Witam
Powiedzcie mi, czy jak mieszkam z rodzicami to czy mogę zarejestrować swoją firmę na tym adresie, choć nie posiadam prawa do własności lokalu. Czy potrzebuje jakieś pisemko od rodziców, że się zgadzają?
|
Miejsce prowadzenia DG |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Firma
Autor
Wiadomość
Witam
Powiedzcie mi, czy jak mieszkam z rodzicami to czy mogę zarejestrować swoją firmę na tym adresie, choć nie posiadam prawa do własności lokalu. Czy potrzebuje jakieś pisemko od rodziców, że się zgadzają?
Było milion razy, umowa użyczenia.
jak jestes zameldowany w tym mieszkaniu na stałe i masz wpisane to w dowodzie to zadnych zezwolen nie potrzebujesz.
Sam mam zarejestrowana swoja działalnosc w mieszkaniu rodzicow.
to kto ma rację Ty czy krzys1???
Meldunek nie oznacza prawa własności, umowa użyczenia musi być i już.
czyli wg tego co piszesz krzys1 nie ma prawa, może lepiej ma niezgodnie z istniejącymi przepisami zarejestrowaną DG, gdyż nie ma takiej umowy?
Piszę jak ma być a nie co ma ktoś inny.
hehe tylko zapomniałeś dodać, że umowa użyczenia może być zawarta ustnie i dlatego jej egzekwowanie nie jest przestrzegane :) :D
Ja piszę że ma być umowa i ma być, a Ty czy ustnie czy pisemnie. US najprawdopodobniej zażąda tej umowy na piśmie jako potwierdzenie prawa do lokalu, gdzie mieści się firma. Pamiętaj także o osobnym i wyższym opodatkowaniu nieruchomości przeznaczonych do prowadzenia działalności gospodarczej.
w US napiszesz oswiadczenie ze adres zameldowania jest tez siedziba firmy i ci to wystarczy
Proszę Cię nie wprowadzaj ludzi w błąd. Rację ma Mateusz. Tobie się udało.
Wystarczy albo i nie, to jak z posiadaniem gaśnicy w samochodzie, jest wymagana ale nie każdy policjant podczas kontroli każe ją pokazywać. Oczywiście że urzędnik powinien zażądać pokazania kwitu na własność lokalu, a czy to każdy robi tego nie wiem.
Ale w przepisach jest wyraźnie zapisane, że forma tej umowy może być zarówno ustna jak i pisemna, więc gdzie jest zapisane jak egzekwować formę?
I jak widać, pracownik nie może sobie rządać umowy pisemnej wtedy gdy mu się to podoba.
Jestem ciekaw co sam powiesz pani w skarbowym jak sobie takiej umowy zażyczy. Że nie ma prawa? :-)
Widzisz Wojtku jest trochę iinaczej niż myślałem, bop nikt tutaj nie napisał, że ustawa o NIP tego wymaga, tzn ppotwierdzeina na piśmie prawa własności do lokalu, a kiedyś z tego co wiem tego nie było.
|
|