Witam.
Mam pytanko o świadczenie usług dla byłego pracodawcy.
W grudniu 2008 założyłem działalność. Czy w 2010 roku będąc na tzw. małym zusie mogę wystawiać fakturę byłemu pracodawcy dla którego pracowałem w 2008 roku przed założeniem DG ?
|
Mały zus a były pracodawca |
Mały zus a były pracodawca
Biznes Forum
‹ Podatki i ZUS
‹ ZUS - Zakład Ubezpieczeń Społecznych
Autor
Wiadomość
Witam.
Mam pytanko o świadczenie usług dla byłego pracodawcy. W grudniu 2008 założyłem działalność. Czy w 2010 roku będąc na tzw. małym zusie mogę wystawiać fakturę byłemu pracodawcy dla którego pracowałem w 2008 roku przed założeniem DG ?
Jeśli nie pracujesz tylko dla niego to możesz. W sumie nigdy nie słyszałem aby komus zabrano za to zniżkę. To jest raczej uwaga dla uczciwych.
no różnie, ale zakładam że w jednym miesiącu może być tak że tylko dla niego wystawię fakturę
Zniżki "zabiera się" przede wszystkim za świadczenie usług na rzecz byłego pracodawcy.
Zakaz obowiązuje podczas całego przysługującego okresu do preferencyjnych składek. I należy tego bezwzględnie przestrzegać. Wykrycie naruszenia tego zakazu nie nastręcza absolutnie żadnych problemów w przypadku ewentualnej kontroli ZUS. Co prawda kontrole ZUS należą póki co jeszcze do rzadkości, ale jeżeli już trafi się nam kontrola, to sprawdzenie powyższego jest żelaznym jej punktem.
Sprawdź również podobne tematy:
- Ulga ZUS a były pracodawca
- Ulga ZUS, były pracodawca i umowa o dzieło - Były pizzerie były kebaby, a co powiecie Świat Zapiekanek - Ulgowy ZUS a emerytura - były zmiany? - Przykłady firm które były restrukturyzowane - Własna działka były sklep spożywczy - Pożyczka na auto 10000zł gdzie wziąć aby były najtańsze % - Mam mały pomysł na mały biznes Polska - Bjaloruś. - Mały wkład - mały biznes Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|