|
Mam 18lat i chcę mieć własną firmę |
Mam 18lat i chcę mieć własną firmę
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Witam.Najpierw coś o sobie bo to też jest ważne,mam 18 lat chodzę do szkoły zawodowej kierunek kucharz praktyki raz w tygodniu w prywatnym lokalu to tyle o mnie.Pytanie moje wiąże się z założeniem małej budki lub kiosku w markecie a w ostateczności lokaliku z kebabem i np hod-dogami plus frytki,problem jest w tym iż nie mam pieniędzy i czy o takowe mogę się jakoś starać czy to z UE czy UP lub jakieś inne pomysły,niestety do takiej sytuacji zmusiło mnie życie,proszę nie pytać czemu po co gdzie rodzice itd.Został mi jeszcze jeden rok nauki więc chciałbym pracować od godz 17 do 23.Jeśli chodzi o dowiezienie towaru itp mam wuja który zaoferował mi przy tym pomoc oczywiście na czas nauki.Z góry dziękuję za pozytywne wypowiedzi.
Pracuj na pol etatu i w weekendy. Skoncz szkole i wtedy dzialaj. Jesli myslisz ze biznes (nawet maly) to jest znacznie mniej roboty niz od 17 do 23 to sie mylisz. Biznes to pelno rzeczy ktore musisz umiec, albo uczyc sie w czasie prowadzenia. Biznes to duza odpowiedzialnosc, duzo pracy i poswiecanego czasu. Zbyt duzo rzeczy zeby zabierac sie za to nie wiedzac na ten temat duzo i nie majac do tego czasu ani pieniedzy.
Zrobisz jak chcesz, ale ostrzegam, zebys uwazal na psychiczne zdrowie, jesli wezmiesz na siebie tyle rzeczy. Jesli teraz zostales sam, to znaczy ze nie potrzebujesz tak duzo pieniedzy. Mysle ze jakos przetrzymasz ten rok. A w wakacje mozesz popracowac porzadnie i odlozyc troche pieniedzy. Powodzenia!
Chodzi mi tylko o to czy będę mógł się starać o jakąś dotację czy to z UE,UP czy jakąkolwiek inną pomoc jako uczeń.No dobra nie zostałem sam,ojciec jest schizofrenikiem od 5lat ma jakąś rencinę na leki,mama poszła od 5 stycznia pierwszy raz do pracy a ma 37l i zarabia 1000 zł uowa do ostatniego marca nie wiadomo co dalej i mam siostrę i jeszcze jedna sprawa czym wcześniej zacznę tym będzie lepiej,mój ojciec przez całe życie mawiał,że na przyszły rok coś pomyślimy aby nam się lepiej żyło,i teraz już jest za pózno więc ja startuje póki mam ochotę tylko chodzi o konkrety z tą dotatcją lub coś w tym styku.Szacunek.
Wiesz,podziwiam Cie,bo nie myslisz tylko o sobie szukajac sposobu na biznes,ale robisz to z mysla o twojej rodzinie-z mojej strony szacunek.....mysle ze najlepszym rozwiazaniem bedzie jak zagladniesz do UP osobiscie,i jesli trafisz na kogos wyrozumialego to sprawe wytlumaczy....pozdro.
Sprawa wyglada tak. Zeby dostac kase z Unii musisz miec napisany biznesplan, zeby udowodnic, ze te pieniadze spozytkujesz. Jesli chodzi o kase z UP to jest szansa dostac 14tys(teraz chyba jest), ale zadnej gwarancji ze akurat tobie ja przyznaja. Ponadto ta kasa jest tylko na srodki stale, a jak firma nie przetrwa roku to musisz wszystko oddac.
Wez sie na powaznie za zrobienie biznesplanu. Uczac sie jak sie go pisze i juz w trakcie pisania poznasz to i owo na temat rynku i dzialania firmy.
Także podziwiam i życzę powodzenia Kolego. Pamiętaj, że podstawa to samozaparcie. Widzę że masz dobrą postawę i jesteś ambitny, a to już podstawa do sukcesu.
