|
Mam mieszkanie...ile kosztuje jego wynajecie...? |
Mam mieszkanie...ile kosztuje jego wynajecie...?
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Jakie są formalności i koszty miesieczne legalnego wynajmowania mieszkania...chodzi mi o podatki, opłaty itp itd...obecnie wyprowadzam sie do domu, mam mieszkani którego nie sprzedam 98 metró w centrum w starym budownictwie, spokojnie zmieści sie tu 6 studentów dlatego chciałbym zeby na siebie zarabiało...mysle ze 300 zł miesiecznie opłaty to nie jest duzo biorąc pod uwage lokalizacje, stan i wielkość mieszkania...
300 zl od osoby?
no raczej tak...300 zł w 170 tysięcznym Rzeszowie...3 pokoje 2 osoby w pokoju, każdy pokój od 18 do 23 metrów.
dowiedz sie ile kosztuje akademik i obniz cene o jakies 30zl od osoby... chociaz pewnie to bedzie dla studentow przejsciowa sprawa, bo taniej chyba byloby dla nich gdyby wynajeli cale mieszkanie...
i lepiej wez pod uwage zuzycie wody i pradu.. lepiej podpisac umowe, bo moze ci byc przykro jak cos zbroja ;-)
Ja od paru lat wynajmuje mieszkanie na"czarno"
berbeto w poznaniu studenci srednio placa wlasnie 300zł/miesiecznie + sami oplacaja prad, gaz, internet (rachunki). Akademiki teraz juz nie sa tanie bo zniesli dofinansowanie do tego, oraz dofinansowanie do stołówki i przeznaczyli dla studentow zaocznych na stypendia. Tak ze 300zł to jest dla studenta cena standardowa. Czasami jak sie wynajmuje w 6 osób całe mieszkanie to może wyjsc 250zł na miesiac, jezeli chodzi o wynajęcie samemu kawalerki u jakies babci to cena ok 350zł/miesiac. Tak to mniej wiecej wyglada.
A czy te mieszkanie jest blisko jakiejs uczelni :?:
A jak lokalizacja :?: Faktycznie 300 zł to dużo. No chyba że masz marmury na ścianach. A umowa to teraz praktycznie standart z nowymi lokatorami. Pewnie sprawa by inaczej wyglądał gdyby to byli sprawdzeni studenci. Albo obniż pare złotych załóżmy 250 od głowy i zakwateruj tam 7-8osób 98metrów2 to spore mieszkanie
Na własnym przykładzie - w Toruniu od 250pln (warunki wrecz polowe) do 300/350 (troche lepiej) - ale bez dodatkowych oplat (wliczajac w to internet itp) - i to pod warunkiem ze mieszkasz na "kupie" czyli w 6-5 osob na 3 pokoikach - wszystko w obrebie centrum
w poznaniu 300zł to standard, nie koniecznie blisko uczelni, pozniej ceny zaleza od tego ile osob wynajmuje razem itp, tak jak mowie 300zl +-50zł w zaleznosci od pozostałych warunkow.
Mam pytanie do adriana2 :!:
Czy jak wynajmujesz mieszkanie na "czarno" miałeś jakieś problemy z lokatorami :?: Spisujesz z nimi jakąś umowę. :?: Jak nie to co robisz jak coś zbroją jak ich kontrolujesz :?: podziel się z nami swoim doświadczeniem :!: :!: :lol:
marmurów na scianach nie mam, ale jest to mieszkanie zadbane i odnowione jako ze z rodzinka mieszkałem tu przez długi czas i kazdy dbał zeby to wszystko wygladało, najbliżej znajduja sie 2 uczeline prywatne do tego główny budynek Uniwersytetu wszystko nie dalej niz 500 do 800 metrów...rynek oddalony o około 500 metrów, "podwórko jest odgrodzone, raczej spokojne i bezpieczne...internet, prysznic, 3 duze pokoje, przystanek 20 metrów od bramy podwórka, spokojni starsi sądzsiedzi bez zadnych meneli i drechów...nie wiem to chyba najważniejsze informacje, oczywiscie bez umowy odpowiedio zmontowanej nie ma mowy człowiek musi sie jakos zabezpieczyc, a jak jest jeszcze z kaucją, czy to jest standard. Wpłacanie kaucji na początku roku tez daje jakies bezpieczenstwo w razie powstania szkody.
No pewnie kaucja to podstawa :!:
fajne to mieszkanko :!: A jednak jestem za tym żeby obniżyć cene i zwiększyć liczbę lokatorów. Zawsze to większa pewność że żaden pokój nie będzi pusty :lol:
hmm u mnie w poznaniu z tą kaucją to tak roznie, raczej zadko kiedy słysze wśród studentów zeby ktoś takie cos musiał placic
We Wrocławiu podobnie. Za 300 można znaleźć coś ciekawego jak się dobrze poszuka. Studentów raczej rzadko stać na kaucję. Zabezpieczeniem może być tutaj umowa, co wcale nie oznacza, że musi o tym wiedzieć US itp. :wink:
Jak to sobie wyobrażasz że US może nie musi wiedzieć o umowie jeśli ty i ktoś ją podpisał.
To jest oszustwo podatkowe kolego :!: Masz za to paragraf, sprawę w sądzie i kartoteke. odsetki karne za niepłacenie podatków itd. Zalóżmy że masz kogoś życzliwego i jesteś na celowniku naszego kochanego US Już bym wolał na umowie wpisać niższa cene za wynajem
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|