|
Miano prawdziwej Firmy, jakie powinna mieć cechy? |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Chciała bym porozmawiac z przedsiebiorcami, biznesmenami oraz drobnymi przedsiebiorcami co robią aby wizerunek firmy na polskim rynku był jak najlepszy, aby utrzymać stałych swoich klientów a zarazem wciąż zdobywac nowych...Ponieważ jak obserwuję duze korporacje, to wg mnie popełniają błąd...mało która firma np dba lepiej o stałych klientów niz o nowych: np: telekomunikacja, telefonie komórkowe, telewizje kablowe...sami jesteście też klientami różnych firm, zapraszam do dyskusji...W jaki sposób powinien dbać przedsiebiorca o wizerunek swojej firmy, aby przyciagać jak największą rzesze klientów, któzy zostali by stałymi już?
Nie jestem jeszcze przedsiebiorca, ale mysle, ze najlepszym sposobem jest obslugiwanie klienta tak, jakbys sam jako klient chcialbys byc obslugiwany. Poza tym trzeba pamietac, by niezadowolonego klienta nie zostawic samego, bo to on moze spowodowac u nas straty. Nie tylko stracimy jego ale i i jego znajomych, ktorzy za jego opinia nie zdecyduja sie skorzystac z naszych uslug. Powinno sie wtedy wyjasnic niepozadana sytuacje i jesli wina lezy po naszej stronie zwrocic klientowi poniesione straty i moze dac jakis maly prezent w postaci rabatu lub czegos innego. A jezeli klient nie ma racji, to i tak warto dac mu rabat (tylko ze mniejszy). Tak ja uwazam, ale to pewnie zalezy od charakteru biznesu jaki prowadzimy i od naszych kompetencji jakie w firmie posiadamy. Uwazam ze trzeba pamietac o budowaniu lojalnosci wsrod klientow, bo sztuka jest utrzymac jednego klienta a nie zdobycie pieciu nowych (jednorazowych).
Myślę że była bys dobrym przedsiębiorcą...próbuj...jeśli wdrozysz ta zasadę w swojej firmie napewno długo się utzryma, ja własnie to stosuję...klient przede wszystkim powinien mieć zaufanie do sprzedawcy, usługodawcy. Moim zdaniem, nawet jesli nie jesteśmy w stanie zaspokoić potrzebę klienta, bo nie mamy dla niego odpowiedniej oferty, warto go wysłac do konkurencji...często ten błąd popełniają przedsiębiorstwa, bojac się że utracą klienta i nie podają innej firmy która mogłaby zaspokoić jego potzrebę mówiąc że nie wiedzą, a ja jakos w ten sposób odsyłając klienta, nigdy nie utraciłam, zyskałam zaufanie, klienci do mnie wracają, bo nie nalezy żle mówić o innych firmach, to zraża klienta...
Kasiu
ja jestem naprawdę spokojnym i łagodnym człowiekiem lubię kobiety ,więcej ,kocham kobiety mam duzo podziwu dla kobiet które jescze same prowadza interesy wecz podziwiam takie które ( jak ty sama o sobie piszesz ) maja czas i checi aby jescze do tego co noc miec orgazm i otwarcie o tym mówią naprawdę podziwiam takie kobiety ale daj spokój juz z tym MLM bo jak słysze słowo mlm ,to zaczynam toczyć pianę ,mam rozbiegane i przekrwione oczka ,chwytam siekierę albo kosę i latam po podwórku gonic oszołomów z mlm daruj sobie ,daruj mnie ,i daruj innym tego tematu i nie pisz mi ze nie mówisz o mlm bo wiem ze i tak w tym kierunku to zmierza swiadczy o tym zmiana avataru ten protekcjnalny to i wszelkie inne znaki na niebie i ziemi obiecaj ze juz nie bedziesz pisac o mlm człowiek robi rózne głupstawa w zyciu ,ale nie trzeba zaraz sie tym chwalić
Posłuchaj Kolombo999!!! To moja sprawa jakie ja techniki stosuję w swojej firmie...bardzo dużo dobrego do swojej firmy przeniosłam technik z MLM ale nie pisze tu o MLM, wiec się po prostu bardzo prosze odczep ode mnie :))) Podkreślę jeszcze raz jeśli to nie dociera do Ciebie! Mam firmę z branży papierniczej i to co tu pisze nie jest żadna sztuczką MLM....a jesli Ci sie robi nie dobrze to po co za mna łazisz na tym forum...jest tysiace postów....tam zmierzaj....wierz mi...gdybym mogła dac Ci numery do moich przyjaciół i rodziny mógł byś zaczerpnać informacji o mnie, czy mam wyprany mózg....jedynymi praczami mózgu byli przedstawiciele Amway i tu Ci przyznam rację, nigdy nie dałam się na nich nabrać bo wbrew temu co myślisz ale jestem inteligentną kobietą i wiem gdzie jest prawdziwy biznes - dla mnie....nie wrzucaj wszystkich do jednego worka...ja lubię zarabiać pieniadze a nie tracić, tak samo nie wierzę w piramidy finansowe....wiec bardzo Cię prosze nie wchodż tu juz bo poprosze admina o zablokowanie Twojej osoby i nie mogę Ci obiecać że nie bede pisać o MLM, poniewaz jesli ktoś mi zada na ten temat pytanie to odpowiem zgodnie z prawdą, nie piorę mózgów, wierz mi bo jestem i realistką i takich ludzi lubię....a marzenia...każdy je ma, nawet biznesmeni nie z MLM, kazdy marzy o duzym domu, dobrym samochodzie, czy dożywotniej emeryturze i kazdy robi to co lubi.....Czy wyraziłam sie jasno??? Czy dasz mi wreszcie spokój???? Po co wszedłes tu na ten post, piszesz nie na temat..... No i sam cały czas drązysz słowo...MLM, czy gdzieś użyłam tego słowa? (prócz odpowiedzi do Ciebie)???? p.s. nie mam juz czasu dziś na dyskusje, bo właśnie przygotowuje sie do jutrzejszej prezentacji wyrobów FM Group Polska, w Andrespolu, zapraszam Cię jesli niedaleko mieszkasz :))) będę tam prezentować perfumy ich zalety oraz nawiazywac współpracę z zainteresowanymi :))) Masz jedyną okazję poznac mnie nazywo :)) Dobrej nocki
Padły tu słowa o budowaniu lojalności... . Tak, ta zasada obowiązuje, ale dobre programy lojalnościowe są budowane na zasadzie Pareto, zgodnie z którą, 20% klientów generuje 80% obrotów firmy. De facto te 20% klientów osiąga znaczące korzyści, pozostałe 80% musi się zadowolić jakimiś głupawymi zdrapkami itp.
