Witam serdecznie.
Chcę założyć działalność gospodarczą związaną z masażami.
Co będzie dla mnie korzystniejsze Vat czy ryczałt?
|
Masażystka - Vat czy ryczałt? |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Witam serdecznie.
Chcę założyć działalność gospodarczą związaną z masażami. Co będzie dla mnie korzystniejsze Vat czy ryczałt?
agnieszko
jak wszystkie agnieszki zakręcona pytanie czy vat czy ryczałt jest niewłasciwe raczej czy vat czy zwolnienie a dalej czy ryczałt czy kpir głowy bym nia dał ,ale masaze sa chyba obligatoryjnie ,,zwolnione " a jesli nawet nie ,to i tak mozna wybrać zwolnienie a dalej : jakie masz koszty ? wiec chyba ryczałt bo nie masz stalych kosztów typu np lokal tak wiec chyba zwolnienie i ryczłt Chociaz jest inna teoria http://64.233.183.104/search?q=cache:HD ... cd=1&gl=pl usługi medycze masz na 7 % i zwolnienie http://64.233.183.104/search?q=cache:1Y ... cd=3&gl=pl ja prowadząc kiedys solarium płaciłem 22% potem się okazało ze niepotrzebnie bo jest zwolnione wg tego co na górze powinno być 22 % wiec wybierz sama
Żle stawiasz sprawę, bo masz do wyboru podatkową książkę przychodów i rozchodów, albo ryczałt. W obu przypadkach możesz wybrać VAT lub wybrać bez VAT. Zapewne będziesz masowała osoby fizyczne, ktore nie potrzebują VAT (bez VAT zapłacą mniej) dlatego przynajmniej na poczatku bardziej zasadna byłaby rezygnacja z VAT. Musiałabyć porównać czy bardziej opłaca się ryczałt, czy PKPiR.
A w takim razie może się orientujecie apropos dotacji dla nowo otwieranej firmy.Słyszałam że coś takiego istnieje,ale nie wiem do kogo się udać w tej sprawie.
pozdrawiam
Najłatwiejsza jest dotacja unijna z Urzędu Pracy. Trzeba jednak posiadać status bezrobotnego. Max. kwota dotacji to ok. 13 tys. zł
Na dzień dobry przywitam się, jestem tu nowy. Witam wszystkich, mam nadzieję, że uzyskam pomoc, a z czasem (i doświadczeniem) na pewno i ja jej udzielę.
Zarejestrowałem się z prostego powodu, tak jak spora część tego społeczeństwa chcę przejść na tzw "swoje", potrzebuję więc porady fachowców, ludzi którzy przebrnęli przez gąszcz podatko-przepisów :-). Otóż mam mały plan i chcę go wcielić w życie. Tłumaczę w czym sprawa: Zajmuję się vodeofilmowaniem- zamierzam świadczyć usługi dla firm oraz osób prywatnych (do tej pory traktowałem to jako uzupełnienie poborów z pracy zawodowej, teraz czas zacząć działać). Staram się o dotację z UP, pragnę założyć działalność gosp. Niestety na samym początku nie liczę na natłok zleceń w związku z czym nadal planuję kontynuować pracę zawodową oraz "rozkręcać" to co zamierzam stworzyć. Szukam porady odnośnie sposobu opodatkowania się. Jak zdążyłem się zorientować dotyczy mnie ryczałt lub VAT, tu pojawia się moje pytanie, na jakiej zasadzie najlepiej będzie mi rozliczać się z pracodawcą (przed założeniem firmy muszę stać się bezrobotny), potem umowa (i ty kolejne pytanie: zlecenie czy dzieło)? Dodam, że pracuję na stanowisku handlowca. Kolejną sprawą jest kwestia opłaty za moje usługi, załóżmy, że firma X zleca mi utrwalenia np. konferencji czy szkolenia. Za usługę pragnie otrzymać FV, czy będąc ryczałtowcem jest to możliwe, czy w takim wypadku lepiej zostać "VAT-owcem"? Reasumując, jaka opcja opodatkowania będzie dla mnie najbardziej korzystna, dodam, że na początku działalności raczej nastawiony będę na rynek usług dla os. prywatnych. Siedziba mojej działalności to w zasadzie mieszkanie prywatne, nie przewiduję większych wydatków z prowadzeniem mojej działalności, nie licząc kosztów dojazdu do klienta- które i tak on pokrywa, oraz zakupu materiałów typu płyty DVD, okładki, papier foto, tusz do drukarki(nie będą one jednak bardzo duże i systematyczne). Pozostają jedynie standardowe, miesięczne wydatki Z góry dziękuję za poradę.
|
|