Witam!
Od 2 lat pracuje w branży garmażeryjnej jako technolog żywności. Coraz częściej myślę o otwarciu własnego małego zakładu produkującego wyroby garmazeryjne typu: pierogi, krokiety, kopytka itp. mrożone i świeże. Jeżeli chodzi o dobranie urządzeń potrzebnych do rozpoczęcia działalności i technologii to nie ma z tym problemu. Nie do końca jednak wiem jakie są wymagania odnośnie budynku w którym tego typu produkcja mogła by się odbywac. Mysle o zagospodarowaniu części domu mieszkalnego, bo budowa małej hali produkcyjnej na tym etapie jest zbyt kosztowną i ryzykowną inwestycją. Czy ktoś jest mi w stanie napisac o wymaganiach Sanepidu odnosnie miejsca produkcji tego typu wyrobów, tak aby ograniczyc koszty rozpoczęcia działalności do minimum (jakie pomieszczenia są wymagane oprócz miejsca produkcji, jaka powierzchnia, ewentualnie koszty związane z dostosowaniem części "garażowo-mieszkalnej" do tego typu produkcji). Początkową produkcję szacuje na około 100-150 kg wyrobów dziennie (co myślicie o takiej ilości na początku, czy nie jest ona zbyt mała, jaka według was powinna byc optymalna ilośc na początek)?? W mojej okolicy w obrębie 25 kg są 3 miasta średnio z 20000 mieszkanców. A w obrębie 50-60 km 2 miasta powyzej 200000 mieszkanców. Dodam, że kapitał początkowy którym moge dysponowac to około 50000 zł + ewentualne kredyty i dofinansowania. Za wszelkie wskazówki z góry dziękuję.