|
Miejsce na pasażu w centrum handlowym - jakie koszty? |
Miejsce na pasażu w centrum handlowym - jakie koszty?
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Witam, czy ktoś sie może orientuje jakie są orientacyjne koszty wynajmu kilku metrów kwadratowych na pasażu w centrum handlowym? Jak to wygląda u poszczególnych deweloperów?
Też sie chętnie dowiem.
To też zależy w jakim centrum. Niedługo sie właśnie wybieram żeby to sprawdzić :cool: Ja sie dowiem to napisze.
Plaza - ok. 2 500zł/m2 ale to są dane z ubiegłego roku.
2500 zł za metr kwadratowy?? To drogo. Aż musze sprawdzić u mnie. Czyli stoisko powiedzmy 2 na 2 matry kosztuje 10 000 na miesiąc. :o Fodesss..
To rzeczywiscie kupa forsy, a moze ktos jeszcze sie orientuje?
Sebastiano daj znac jak cos bedziesz wiedziec. pozdr.
Ja wiem ile kosztuje m2 w domu handlowym w ktorym jest wiele prywatnych stoisk, jest to okolo 150zl za metr + oplaty (prad, ochrona, sprzatanie itp. -jest to koszt zalezny od wielkosci stoiska). Dla przykladu punkt kasowy 2 m2 kosztowalo prawie 600zl(dane z 2005r). Obiekt znajduje sie w centrum 90tysiecznego miasta obok glownej ulicy handlowej.
Ps. DonSebastiano gdzie nauczyles sie portugalskiego ??
Witam
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie - cena zależy od lokalizacji, standardu i oczywiście renomy marki towaru, którym chcesz handlować. Do Plazy np. z no-name'em nie wejdziesz. Jeśli kawiarnie - to najlepiej sieciowa, jak prywatna - wiecej kasy liczą... A ceny różne - np. Kraków - Długa - sklep w ciągu handlowym ok. 20 m2 - jakieś 2000/2500 zł. Plaza - nawet 4 tyś/m2 jeśli sklep jest w "lepszej" części. Ale jeśli otwierasz pierwszy w mieście sklep konkretnej, znanej marki to są szanse na rabaty w zamian za podnoszenie atrakcyjności centrum...(przypuszczam że tak było z H&M w Plazie w Krk) BTW - zauważyliście, że kiedy otwiera się centrum handlowe, najpierw zasiedlane są sklepy z lewej strony? Ludzie odruchowo zaczynają "zwiedzać" malle od lewej do prawej? śmieszne.... :mrgreen: Pozdrawiam
Jako ciekawostke dodam ze centra handlowe dziela najemcow na trzy grupy: dojne krowy, gwiazdy i psy. Psy to oczywiscie te sklepiki typu kwiaciarnia, jakis tam fotograf itp. a dojne krowy to bardzo dobre marki, ktore przyciagaja klientow na zakupy. Zazwyczaj dojne krowy maja umowy najmu na czas okreslony a psy na nieokreslony. Zauwazcie, ze psy zawsze sa obok dojnych krow a to dlatego, ze gdyby jakas dojna krowa chciala powiekszyc swoja powierzchnie to pieskom rozwiazuja umowy w trybie natychmiastowym :???: pisze o tym zebyscie wiedzieli z jakim ryzykiem laczy sie wchodzenie ze swoim interesem na taki obiekt. Na uruchomienie sklepu w centrum trzeba duzo kasy, podzialamy rok naklady nam sie nie zwroca i dostaniemy pisemko, ze "w zwazku iz sasiadujacy z nami McDonald's planuje powiekszenie swojej restauracji rozwiazujemy umowe najmu z dniem..."
Hm..ciekawe, a gwiazdy?
Zapomniałeś jeszcze o znakach zapytania. Ta tzw. "Macierz Boston Consulting Group" składa się z czterech części.
Pies to wg tej macierzy inwestycja schyłkowa (ale też może dawać niezłe zyski), krowa to taka która daje największe zyski (i potencjalnie nadal będzie je dawać), gwiazda to inwestycja perspektywiczna (rozwój rynku, czy segmentu rynku, bodajże powyżej 15% rocznie), znak zapytania to niewiadoma. W takim "kociołku" wszystko się miesza i jedno przechodzi w drugie :) Co do cen wynajmu: w Blue City pewien właściciel lokalu na IV piętrze powiedział, że płaci 4000$ miesięcznie za ok 20m2. (może kręcił ale biorąc pod uwagę, że mało ludzi zapuszcza się na samą górę możnaby dać wiarę w tą kwotę).
ewentualnie jak masz zaległości w płatnościach to ochrona nie pozwoli Ci nic wynieść ze swojego sklepu.
Pracuję w jednej z sieci marketów w ochronie to nie jest takie proste. Narzucone z góry godziny otwarcia, żeby cokolwiek przebudować zmienić musisz pisać pismo, nawet aby przeprowadzić inwentaryzację musisz mieć zgodę dyrektora. Nie wiem jak jest w innych sieciach ale Tesco tak działla. U nas jedną taką gwiazdą był sklep Adidasa. Niestety Tesco wypowiedziało im umowę ze względu na zaległości. Z obserwacji sklepów na pasażu powiem wam, że wcale oni nie mają tak wielkich obrotów jakby ktoś mógł sobie myśleć.
no prosze.... konie, krowy, psy a ponad nimi świnie!
chciałem tylko otworzyć skromne skromne stoisko -stragan (nie koniecznie zoologiczny) i pomyśleć ze wszystko to takie skomplikowane i zniechęcające ale przecież chętnych nie brakuje! pusty box w markecie to przecież rzadki widok...
a ja odświeżam temat ile może kosztować lokal o powieszchni 80 m2 w mieście jest 50000 tyś osób
koszt wynajmu 1m2 to ok 35 EUR przy czym jak przekroczysz jakiś określony poziom obrotów w miesiącu to dodatkowo płacisz prowizje dla galerii od nadwyżki.
Umowa jest tak skonstruowana, ze nie masz prawa wypowiedzenia, jak np nie zarabiasz na czynsz. Osobiście odradzam.
35 euro za 1 m2 to bradzo dużo zależy też w jakim mieście pewni w warszawie
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Miejsce na pasażu w centrum handlowym - jakie koszty?": - Sklep z winem na pasażu w Centrum Handlowym - Stoisko na pasażu handlowym - Handel na pasażu handlowym w CH - Pomysł na biznes na pasażu handlowym - multiagencja kredytowo-ubezpieczeniowa na pasażu handlowym
• Strona 1 z 2 • 1, 2
|
|