Witam wszystkich serdecznie!!
Mam pomysł aby otworzyć masarnie produkującą wyroby własne. Własnego przepisu takie jak to się nie raz robi samemu dla siebie w domowych warunkach bez zadnych dodatków, uleprzeń, czy konserwatów! Działalność ta nie polegała by na produkcji masowej, szukaniu odbiorców , rynku zbytu, tylko na otworzeniu własnego punktu, sklepu w przyszłosci kilku oddziałów firmowych gdzie były by sprzedawane tylko wyroby własne typu kiełbasa swojska, kaszanka, saleseson, szynka, boczek, porcje mięsa.
Każdy kto jadł kiełbase swojego wyrobu z dobrego przepisu napewno powie ze jest lepsza niż te wszyskie mielonki nafaszerowane dodatkami co są sprzedawane w sklepach z których leje sie tłuszcz i nie wiadomo co tam jest włożone za mięso i co się je!! Jestem przekonany że człowiek który kupiłby kielbase swojego wyrobu już drógi raz by nie poszedł do marketu kupić tylko właśnie do takiego sklepu ze swojskimi wyrobami gdzie jest wszystko naturalne i nie ma porównania takiej kiełbasy, wyrobów z takimi co są produkowane w dużych typowych masarniach co są nastawione na ilość a nie na jakość.
Oczywiście wszystko by musiało być zgodne z przepsami uni i sanepidu.
Teraz pytanie do was!
Orientuje się któś jaki to jest koszt otworzenia takiej działalności?? Zaznaczam, że nie chodzi mi tu o jakąś wielką masarnie zatrudniająco kilkadziesiąt osób,czy coś tego typu...tylko poprostu interes rodzinny. Dodam,że pomieszczenia mam tylko trzeba je odpowiednio przystosować i do was właśnie pytanie, do tych co sie może orientują troche w jaki sposób najtańszym kosztem to zorganizować? Jakie wymogi trzeba spełnić?
Co sądzicie o takiej działalności? Ma to przyszłość?
Z góry dziękuje za komentarze pozytywne jak i te negatywne! POZDRAWIAM