okoproroka napisał(a):No tak właśnie sobie wyobrażam firmy tego segmentu, a nie osoby robiące to za 1zł za posta. Tyle że dziwią mnie podane ceny, ktoś wyżej pisał że już dobrze zrobiona taka usługa to 2,44brutto, natomiast w tej gazecie piszą o kwotach 5000-10000zł za "prostą miesięczną kampanię". To ja nie wiem, chociaż patrząc na resztę informacji z tej gazety można śmiało przyjąć że jest jedno zero za dużo :)
Zależy, jaki o jakim poziomie była mowa. W przypadku małych firm robi się zwykle rozpoznanie i pisze 100-200 postów (20-40% z linkami- ile się da). Taka mini-kampania robiona pod małe firmy rzeczywiście kosztuje 500-1000 PLN (a nawet mniej). Tyle, że jest to mini-kampania.
W przypadku większych i dużych przedsiębiorstw kreuje się najpierw jakieś ciekawe wydarzenie prezentujące firmę w pozytywnym kontekście, a następnie dąży do uzyskania jak największej liczby publikacji w sieci (i przy okazji w innych mediach)- blogi, portale, serwisy specjalistyczne itp. Dopiero wtedy do akcji wkraczają "szeptacze" piszący posty- pierwsza fala ma za zadanie doprowadzić net-userów do wspomnianych publikacji, a druga fala pisze już pozytywne treści na temat firmy i linkuje. Tego typu kampania (dość prosta i w sumie niezbyt skomplikowana) to koszt właśnie od kilku tysięcy złotych. Gazeta miała rację. Nie napisałem o tym wcześniej, bo i tak podałem wtedy zakres maksymalny (2,44 za posta- razy 100-200) jak na możliwości finansowe 99,9% forumowiczów- po co niepotrzebnie rozbudzać apetyt...?