|
Mam sprawdzony pomysł- szukam inwestorów |
Mam sprawdzony pomysł- szukam inwestorów
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Od razu napisze na czym rzecz polega. Mieszkam w woj. Dolnośląskim, niedaleko Strzegomia( to takie Polskie zagłębie granitowe). Wokół tego miasta jak i w nim samym jest mnóstwo kamieniarzy i hurtowni kamieniarskich. Biznes miałby polegać( tak jak to juz wielu robi, w tym jeden mój znajomy) na założeniu punktów sprzedaży pomników i nagrobków oraz wszelkich kamiennych wyrobów w innych miejscach Polski- czym dalej od Dolnegośląska tym lepiej, ewentualnie znależenie odbiorcy( np. zakład pogrzebowy)- z tym, że ci albo sami się zaopatrują albo mają dostawców. W praktyce to wygląda tak; zakładamy gdzieś w Polsce koło cmentarza, przy ruchliwej drodze lub w jakims innym " dobrym" miejscu punkt sprzedaży. Wystarczy zwykła przyczepa kempingowa lub mała budka dla stróża w nocy a w dzień dla " biura" i kilka lub kilkanaście ( w zależności od możliwości finansowych) pomników i jakieś wazony kamienne. Do tego mamy cały katalog zdjęć przykładowych ofert. klient u nas zamawia podaje wymiary( czy sami wymierzamy) i wysyłamy do jednego z kamieniarzy( ze strzegomia) konkretne zlecenie( rodzaj pomnika, kamień oraz wymiary) on robi daje nam znać przyjeżdżamy po pomnik i montujemy na miejscu u klienta. Znajomy jeździ do rodziny, która ma taki właśnie punkt, to ma 2-3 wyjazdy w tygodniu( czyli praktycznie non stop jest w trasie). On jeżdzi zwykłym busem( transporterem). Patrząc jak zmienia prywatne samochody to musi na samym wożeniu nieźle wychodzić ( jego żona nie pracuje). Dokładnie nie wiem ile jest przebitki na jednym pomniku, ale znajomy kiedyś wspominał że na zwykłym granitowym( strzegomski granit) pomniku jest jakieś 2 tys. różnicy przy sprzedaży. więć policzcie, a koszty wsumie niewielkie- no chyba że dużo zainwestujemy( jakiś budynek, dobry punkt, duże miasto ) to i przebitka będzie większa. Ja tutaj mogę wszystkim się zająć. mój drugi znajomy sprzedaje jakieś narzędzia kamieniarzom i zna ich wszystkim- także będzie można powybierać. Już dawno sam bm coś takiego założył ale raz, że nie mam kasy a dwa to wiązałoby się dla mnie z koniecznością przeprowadzki. Jeśli chcecie coś się dokładniej spytać, porozmawiać to piszcie na gg 8376326 lub mark.v@interia.pl. A tutaj piszcie co o tym myślicie. Ja nie mam kasy, ale psem ogrodnika nie jestem, jeśli macie możliwości to pomyślcie nad tym. Pozdro ;-)
Bez obrazy ale myśle że to by nie wypaliło, chodzi o to, że, ja mieszkam w Częstochowie i co do niej będe podawał moje przemyślenia, u nas z tego co się orientuje jest taki punkt gdzie zaopatrują się wszyscy kamieniarze, nie znam cen, ale jakim cudem chciałbyś przebić miejscowych kamieniarzy skoro oni kamień mają na miejscu tylko zrobić i sprzedać a Tobie dochodzi do tego jeszcze transport a ceny paliwa wysokie no i oczywiście wydłuża się czas realizacji nie dużo ale zawsze. Nie wiem być może się myle lub nie zrozumiałem tego co chciałeś przekazać
Ja w tym niesiedze więc cenowo niestety nie odpowiem, ale wiem jedno inni tak robią i nieźle na tym wychodzą, pozatym od czasu do czasu przyjeżdżają tu kamieniarze np. z Warszawy i werbują ludzi do pracy( zazwyczaj kolega ściąga kolege- już pracujący np. w Warszawie chłopak ściąga swoich kolegów ze strzegomi) i dają im o wiele więcej niż tutaj zarabiają- więć mają większe koszty produkcji- i ostatecznie cene pomnika- być możę tu jest różnica. najlepiej to by było zorientować się w cenach pomnikó w Strzegomiu i innych rejonach Polski. Pozatym tu jest zagłębie kamieniarskie więc jest duża konkurencja, której nie ma np. w częstochowie. I nietylko chodzi mi o ilośc kamieniarzy, bo ich w Częstochowie może być naprawdę dużo ale o całe zaopatrzenie dla kamieniarzy- to nie są tanie rzeczy. Więc i tu może być częściowo różnica. Ja jak bym miał kase nawet bym się nie zastanawiał, pozatym tak jak mówię inni na tym wychodzą nieźle więc czemu i ja miałbym niewyjść. Pozatym wydaje mi się, że jest to pewniejszy biznes niż niejeden podawany na tym forum, ciekawe czy nie można byłoby się dogadać z jakimś kamieniarzem i otorzyć punkt sprzedaży na tej zasadzie że on daje pomniki w komis- w końcu im też zależy na jak największej sprzedaży. Powiem jeszcze jedno, Ci którzy tu mieszkają to wiedzą jak wyglądają domy kamieniarzy( tych dużych)- i zapewniam Was że to nie jest tylko z tutejszej okolicy zarobek ;-)
Heh tak się składa, że ja też wiem jak wygląda dom kamieniarza w Częstochowie heh nawet od środka, ponieważ tata mojej dziewczyny wykonuje właśnie ten zawód, rozmawiałem z nią i powiedziała, że on sam pare razy jechał po kamień do Strzegomia, co mnie przyznam zdziwiło, więc może się myliłem i jednak interes jest opłacalny, moja dziewczyna powiedziała też, że może dobrym pomysłem było by wejść we współprace z paroma kamieniarzami z danego miasta i co pewien czas dowozić im materiał tylko że do tego by był potrzebny większy samochód. To chyba tyle :D
Witam! Mnie natomiast interesuje kamień z tamtejszego rejonu na skład, dlatego też mam pytanie jaki rodzaj granity / formy, kształty ?/ można tam nabyć i w jakiej cenie.
Sprawdź również podobne tematy:
- Sprawdzony biznes. Szukam inwestorow
- Szukam inwestora lub sprzedam sprawdzony pomysł na biznes - Sprawdzony pomysł - Sprawdzony Pomysł - Ciekawy i sprawdzony pomysł - Sprawdzony i zyskowny pomysł na biznes - Sprawdzony pomysł na biznes a nie wykorzystywany - Doskonały, sprawdzony pomysł na zarobek. - Oddam pomysł na sprawdzony E-Biznes Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|