|
Meble |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam! Jako nowy użytkownik wypada sie przedstawić: Mariusz. Myśle, nad kilkowa biznesami które dadzą mi godziwe zyski. Oczywiście nie myśle narazie o milionach, choć w przyszlości....:)Jak myślicie opyla sie produkować stoły, biórka, może regały dziecięce ??? Co wogóle myślicie o tej branży (meble)??? Według mnie pradziwą kase robi sie na produkcji, handel też jest opłacalny ale jakoś mnie nie przekonuje. Co innego można produkować (nie skomplikowana produkcja) i czego jest mało na dzisiejszym rynku??? Pozdraiwam WSZYSTKICH BIZNESMENÓW.
Rynek meblarski jest dość mocno nasycony ale nie znaczy to że nie można czegoś zdziałać.
Musisz mieć doświadczenie, znać sięna tym, mieć kasę, maszyny i pomysł. Lub mieć dużo kasy a reszte kupić... Jest kilka sektorów gdzie można jeszcze zaistnieć: mebla dziecięce, szafy, łóżka i inne. Zależy też z czego są robione. Ostatnio doszło do mnie zapytanie o meble z plexiglas ... Myślę że coś nowego i oryginalnego zawsze można sprzedać łatwiej i za lepszą cenę. Meble - temat rzeka ...
ale ktoś musi pokryć dziurę powstałą po kapitulacji Schider Moebel Europa Holding. Dodam, że podobne, bardzo duż problemy ma 2 co do wielkości koncern meblowy Europy. Więc jak by nie było to rynek coraz większy
Fakt luka powstaje... ale nie trzeba przecież zaraz produkować mebli na skale ogólnokrajową. Zaopatrywać kilka sklepów i juz bedzie roboty po uszy. Nie daleko mnie jest miasteczko 4 tys. Jest tam jeden sklep znany na całą okolice (ładne meble inawet spory wybór, dostawa gratis do 50 km.)w ciągu tygodnia zawsze stoją przy nim jakieś samochody a samochódu dostawczego prawie nigdy nie ma. Myśle, że w tej brańzy trzeba wyróżniać sie, i robic coś czego konkurencja nie robi.
Myśląc o produkcji trzeba podjąć temat budowy sieci sprzedaży. Reklama firmy i jej produktów, branding. Nie jest problemem produkcja mebli, czy innych konwencjonalnych i znanych produktów. Dlatego trzeba być realistą i podejmując produkcję w ramach nowopowstającej firmy trzeba przejść przez "barierę wejścia na rynek" oraz związane z nią koszty.
Właśnie razem z rozpoczęciem produkcji otworzył bym swój własny sklep gdzie bym te produkty sprzedawał....a reszta do innych sklepów. Albo mała produkcja tylko na własne potrzeby. Jak sie wiedzie polskim meblom za zachodzie czy w bloku wschodnim????? orientuje sie ktos ???
Braża jest bardzo konkurencyjna, ale przy dobrej kampanii reklamowej i ciekawym produkcie jest jeszcze odrobinę miejsca dla nowych producentów.
A jak myslicie jaki mebel jest najpopularniejszy i najczęściej kupowany czy wymieniany???
|
|