|
Marketing w B-klasowym zespole piłkarskim. Czy to mozliwe? |
Marketing w B-klasowym zespole piłkarskim. Czy to mozliwe?
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Marketing i Reklama
Autor
Wiadomość
Ostatnio nurtuje mnie pytanie czy nie da sie osiągnąć nawet małego sukcesu marketingowego w temacie młodej drużyny piłkarskiej powstałej 4lata temu. Drużyna ta plasuje się obecnie na 5miejscu w B-klasie(przed ostatniej klasie rozrywkowej). Od tej rundy dysponuje dobrym zapleczem piłkarzy jak i kadry trenerskiej. Stadion to przerobiona stara baza(pozostałość klubu sprzed lat). Zaletami Klubu są: Bezpośrednia bliskość trasy E40, możliwoś wywieszenia tablic potencjalnych sponsorów na ścianie starej remizy przyległej bezpośrednio do trasy Opole-Wrocław. Jak również dobrze znana ludziom w regionie nazwa stadionu, która była promowana w zeszłym roku w regionalnych mediach. Można umieścić nazwę sponsora łączoną z nazwą stadiony na istniejącej już tablicy informacyjnej. Czy uważacie że takie działania jak szukanie sponsoringu, kontakty z mediami mają w tym przypadku jakikolwiek sens. Czy polskie zespoły z niższych klas rozrywkowych sa z góry skazane na porażkę lub ewentualny łud szczęścia licząc na darczyńców?
Pomyśl co przyciąga ludzi na mecze Ekstraklasy i postaraj się to przenieść na swoje realia.
Sponsora można znaleźć w takiej lidze jednak trzeba mieć mu coś do zaoferowania. Media? Przede wszystkim. Dogadaj się z lokalnymi gazetami, że będziesz im po każdym weekendzie dostarczał materiały do krótkiego artykuły sprawozdawczego. Jest jeszcze kilka innych możliwość pozyskania pieniędzy dla klubu, jednak o tej godzinie nie chce mi się już rozpisywać... jakby co to uderz na PW. Pozdr TJay99
Jestem sędzią piłkarskim, więc mam styczność z klubami z B-klasy. Na początek dobra strona www. Częste aktualizacje, relacje z meczów itd. Takie kluby bardzo często dostają kasę od władz miasta czy gminy. Możesz się zgłosić do okolicznych firm i zaproponować, ze w zamian za ich logo na koszulkach, reklamę na stronie www oni wam coś zasponsorują. Na cuda nie masz co liczyć, zobacz z jakimi problemami borykają się kluby z ekstraklasy. Jak masz jakieś pytanie to chętnie odpowiem.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Marketing w B-klasowym zespole piłkarskim. Czy to mozliwe?": - Marketing w B-klasowej drużynie piłkarskiej. Czy to możliwe? - HURTOWNIE ZE SPRZĘTEM PIŁKARSKIM - Biznes przy zespole szkół (podstawówka+gimnazjum+ekonomik) - Sklep internetowy z obuwiem piłkarskim - Magnetyczny marketing relacyjny + Marketing Gastronomiczny
• Strona 1 z 1
|
|