Nie mówimy o programie lojalnościowym tylko o dobrym wizerunku firmy, co robić aby nie wypaść z rynku...więc podziel się z nami, co robisz aby utrzymać stałych klientów a zarazem pozyskac nowych...jakie masz sposoby?
Kasiu! Skuteczna strategia marketingowa to wielopoziomowa komunikacja między sprzedawcą, a klientem. Na forum nie da się stworzyć takiej strategii, zwłaszcza, że nie podałaś w poście co chcesz sprzedawać. Mogę tylko domniemywać, ze perfumy, ale to nie wynika z twojego postu. Jak wspomniałem, na efektywność działań marketingowych składa się wiele czynników dlatego musisz rozpocząć działania od analiz, które poprzedzą opracowanie sczegółowego planu marketingowego w aspetkach kampanii reklamowej produktu, firmy, marki oraz strategii marketingowej wraz z segmentem pijarowskim.
Ja nie chcę sprzedawać bo już sprzedaję....tyle razy pisałam...od 6 lat papiernicze a od 3 lat perfumy, które sa dodatkiem...Mi chodziło o to jak należy dbać o firmę, o klienta aby cały czas utrzymywać sie na wysokiej pozycji rynkowej, aby nie upaść, aby utrzymać dobry wizerunek firmy, a Ty mówisz o strategii marketingowej...ok to też moze być, ale chciałam sie wymieniać tu pomysłami z innymi biznesmenami ale chyba każdy tą tajemnicę utrzymuje żeby ktos inny przypadkiem nie miał lepiej niż on i widze ze nie ma chętnych do podzielenia sie swoimi sposobami na utrzymanie dobrego wizerunku firmy...Przecież każdy ma jakiś sposób na to...na klienta...itp
Boże kolombo999 ty to potrafisz męczuć ludzi i mało tego lubisz to,to jakaś zboczona perwersja. Daj juz sobie spokój.
Sądzę, że podstawą do prawidłego funkcjonowania i rozwoju przedsiębiorstwa jest rzetelność działania. Tak jak wspominano wyżej, firma powinna budować stałe relacje z klientem, który będzie stale korzystał z naszej oferty, jak również polecał nas swoim znajomym. Cóż, nie będę się więcej rozpisywał, bo muszę przyznać, iż mam identyczne zdanie jak Frankosia w tej dziedzinie.
Pozdrawiam, LB
lili masło maślane zboczona perwersja ? jak czegoś nie rozumiesz ,to mogę ci wytłumaczyc ale nie mozna tak bez namysłu ,bo mozna walnąc gafę ,co sie tez stało to tak jakbys powiedziała : złodziejski złodziej ??? ma to sens ? wiem męczę cię ale pomysl chwilę jeśli to cie nie męczy
Do Kasia Hawryszczak
Ogólne recepty znajdują się w podręcznikach, ale każda firma jest inna i dlatego powielanie podręcznikowych recept nie zawsze daje pozytywne rezultaty. A jeśli chodzi o te ogólne recepty, to chyba już wszystko (albo przynajmniej większość) zostało powiedziane w tym temacie.
Nie mówię o receptach podręcznikowych, teoretycznych tylko praktycznych, każdy ma jakis sposób na rozwój firmy, na utrzymanie dobrego wizerunku... myślałam że wymienię się z kimś tutaj pomysłami, napewno metod jest wiele, tylko nikt nie chce ich ujawniać :) a jezeli wg Ciebie tu zostało wszystko powiedziane to sorry nie zgodze sie, to był jeden tylko ze sposobów które przytoczyli nasi rozmówcy...myślę że było by o czym porozmawiać, ale cóż....
Zacznijmy od Twojego tematu: Miano prawdziwej firmy, jakie powinna mieć cechy? - niezbyt precyzyjne sformułowanie! I nielogiczne z treścią tematu, który następnie rozwinęłaś!
Budowę wizerunku firmy na pewno trzeba od czegoś zacząć, ale jak sama wspomniałaś nie chodzi Ci o podręcznikiowe recepty (choć może warto by trochę poczytać na ten temat). Ilekroć robię projekt budowy wizerunku firmy zaczynam od zebrania informacji o firmie, o dotychczasowych działaniach PR firmy, o jej filozofii itp. Dlatego nie dziw się, że komunikacja w tym temacie jest uboga.
|
|