|
Miasto do 20 tysięcy - gdzie próbować? |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Franchising, franczyza
Autor
Wiadomość
witam. zastanawiam się nad rozpoczęciem współpracy z jedną z sieci, generalnie nie jestem ukierunkowany na branżę, jednak patrząc na swoje miasto (bardzo słaby wybór sklepów) dochodzę do wniosku że najlepiej byłoby (i najbezpieczniej) otworzyć sklep z odzieżą. tylko teraz pytanie - do których firm mam składać zapytania żeby w ogóle były one rozpatrywane, ze względu na niedużą ilość mieszkańców? nie ma o ile się orientuję żadnego tego typu sklepu w mieście (są za to trzy salony GSM: Idea, Orange, Era; Natura - z kosmetykami i masa banków i to chyba tyle jeśli chodzi o jakąś współpracę z uznanymi markami). zaznaczam, że odzież to tylko pierwsza myśl. mógłby mnie ktoś ukierunkować?
Odzież to dobry wybór, bo marże są tu wysokie, jak w żadnej innej branży. Ja w tak małym miasteczku nie ryzykowałbym z podpisywaniem umowy z jednym franchyzodawcą - zbyt duże ryzyko jeśli marka się nie przyjmie. Proponuję wybór ok. 3-5 marek i otwarcievsklepu pod własnym logo, nie będziesz wtedy uzależniony od jednej marki, poza tym sam będziesz mógł szybko reagować na potrzeby klientów. Np. ludzie pytają o jeansy z dziurami, to jedziesz do hurtowni i takie kupujesz. Jeżeli miasteczko jest raczej mało zamożne, to pomyśl o sklepie typu OUTLET, czyli rzeczy markowe ale w atrakcyjnych cenach. Dobre marki zawsze znajdą nabywców. Na tym forum reklamuje się firma chyba z Tuszyna, która sprzedaje oryginalny towar typu outlet firm Adidas, Nike, Puma.... na takie ubrania wszędzie znajdą się klienci. Do tego możesz dorzucić jeansy marek takich jak Wrangler, Lee, Levis. Przyjrzyj się ludziom w twoim mieście jak się ubierają. Założę się, że conajmniej połowa z nich ma na sobie: spodnie Wrangler lub buty Adidas/Nike lub t-shirt Adidas/Puma......
|
|