczni. Szacuje że w zależności od weekendu przyjeżdża około 200 - 400 osób.
- miasto liczy około 90tyś mieszkańców. Pizzerii jest 12. Najbliższa oddalona o 1km.
- w lokalu który bym wynajmował mieściła by się też czytelnia
- w bliskiej odległości mojej uczelni około 200m jest bar w którym można kupić każdy rodzaj jedzenia, jednak ceny są tam wysokie, bar czynny jest 24h
- i bardzo ważna sprawa, na terenie uczelni nie można sprzedawać alkoholu
A teraz sprawy o które chciałbym zapytać mając na uwadze powyższe dane:
- jaki sprzęt kupić na początek działalności. Jaki piec, kuchenkę itp. Oczywiście jadąc maksymalnie po kosztach. Ile by mnie to wyniosło. Chodzi mi o szacunkową kwotę inwestycji.
- czy skoncentrować się na masówkę, tania pizza(wiadomo cena studentów przekonuje) i duże ilości?? Czy postarać się stworzyć klimatyczne połączenie pizzeri z kawiarnią, dla osób lubiących takie połączenie?
- jak przekonać studentów do przebywania u mnie pomimo braku alkoholu w ofercie, a to dosyć poważny argument na nie
- czy serwować samą pizze czy może postarać się o jakieś inne potrawy?
- w jakich godzinach otwierać lokal?
- ile średnio kosztuje wyprodukowanie jednej pizzy
- gdzie zaopatrywać się w składniki i produkty
- no i najważniejsza sprawa, jakiego zysku mógłbym się spodziewać po takiej inwestycji
Bardzo będę wdzięczny za opinie, komentarze, jakieś porady. Nawet te bardzo negatywne, typu nie opłaca Ci się to. Wszystko będę skrzętnie analizował. W miarę zbierania informacji chętnie odpowiem na Państwa pytania.
Pozdrawiam