|
Malowanie bajek na ścianie - pokoje dziecięce - strona 3 |
Malowanie bajek na ścianie - pokoje dziecięce
Biznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam....Odnośnie aerografu na powierzchniach tynkowych to koszt 1 metra kwadratowego w moim przypadku wynosi 600pln ...nie wiem ile kosztuje grafiti bo to jest zupełnie inna dziedzina i ja się nią nie zajmuje....Naturalnie jeśli wchodzi w gre wykonanie restauracji o powierzchni np: 60 metrów kwadratowych to nie trzymam sztywno ceny metra kwadratowego.Ale zawsze dochodzimy do konsensusu...
no niezle.. a mozesz mi napisac cos wiecej odnosnie sprzetu jakim sie poslugujesz i cos na jego temat. parametry, marka, cena itp. moze cos kiedys sprobuje zrobic. pozdrawiam
Z zakupem aerografu ,nie będziesz miał problemu ponieważ na znanym portalu aukcyjnym jest dość spory wybór. Nie polecam oczywiście tych najtańszych chińskich masówek... Z drugiej strony jeśli będzie to Twoja pierwsza styczność z airbrushem to i tak nie odczujesz większej różnicy pomiędzy drogim markowym sprzętem a tanimi podróbkami...jeden i drugi będzie robił plamy i nieporządane naloty...Technikę aerografu wypracowuje się latami...a żeby dojść do perfekcji to naprawdę trzeba włożyć duuużo pracy. Jak wcześniej wspominałem maluję od 9 lat i często ,gęsto ucze się nowych trików... pistolet jakim maluję to ..Hansa 581 ,Glecker,Iwata, mam też oczywiście troche chińszczyzny z serii AB Profi....Do tego Farby Createx lub zwykłe bazy samochodowe....spręzarka +odwadniacz ...i to tyle ....no może jeszcze projektor i laptop ..
no i jeszcze ceny (wscipski)- kompresora(jego parametry)+pistoletu+jakies farbki jesli mozna prosic..Myslalem o zrobieniu sobie reklamy na busie:)jest to niesamowice efektowne i naprawde sciaga wzrok. zdolnosci plastyczne jakies tam mam wiec poprobuje najpierw na nieuzytkowych blachach. No i jeszcze jesli moge sie dowiedziec cos od Ciebie na temat twojej strategii reklamowej, jakas prasa, czasopisma o design'ie wnetrz? Chcialbym mniej wiecej wiedziec na czym musze stac finansowo na poczatek..
Pozdrawiam.
Sredniej klasy aerograf to koszt ok 500 pln sprężarka olejowa Mała !!! to koszt ok 350 pln natomiast farby którymi mógłbyś malować na elementach karoseryjnych to akrylowe bazy samochodowe(kupisz w każdym punkcie ,gdzie dobierają mieszalnikiem kolory do malowania aut) koszt ok 25pln za 100ml jednego koloru..do tego rozcienczalnik pezeznaczony do tych akryli oraz klarlack ...razem ok 100 pln.Całkowity koszt na początek to ok 1200pln...Pytasz o reklamę....najlepszą reklamą będzie twoja praca...co za tym idzie droga "pantoflowa" ale oczywiście możesz próbować reklamy w internecie...ja już mam to za sobą...generalnie zainteresowani ludzie szukają mnie a nie ja ich !!! Podam ci orientacyjne ceny jeśli chodzi o samochody... osobowy ,wymalowany cały to ok 10000 ,bus pomiędzy 10000a 20000 cięzarowy ok 20000 pln...naturalnie zależy od wzoru i powierzchni bo jeśli jest to tylko jakiś slogan reklamowy to ceny te nie są adekwatne do przykładów które podałem...Pozdrawiam i Powodzenia!!!
1) Jaka jest konkurencyjność do takiej foto-tapety
2) Ile czasu zajmuje ci pomalowanie 1 m kw. 3) Nie myślałeś o szablonach postaci np ? usprawniło by to szybkość twojej pracy ps. nie czytałem całego wątku
Witam,też od jakiegoś czasu myślę nad taką działalnością,ale obawiam się ,że więcej będę wydawała na ciągłe reklamy.Ja maluję pędzlami,ewentualnie jakieś fragmenty gąbką.Zastanawiam się czy cena takiego malowidła równa się cenie malowania areografem.Wydaje mi się,że dla wprawionych w technice aeografu to niewiele czasu zajmie takie malowanie,od zabawy pędzelkiem.Co myślicie?(mam tu na myśli taki sam poziom artystyczny w obu przypadkach.