Witam ponownie.Z UP nici (trzeba być zarejestrowanym jako bezrobotny) została mi jeszcze UE wiem co trzeba zrobić jeśli chodzi o dotację tylko chodzi o to że ja się jeszcze uczę i jak to jest w moim przypadku,a może wiecie gdzie zadać takie pytanie.W nocy przyszedł mi do głowy jeszcze jeden plan.Mama jest zarejestrowana na cały etat i czy dodatkowo mogła by otworzyć taką działalność i czy wtedy mogła by dostać jakieś dotacje z UE lub innej jakiejś instytucji.Wtedy Ona by była właścicielką firmy a ja jako jej syn mogę jej pomagać i chyba nawet nie musi mnie rejestrować bo jako rodzina tylko bym jej pomagał,proszę o rady.Jeszcze raz dziękuję za dotychczasowe posty jak i podziękowania dla tych którzy je napiszą.Adi.
W drugim poście ktoś Ci dobrze doradził. Z biznesu, zwłaszcza małego, przez pierwsze miesiące nie zarobisz tyle co na etacie. Jak dobrze się zakręcisz to pracując w weekendy +wakacje wyjdzie Ci średni miesięczny zysk zdecydowanie większy niż z biznesu, dokończysz szkołę i będziesz wtedy mógł zająć się firmą w normalnych godzinach pracy. Spróbuj zatrudnić się w jakimś miejscu związanym z Twoją przyszłą działalnością. Nawet jako sprzątacz w weekendy w takim lokalu fastfood. Dużo podpatrzysz, pogadasz z ludźmi, poznasz dostawców z innych firm i nawiążesz kontakty dzięki, którym za rok otworzysz biznes dużo łatwiej i za mniejsze pieniądze.
Prawda jest taka ze nie dostaniesz zadnej kasy z UP napewno nie bo musisz byc bezrobotnym iles czasu
z UE tez nie dostaniesz kasy na budke z kebabem. NIe ma szans wnioskow jest pelno a wygrywa tylko kilka Wiem bo moj kuzyn chcial tam samo rozkrecic biznes zlozyl biznes plan itd i nie odstal - szkoda czasu na cos takiego. Musisz miec jaks pomysl dobry to wtedy jest jakas szansa (mala) ze dostaniesz kase. Te fundusze z UE to jedna wielka sciema. Nic nie ma za darmo. Telewizja klamie
Eska dzięki odpowiedż 100% chodz do końca miałem jakąś nadzieję,ale teraz już wiem,że nic z tego.Trzeba myśleć w jakiś inny sposób.A co do pracy dodatkowej to w ferie miałem okazję pracować u mojego szefa w restauracji bo mnie o to poprosił i w normalnym miesiącu jak idę 4-5 razy do pracy to dostaję 100zł a teraz doszły mi ferie i też dostałem 100zł.Tak że mam komuś ładować kieszeń to w wakacje wolę posiedzieć w domu,ale wiem na stówkę,że coś wymyślę.Początki zawsze są ciężkie.Pozdrowienia dla wszystkich i wielka dziękówa.
Witam
A ja bym nie rezygnował z tego PUPu. Nie wiem jak wygląda akurat kosztorys ustawienia budki z kebabem, ale 18 tys chyba nie wystarczy. Tak czy inaczej lepiej tyle niż nic. Musisz jednak się przemęczyć do czasu skończenia szkoły. W tym czasie dobrze jakbyś podłapał doświadczenie pracując w takiej budce. Bedze to dodatkowy atut przy składaniu wniosku i większa kasa na dotacje. Po skonczeniu szkoły od razu się zarejestruj jako bezrobotny i działaj. Niby urzędnicy mówią, ze największe szanse mają osoby, które są zarejestrowane jako bezrobotne ponad 3 miesiące, ale to nie jest warunek. Podstawa to dobrze napisany wniosek. Moi klienci robili nawet tak, że rejestrowali się jako bezrobotni i automatycznie wyciągali zza pazuchy wniosek o dotację. Urzędnik krzywo popatrzył, wniosek przyjął, a komisja przyznała dotację. Także nie poddawałbym się na tym polu. Pozdrawiam
A ja sądzę, że powinieneś już teraz próbować. Wiadomo, że osobom bez doświadczenia jest trudno, ale czemu masz gdzieś ileś lat pracować? Lepiej się na swoim uczyć. Zwłaszcza, że podstawy prowadzenia firmy chyba na praktykach już zaobserwowałeś.
