|
MAŁA STACJA PALIW |
MAŁA STACJA PALIW
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Szukam pomysłu na Biznes
Autor
Wiadomość
Może ktoś napisać jak wyglądają sprawy stacji paliw z naziemnym zbiornikiem .Podobna jest do stacji LPG.To znaczy cena zakupu pozwolenia itd.
Myślę, że jeśli nie masz dobrej lokalizacji pokroju wlot/wylot z miasta lub centrum to w tej chwili zakładanie stacji to duże pieniądze, duże koszty i ciężko się wybić. W Szczecinie stacje mniejszych firm sprzedaję np. na prawobrzeżu benzynę po 4,80 zł, samoobsługowe po 4,20 a Shell i spółka gigantów po 4,50. Stacji od zaje** więc jak się pakować to chyba najlepiej gdzieś na ruchliwej trasie albo szukać lokalizacji przy supermarketach itp.
Co do kosztów.... Google.pl zbiorniki paliwowe naziemne i kopane.
Nie istnieje coś takiego jak stacja paliw naziemna nikt nie zezwoli na taką sprzedaż zbiorniki naziemne mogąbyć tylko przy sprzedaży gazu. Odnośnie zbiorników paliwowych w 2012 roku obowiązkowo zbiorniki dwupłaszczowe przy budowie stacji od podstaw jest bardzo dużo problemów cały teren zabezpieczony przed przedostaniem sięp paliw do gleby ze spływem do separatora dystrybutory na Pb z odsysaczem oparów ITP
obecnie nie ma czegoś takiego jak naziemna stacja LPG czy ON, tak owszem było ale nowe przepisy nie zezwalają na budowę stacji naziemnych, od teraz wszystkie stacje zbiorniki mają mieć w ziemi. A te stacje które mają zbiorniki na ziemi bo tak zezwalały wcześniejsze przepisy, z tego co wiem mają czas do 2012 roku na ich wkopanie
ReeKon - w lutym uruchamiałem nową stacje LPG z naziemnymi zbiornikami i nikt nawet słowem nie zakwestionował że powinienem mieć podziemne zbiorniki...
poza tym jaki jest koszt związany stricte z otwarciem dodatkowo stacji paliw z powiedzmy 2 wielopaliwowe dystrybutory dla osobówek + ewentualnie 1 dla TIR ?
w mojej miejscowości jest mała stacyjka która jest dzierżawiona ale pamięta ona czasy PRL,i trzeba zjechać ze 100m z głównej drogi w boczną do niej, i w niedalekiej przyszłości przestanie spełniać jakiekolwiek normy... a najbliższe stacje są jakoś 8 i 7 km w obie strony. posiadam budynek z częścią handlowa o powierzchni 30 mkw 100 metrów dalej mam karczme z zajazdem dla TIR-ów dość sporo placu mam już wybrukowanego, drugi wjazd z utwardzeniem i wybrukowaniem pod dystrybutory szacuje na koszt. ok 50-60 tyś. zł z tego co patrze po allegro to nowy dystrybutor wielopaliwowy to koszt ok 24 tyś. zł x2 wiata- zadaszenie licze jakieś 15-20 tyś. zł ile może kosztować zbiornik na paliwa, osprzęt do niego, separatory itp. ? jaki koszt wykonania robót ziemnych pod usytuowanie zbiornika ? czy w tej sytuacji realne jest zmieścić się w kwocie do 500 tyś zł ?? ( nie licząc napełnienia zbiorników) czy w tej sytuacji jest realne zmieścić sie w kosztach 500 tyś
w internecie wspomnieli że koszt zbiorników na paliwo kształtuje się na poziomie 50 a 70 tyś.zł zależy od pojemności
pozdrawiam
Rozmawiałem dzisiaj z osobami wydającymi pozwolenia na taka stacje i powiedzieli mi ze nie musi być zbiornik w ziemi, ale żeby był zakryty przed słońcem(nie pod wiata) czyli zbiornik może być schowany w murowanym sarkofagu lub zasłoniętym z płyt betonowych-ogrodzeniowych. Ogólnie rzecz biorąc na stacje od zera potrzeba sporo kasy.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "MAŁA STACJA PALIW": - Stacja paliw LPG - Stacja Paliw - stacja paliw - stacja paliw - stacja paliw
• Strona 1 z 1
|
|