Do Painter Ostróda:widziałam twoje prace,są naprawdę niezłe.Za metr 600zł to jednak sporo.Myślę,że byłabym w stanie zrobić coś takiego pędzlem i zastanawiam się czy też taką stawkę bym dała?hmmm?Z tego co się orientowałam to za malowanie pędzlem biorą ok.300zł z metra.
Witam ponownie......Jeżeli chodzi o konkurencyjność fototapety to żadna !!! Mówimy o sztuce a nie o komercji i banalnych 10 wzorach które powtarzają się. Moją usługę zamawia ta osoba której zależy na oryginalności i niepowtarzalności... tapeta bije w oczy i jest swoistym potwierdzeniem kiczu i wszechobecnego folkloru...to samo tyczy się szablonów...w większości prac stosuję technikę free hand bez użycia jakiegokolwiek szablonu,takie prace pokazują poziom artysty.Jeśli chodzi o ceny za metr kwadratowy to wachają się one w przedziale cenowym pomiędzy 300 a 800 pln. W pierwszym przypadku są to ilustracje bajkowe a w ostatnim reprodukcje dzieł sztuki.Uzależnione jest od stopnia trudności wykonania pracy oraz czasu poświęconego na uwieńczenie dzieła.W większości przypadków trzymam stawke w wys. 600 za metr chyba ,że jak wcześniej wspomniałem ...powierzchnia jest duża np 60 metrów to potrafię być elastyczny.
Następna kwestia to prace malowane pędzlem...osobiście czasami wykożystuję technikę mieszaną ale generalnie w większości przypadków jest to aerograf....NIE MA SZANS ŻEBY PĘDZLEM UZYSKAĆ TAKI SAM EFEKT JAK AEROGRAFEM !!!!!!!! Chodzi o gradację itp...lazurowanie też nie pomoże.Airbrush rozpyla farbę a nie ma jak w przypadku pędzla bezpośredniego kontaktu z podłożem...ale to tak na marginesie....Jeśli chodzi o cenę malowania pędzlami na powierzchniach tynkowych to cena jest zbliżona a niejednokrotnie wyższa w przypadku użycia farb olejnych ,gdzie proces schnięcia i nakładania kolejnych warstw jest bardzo...długi.Cena 300 złotych za metr jest jaknajbardziej nie na miejscu...no chyba ,że w gre wchodzą akryle lub akwarele i odniesiemy to do ilustracji bajkowych...Drodzy Państwo !!! Nie zapominajcie ,że dzieła które tworzymy nie powstają z maszyn tylko z rodzą się z naszego talentu oraz umiejętności i są jedyne i niepowtarzalne na skale światową....Pozdrawiam
Nie potrafię określić czasu potrzebnego na wymalowanie 1 metra kwadratowego ! Wpływ ma na to wiele czynników ,takich np jak....obecność elementów "skomplikowanych" które wymagają precyzji...ilość użytych kolorów...wtajemniczeni wiedzą że paleta barw nie zamyka się na kilku kolorach bazowych....itp Mogę podać przykład na podstawie prac które umieściłem na forum..."Dziewczynka w Chmurach" czas realizacji to 10 h cena 1500pln...."oko" czas realizacji 6 h cena 1000 pln....
Do przedmówcy:Wiem ,że pędzlem nie uzyska się takiego efektu jak aeografem tu nie ma żadnych wątpliwości,chodziło mi tylko o taki sam poziom artystyczny(mniej więcej).To kwestia gustu co się komu podoba.Tematyka twoich prac i styl jak najbardziej do tej techniki pasują.Mam pytanie:jak ty pozyskujesz klijentów,pocztą pantoflową czy inaczej?
A czy te realizacje były w Polsce?Ja trochę boję się takich cen bo ludzie nie mają kompletnie rozeznania.Marzy im się takie malowidło,a jak mówię ile kosztuje to zdziwienie,że tak dużo.A mówię tu tylko o 300zł.Tylko w większych firmach gdzie malowałam mogłam tą stawkę podnieść bez problemu.A czy w cenę wliczasz koszty materiałów? Wiem,że czas trudno określić,mnie czasem szybciej schodzi niż się wydaje albo odwrotnie,z danym projektem.Chciałam zapytać o projektor,używasz?Jeśli tak to możesz coś polecić,bo myślałam o kupnie.
