|
Mam 20 tys na inwesycje |
Mam 20 tys na inwesycje
Biznes Forum
‹ GPW
‹ GPW - Giełda Papierów Wartościowych
‹ Rekomendacje
Autor
Wiadomość
witam mam do was jedno pytanie czy jestescie w stanie podpowiedziec mi w jaka spolke zainwestowac 20 tys. nie znam sie na gieldzie kompletnie ale te pieniadze leza i nic nie robia wiec nawet kilkanascie % zysku to juz cos
jak sie nie znasz to w to nie wchodz bo mozesz stracic
ja polecam kup akcje zywca do sierpnia powinny byc po 550-560
hmm... nie znasz sie, to raczej nie ryzykuj.
to wcale nie jest łatwa kasa jak wielu uważa, tym bardziej jeżeli liczysz na tak zwanego 'fuksa... nie warto topić kasy';) skoro zainteresował Cię temat, odsyłam do ciekawej literatury: - GPW III - Analiza techniczna w praktyce - GPW I - Giełda Papierów Wartościowych w praktyce - Inteligentny inwestor. Najlepsza książka o inwestowaniu w wartość - Graham Benjamin - Analiza techniczna rynków finansowych - Murphy John J.
Jeżeli nie miałeś do tej pory kontaktu z inwestycjami na giełdzie proponują najpierw edukację (literatura, trochę opisów o sesjach w gazetach). Świadomość inwestycyjna to podstawa.
Inwestycje giełdowe to również ryzyko a nie tylko zysk. Więc musisz wiedzieć, kiedy wycofać się z inwestycji. Bycie inwestorem długoterminowym nie zawsze przynosi korzyść - popatrz na ostatnie emocje związane ze spadkami z lat 2007-2009. Np. osoby kupujące akcje PKOBP po 5 latach inwestycji mieli w zimie 2009 roku taką samą wartość na rachunku. Sprawdź swoją awersję do ryzyka, tzn. odpowiedz sobie na pytanie ile z tych pieniędzy możesz stracić i dalej będziesz czuł się dobrze (bez negatywnych emocji). To podstawa. Jeżeli to sobie wypracujesz możesz rozpocząć przygodę z giełdą.
MARVIPOL
Ja polecam akcje Jutrzenki obecna cena 3,6 wydaje się sporo zaniżona i moim zdaniem zaczyna się odbicie. Jutrzenka dość dużo inwestuje przez co wskaźnik cena zysk nie wygląda zbyt atrakcyjnie, a to jest podstawa dla osób początkujących na giełdzie. Trzy lata temu sprzedałem ją za ponad 10 zł obecnie od 2 lat skupuje. Oczywiście nie każdy musi się nastawiać na inwestycje długoterminową ale i dla tych co chcą zainwestować na krótszy czas to moim zdaniem jest szansa na zarobek. Na wykresie tygodniowym mamy wzorcową formację zapowiadającą odwrócenie trendu więc wydaje się, że szansa na zarobek również w krótkim terminie jest. Ale każdy sam decyduje :)
Jak szukasz pewnej inwestycji to wpisz w googlach "systemy na kontrakty". Są serwisy które pomagają zarabiać z niewielką wiedzą i kosztem. Ja osobiście gram anty wskanzikiem i rgi.
Po pierwsze, jeśli masz pieniądze do zainwestowania to nikomu o nich nie mów, bo zaraz znajdzie się ktoś kto będzie wiedział co z nimi powinieneś zrobić. Edukacja, edukacja i jeszcze raz edukacja, to powinieneś zrobić jeśli zechcesz inwestować swoje pieniądze. Bez względu czy zajmiesz się spółkami giełdowymi, nieruchomościami, diamentami lub czymkolwiek innym, poświęć czas, aby najpierw zdobyć wiedzę, poznać rynek i jego uczestników, a dopiero potem inwestuj w cokolwiek. Ze swojej strony mogę Ci polecić spółki Serenity, Euroimplant oraz Symbio. Są wartościowe, działają w perspektywicznych branżach i można je wciąż tanio kupić. Z głównego parkietu polecam Teresę Medikę oraz PGE. Jeśli KGHM potanieje poniżej wartości księgowej, doradzam kupowanie.
Wszyscy Ci doradzają co masz kupić, tylko ciekawe co powiedzą jak stracisz. Edukacja przede wszystkim, transakcje wyłącznie na podstawie własnym analiz żeby czuć odpowiedzialność za własne pieniądze. Zapisuj swoje transakcje, udane oraz te stratne. Opisuj dlaczego zarobiłeś, dlaczego sprzedałeś, czemu straciłeś, jakie błędy popełniłeś.
Najważniejsza jest strategia inwestycyjna (metoda), konsekwencja w działaniu, a przede wszystkim ochrona kapitału.
Ludzie, kolesia nie ma na forum od pół roku, a Wy mu tu rady z dobrego serca wypisujecie.. Nie szkoda Wam czasu? Równie dobrze możecie sobie pisać to samo w pliku wordowskim na swoim komputerze.
Co z tego ze go nie ma moze ktos inny przeczyta i skorzysta?
A może by zainwestować w polisę inwestycyjną? Systematyczne przelewanie nawet małych kwot może skutkować, jak ja to nazywam cudem procentu składanego:-)
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|