Witajcie,
chciałem wprowadzić na polski rynek pióra o cenach od 800zł do kilku tysięcy. Macie jakiś pomysł na marketing?
|
Marketing średniej klasy piór |
Marketing średniej klasy piór
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Marketing i Reklama
Autor
Wiadomość
Witajcie,
chciałem wprowadzić na polski rynek pióra o cenach od 800zł do kilku tysięcy. Macie jakiś pomysł na marketing?
W przypadku produktów ekskluzywnych, do których z pewnością należą sprzedawane przez ciebie pióra, kluczem jest dotarcie z przekazem reklamowym do odpowiedniej grupy docelowej.
Klientów tego typu warto szukać w internecie; na portalach/forach/społecznościach gdzie osoby z twojej grupy docelowej spędzają czas. Możesz spróbować wszelkich skutecznych metod związanym e-marketingiem, pisałem kiedyś o tym tu: e-marketing-dla-poczatkujacych-artykul-vt77669.html ale tak jak wspomniałem wszelkie działania muszą być zoptymalizowane/skierowane do odpowiedniej grupy docelowej - zapewne będą to ludzie zamożni, biznesmeni - należy doprecyzować tą grupę, odszukać odpowiednie miejsca w sieci i rozpocząć tam działania.
dokładnie, grupa docelowa to podstawa, ale i takiego klienta musisz przekonać.
Poważna sprawa... W zasadzie nie da się napisać nic sensownego nie wiedząc, jak silną pozycją dysponuje ta marka (na rynku zagranicznym oczywiście). Bez tej wiedzy nie da się nawet ustalić, jaka strategia byłaby bardziej odpowiednia- pull (stosowana w przypadku silnych i znanych marek, gdzie sami konsumenci "ciągną" popyt) czy też może push (marketing nakierowany głównie na jednostki pośredniczące w obrocie). A to dopiero początek zabawy...
jest to marka znana wśród fascynatów tematyką, raczej niszowa, charakterystyczna ale przez swoją niszowość nie dla każdego nawet zamożnego. Dobra jako drugie, trzecie pióro,etc. Dla przeciętnego Polaka raczej obca. Jak w e-marketingu niezniechęcić. Nikt nie lubi spamowania.
Trzeba stworzyć dopracowaną koncepcję działań komunikacyjnych, które będą się w dużej mierze opierać na działaniach PR. To właśnie w tym kierunku sugerował bym przesunięcie działań promocyjnych, kosztem tradycyjnej reklamy. Grupa docelowa jest bardzo wąska, więc trzeba poświęcić trochę czasu na znalezienie właściwych kanałów dotarcia (większość została już wymieniona w tym wątku, choć nie wszystkie dają nadzieję na dobre rezultaty). Nie trzeba być marketingowcem, aby wiedzieć, że niewłaściwe działania mogą się bardzo źle odbić na wizerunku marki. Radzę nie eksperymentować i zwrócić się o pomoc do wyspecjalizowanej agencji, która ma już na koncie wprowadzenia (udane!) na nasz rynek produktów z kategorii premium. Parę złotych będzie to kosztować, ale powinno się opłacić.
Zgadzam się z przedmówcą, wyspecjalizowana firma i tylko ona. Jak raz zrazisz Klienta, już go nie pozyskasz ponownie.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Marketing średniej klasy piór": - auto średniej klasy na ślub - wycena piór Waterman - Interes w średniej wsi - Dotacja - mlody,po szkole sredniej. - Jakie oprogramowanie dla średniej firmy?
• Strona 1 z 1
|
|