|
Mechanizm importu |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Import/Eksport
Autor
Wiadomość
Witam, potrzebuje paru informacji do projektu na studiach. Załóżmy, że chce produkować jakiś PRODUKT do produkcji którego potrzebne są dwa surowce, surowiec A kupie we Włoszech, surowiec B w Polsce. Pytanie odnośnie surowca A czyli z Włoch, jak sie ma sprawa podatku i cła? Cła nie płace bo jesteśmy w Uni? Podatek zapłace we Włoszech (ile procent) ale odzyskam go czy będe miał wystawioną fakturę z podatkiem zerowym (niewiem czy dobrze kojarze)?. Jeśli VAT zerowy to o ile bedzię tańszy surowiec (czyli ile wynosi podatek)? Musze miec europejski NIP? Jeśli coś poplątałem lub strzeliłem gafe to proszę o poprawe. Pozdrawiam
Przeczytaj laskawie to forum zanim zadasz pytanie, byl podobny temat poruszany z 10 razy. Jesli jestes an studiach powinienes (choc ponoc poziom na uczelniach jest coraz nizszy) zrozumiec na czym polega wymiana wewnatrzwspolnotowa.
pozdrawiam
podatek VAT we wloszech wynosi 20%
cla nie musi Pan oplacac bo jak Pan trafnie zauwazyl obrot wewnatrzunijny nie podlega podatkwi celnemu faktura bedzie wystawiona na kwote "netto", ale nie moze byc zaznaczone ze stawka podatku jest 0, wielokrotnie ta informacja jest pominieta, jedynie, niektore firmy tak wpisuja, "VAT not applicable" zasadniczo podatek powinnien byc zaplacony w Polsce, jesli jednak bedzie on zaplacony we wloszech i tak nalezy wyrownac do poziomu stawki w Polsce..... jesli jednak mowimy wykorzystaniu zakupionego materialu do produkcji, to jesli bedzie musial Pan zaplacic VAT we wloszech to oczywiscie w takim wypadku podatek bedzie odliczony..... mam nadzieje ze podane informacje beda przydatne
|
|