|
Mały problem podczas przelewu |
Mały problem podczas przelewu
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Witam kupiłem sobie pewną rzecz na allegro i wszystko byłoby ok gdybym dobrze przepisał nazwisko sprzedającego na poleceniu wpłaty (pomyliłem 2 literki). Jednak reszte dobrze przepisałem. Czy mimo złego nazwiska odbiorcy przelew dojdzie??
Powinien, literówki zazwyczaj przechodzą.
Bez najmniejszego kłopotu przejdzie...chyba, że do tego pomyliłeś np 1 cyferkę :-)
Trochę obok tematu. Ktoś z Was wpisuje w danych przelewu i opisie niefirmowych normalne dane? polecam.
Tylko troszkę :) Dobre...ja tam takich żartów nie robię :)
Powinna być wprowadzona obligatoryjna zgodność danych odbiorcy z numerem konta. Wszystko jest fajnie, dopóki przelew nie trafi do niewłaściwego odbiorcy, ale jak się zdaży, że przelew trafił do niewłaściwego odbiorcy, to zaczyna się ewangeliczny "płacz, lament i zgrzytanie zębów". Od czasu do czasu słyszę takowe.
Do niewłaściwego odbiorcy może trafić wyłącznie wtedy, gdy ktoś pomyli numer konta. To jest najważniejsze. Cala reszta to może być przelew dla Królewny Śnieżki z ulicy Czekoladowej i też dojdzie. Zatem, numer. Reszta to tylko tło. Nazwa banku też jest w numerze. Jeżeli ktoś pomyli numer konta...cóż...ma problem, bo odkręcenie tego jest baaaardzo trudne. Wprowadzenie obligatoryjnej zgodności danych odbiorcy z numerem konta może być trudne. Problem będą miały wszystkie agencje pośredniczące w przelewach (z pocztą na czele) - jedna literówka i przelew odrzucony. Ja chyba nie pamiętam przelewu z poczty, który trafiłby na moje konto z prawidłowo wpisanymi danymi. Literówki, skróty są na porządku dziennym. A poza tym, jestem zwolennikiem minimalnej ilości danych potrzebnych do danej transakcji. Każdy kolejny wymóg to zbędna komplikacja. Numer konta to numer konta, i jeżeli ktoś nie potrafi wpisać poprawnie kilkunastu cyfer - jego sprawa.
Sprawdź również podobne tematy:
- Praca podczas zwolnienia lekarskiego problem z ZUS-em
- ZUA ZFA mały problem :( - Allegro nie mały problem. - Mały wielki problem - Mam pomysł, a z nim mały problem - Mały problem z towarem zagranicznym - Kilka pytań o DG i mały problem - Jaki symbol przelewu do US? - Jak wypełnić polecenie przelewu? Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|