Dotację z UE można dostać! Ja dostałam, jednocześnie dostała też kobieta na biuro rachunkowe, więc budka z kebabem czy czymś ma takie same szanse. W zależności gdzie mieszkasz musisz poszukać na stronach agencji rozwoju regionalnego, AIP (nie wiem czy Ci pomogą, bo są głównie dla studentów, ale czasem mają projekty skierowane także do innych osób, warto sprawdzić), i wiele innych instytucji, które zajmują się funduszami unijnymi. Fakt jest taki, że musisz się postarać i trochę popracować, za darmo nikt Ci nie da kasy. Biznesplan też musisz napisać. Nie wiem ile potrzebujesz kasy. Budkę możesz wynajać, jakieś maszyny wziąć w leasing, jeśli uznasz że przeżyjesz kilka miesięcy z 10tysiącami zł to załóż konto firmowe w mBanku (dostaniesz debet na start - do zwrotu oczywiście) i lecisz. Założenie firmy jest tak samo trudne w młodym jak i w starym wieku. powodzenia.
Chcac dostac dotacje z up wystarczy byc bezrobotnym- nie tak jak ktos napisal przez jakis okres czasu. Rejestrujesz sie jako bezrobotny i po rejestracji mozesz odrazu zlozyc wniosek. W zaleznosci od wojewodztwa, nie trzeba miec biznesplanow itp. Wystarczy kilku stronnicowy wniosek.
Osobiscie uwazam, abys dokonczyl szkole, a w wolnych chwilach pracowal. Skonczysz szkole wtedy postaraj sie o dotacje z up. Z UE rowniez mozesz ja dostac, ale to juz jest duzo wiecej roboty. Oczywiscie jak to z dotacjami bywa nie musisz jej dostac, aczkolwiek zachecam sprobowac. Utrzymac sie przez rok nie jest to wielka filozofia. Placisz 300zl/m-c zus i to w zasadzie jedyne stale wydatki poza twoimi.
Dzięki za zainteresowanie się tematem.Jestem pod wielkim wrażeniem,że tylu ludzi chce mi pomóc,postaram się Was nie zawieść i jeśli coś osiągnę a na pewno tak będzie w życiu to o tym napiszę.Pozdrawiam i dziękuję.
W sprawie tych 3 miesięcy bycia bezrobotnym.
Cytat z regulaminu: "Dotacje w pierwszej kolejności będą udzielane osobom: 1) zamierzającym rozpocząć działalność gospodarczą na terenie miasta .... 2) podejmującym działalność gospodarczą po raz pierwszy, 3) których okres rejestracji w PUP na dzień złożenia wniosku wynosi co najmniej 3 miesiące, 4) które przed ostatnią rejestracją w PUP nie zostały zwolnione w trybie art. 52 KP." Tak jak pisałem nie jest to warunek niezbędny, ale wskazówka dla oceniających wnioski w przypadku dużej liczby chętnych i braku wystarczającej ilości środków.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Mam 18lat i chcę mieć własną firmę": - Pracuję i chcę mieć firmę - Chesz Mieć Własna Firmę masz niewielki wkład Zajrzyj! - 36% Polaków chce założyć własną firmę - Osoba pracujaca chce założyć własną firme - Pracuję a chcę dodatkowo otworzyć własną firmę,handel w inte
• Strona 1 z 2 • 1, 2
|
|