Ładnych kilka lat temu miałem ten sam problem.... wielu moich znajomych prosiło mnie o jakiś malunek na ścianie....oczywiscie namalowałem.Ale albo nie brałem pieniędzy albo były to kwoty symboliczne....Potraktowałem to jako swoistą reklamę....no i zaczęło działać...przychodzili inni znajomi którzy również chcieli mieć coś takiego...poza tym malowidła ścienne są drugim planem większości zdjęć wykonywanych w tych domach....to też działa jak reklama.. Przydarzyła mi się kiedyś zabawna historyjka...Dostałem zlecenie na wykonanie od A-Z Pizzerii stylizowanej na Starożytny Rzym...więc oprócz architektury ,kolumn,fasad,popękanych ścian...namalowałem kilka obrazów Michała Anioła... międzyinnymi słynny motyw Stworzenia świata (dwie dłonie zwrócone ku sobie) Syn właściciela miał bodajże 12 lat no i na otwarcie Pizzerii zaprosił swoją klasę....Po około 2 tygodniach pani na lekcji Historii omawiała epokę Starożytnego Rzymu i zbiegiem okoliczności ,jako przykład z książki pokazała dzieciom ilustracje przedstawiającą stworzenie świata,jednocześnie pytając kto jest autorem ? Wszystkie dzieci podniosły ręce i jednogłośnie .....podały moje imię i nazwisko !!! Mimo że była to reprodukcja to umieściłem tam swoją sygnaturę....Nauczycielka za śmiechu mało nie popuściła a ja o mały włos trafiłbym do historii Starożytnej..:) Powracając do tematu...Po pierwsze..Nie wątpie ,że Wasz poziom artystyczny może być wyższy od mojego ...chdziło mi o różnicę pomiędzy aerografem a pędzlem...prace wykonane aerografem są charakterystyczne i na pewno nikt nie pomyli ich z pędzlem... Cena którą podałem za metr zawiera już w sobie farby oraz inne materiały... Tak ! Używam projektora ponieważ każdemu zależy na proporcjach które muszą być zachowane poza tym mogę na wstępie ustalić wielkość danej pracy...Na początku przy dużych powierzchniach nanosiłem siatkę skalową....ale to już historia (Starożytna :)) Projektor jakiego używam to BENQ PB2140 Super sprzęcik Polecam.... I jeszcze jedno...Nie wolno zaniżać cen!!! miałem sytuację kiedy zleceniodawca wybrał droższy kosztorys (prawie o połowę) od mojego !!! Najprawdopodobniej stwierdził ,że być może ten ktoś był lepszy ode mnie...Na dzień dzisiejszy nie popełniam takich błędów....
No niezła historia z tym Michałem Aniołem :))) Z tym zaniżaniem cen to racja nie ma sensu.Im więcej powiemy tym bardziej jesteśmy cenieni.Też ciągle coś robiłam za pół darmo,ale teraz już przystopowałam i nawet się nie podejmuję czegoś z czego nie będę miała satysfakcji.Ale kiedyś miałam poważne zlecenie i klijent szukał kogoś do pomalowania sufitów w chmury.Miał osobę która zaproponowała mu 10 000zł,tak się cenili specjaliści w tej dziedzinie.Dla mnie na początek działalności to była suma kosmos,dla klijenta też,więc zaproponowałam 6 000zł i miałam robotę na tydzień czasu.Czysty zysk,więc czasem lepiej nie przesadzać i trzeba klijenta wyczuć na ile go stać i czy nie żałuje kasy.
A ty masz działalność,czy na razie umowy zlecenie?Myślę jednak,że z samego takiego malowania ciężko by było,dlatego że różnie może być w zależności od miesiąca.Zastanawiałam się jak taki biznesplan napisać mając taką ,,ruchomą,, działalność,trudno określić takie zyski.
Sprawdź również podobne tematy:
- Reklamy wyświetlane projektorem na ścianie budynku
- Odnosnie bajek na ścianach... - WYŚWIETLANIE BAJEK FILMÓW !! - Odzież z nadrukami ze znanych bajek - Pensjonat dla koni plus pokoje - Dotacje z UE na pensjonat/pokoje - Pokoje na wynajm w turystycznej miejscowości - Pokoje/pensjonaty/schroniska/domy wypoczynkowe - Dotacja na rozszerzenie działalności o pokoje gościnne Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|