|
Marketing relacyjny... |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Marketing i Reklama
Autor
Wiadomość
Witam, interesuje mnie Wasza opinia dotycząca sensu działania firmy zajmującej się tylko wdrażaniem standardów obsługi klienta w innych przedsiębiorstwach. Mam na myśli powiązania z marketingiem relacyjnym, partneringiem etc. Pozdrawiam.
Nie wiem czy taka firma wypali. Standardy obsługi klienta to element wewnętrznego PR firmy. Duże firmy mają wyspecjalizowane ku temu komórki, a jeśli nawet nie to zlecają zadania tego typu agencjom PR. Trudno Ci będzie konkurować z agencją PR, która oferuje firmie kompleksowe rozwiązania z PR zewnętrznego i wewnętrznego. Pomyśl może o zaangażowaniu się w IR, czyli Investor Relations. Tam ciągle jest nisza, a pieniądze są spore do zgarnięcia;)
Myślałem raczej o średnich firmach w których najczęściej nie ma wewnętrznego działu PR.
Poza tym niestety nie jestem finansistą. Wiem, że można mieć konsultantów ale jakoś nie do końca "czuję" ten temat. Może masz inne sugestie? Chętnie je poznam. Pozdrawiam.
Mówisz, żeby uderzyć do średnich firm. Niezły pomysł, lecz zastanów się co takie firmy może zainteresować. Co do obsługi klienta możesz im zaoferować:
- zbudowanie i zorganizowanie od podstaw działu obsługi klienta; - restrukturyzację działu obsługi klienta; - szkolenia dla pracowników w tym zakresie; - pomoc w rekrutacji odpowiednich osób na takie stanowiska; - kontrolę działania komórek w firmie odpowiedzialnych za obsługę klienta. Postaraj się skonstruować jak najciekawszą ofertę. na początek warto zastosować bonus, czyli na przykład dorzucać krótkie, bezpłatne szkolenie, wraz z materiałami autorskimi. Musisz po prostu pokazać, że jesteś na tyle wyspecjalizowany, że w tej tematcye agencja PR po prostu przy Tobie wysiądzie. Tradycyjnie jednak musisz zadbać o promocję. Jeśli ludzie nie dowiedzą się, że istniejesz, to w końcu tak czy siak znikniesz. Życzę powodzenia;)
Co zaproponować i w jaki sposób wiem, natomiast interesuje mnie opinia właścicieli i szefów działów sprzedaży średnich firm. Czy uważają, iż tego typu działalność ma rację bytu, czy zainteresuje ich taka tematyka etc. Myślę o ukierunkowaniu się w 1 dziedzinie, a nie wieczne skakanie po tematach... :))
Pozdrawiam!
|
|