Witam
Interesuje mnie tzw. marża na poszczególne towary, a dokładnie ile ona wynosi.
Jeśli wiecie to proszę pisać.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
|
Marża |
Marża
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Witam
Interesuje mnie tzw. marża na poszczególne towary, a dokładnie ile ona wynosi. Jeśli wiecie to proszę pisać. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
fajnie każdy wszystko wie na poszczególne towary marże sa nawet od 0,5-do 1000% a nawet wyżej ///\ głupie pytanie głupia odp
faktycznie głupia odpowiedź - marża 1000% :D nieźle się uśmiałem. pozdrawiam.
Czemu twoim zdaniem głupie pytanie, moim zdaniem to twoja odpowiedź jest głupia, jeśli nie zrozumiałeś pytania to poproś to ci je przyblize :)
Nie napisałeś o jakie produkty i jaką branżę ci chodzi, więc odpowiadam ogólnie marża może być od 0,0000000001 do 99,99999% i niech nikt tu nie pisze bzdur o marży 1000%, bo to matematycznie niewykonalne.
A jak kupiłeś coś za 10 zł a sprzedałeś za 110 zł, to jaką marżę osiągnąłeś?? Tak z ciekawości tylko pytam...
:D
Wiem że nie napisałem, bo napisałem żebyście wy odpisywali mi ile na dane produkty wynosi marża.
TY,przeciez marze se sam ustalasz,w zaleznosici od poniesionych kosztów.Kazdy sprzedawca,producent ma swoje wlasne marze.Np na rynku kostki brukowej sa 2 glowni producenci.Maja marze kolo 100 procent.Ty jak bys se tak zaczal robic kostke na duza skale moglbys dac marze 50 procent i tamte firmy musialy by zmniejszyc swoje marze.Czaisz?Albo jak produkujesz beton i zwirownie masz 50 metrow od wezla,to mozesz dac mniejsze marze niz ten kto musi wozic zwir z 5 kilometrow.Bo ma wieksze koszty niz ty.
Aha rozumiem. Więc poprawiam swój post i proszę pisać jeśli wiecie jakie marże dają sprzedawcy na dane towary(zazwyczaj).
Ale jacy producenci?kurde jeden na bulki ma marze 20 proc, a drugi ma 50,bo sam miele mąke.
a to nie jest ich tajemnica handlowa
Na uszczelniacze jest marża rzędu 3000 % kosztuje to z 1 grosz a sprzedają za 30 gr. Na torebkach foliowy i reklamówkach w sklepach jest 200%. Na stali jest 1% nierzadko.
Marża nie może być większa niż 100% !!!! Jeżeli ktoś mówi o wartości 1000% to jest to narzut a nie marża, proszę zajrzeć do slownika: To jest narzut [(Cs-Cz)/Cz]*100%= narzut [%] A to marza [(Cs-Cz)/Cs] *100%= marza [%] Odpowiadając na twoje pytanie, jeżeli kupujesz produkt za 10 zl netto a sprzedajesz go za 110 zl netto to: narzut wynosi 1000%, a marża 90,9%.
Aha, więc proszę podawać jakie są narzuty na dane produkty ;D
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Marża": - marża - Marża i VAT - VAT MARŻA - czy marża - Marża na piwo
• Strona 1 z 2 • 1, 2
|
|