|
mieszkania |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam, mam taki oto pomysł, chcę wziąść kredyt hipoteczy, powiedzmy 100-150tys zł. Kupić w Warszawie lub Krakowie, (wolałbym W-wę) kawalaerkę lub jeżeli dostanę większy kredyt to małe mieszkanie (może być do małego remontu- sam bym remont zrobił) i wynając np studentom. Za pieniądze z wynajęcia spłacałbym kredyt. Po kilku latach spłaty kredytu zostaje mi mieszkanie które mogę znów wynająć lub sprzedać, a cena przez te lata powinna wzrosnąć. Co o tym myślicie?
Marny interes - to raz. Dluuuugoterminowy. Chyba ze bys kupil z 10 kawalerek.
Dwa - co zostanie dla Ciebie, skoro bedziesz non stop splacal kredyt? Kilka lat, a Ty nie zarabiasz. Mieszkanie, jesli pojdzie w gore nawet 100 000, to wychodzi ze w 5 lat zarobiles 1500 zeta na miesiac. Z tym, ze nie pojdzie 100 000 w gore a piec lat to duzo. Sa zyskowniejsze interesy. Trzy - Studenci ... To jeszcze zaloz jakis fundusz remontowy. Cztery - Za 150 tys. kupisz kawalerke w Wawie? No nie wiem, chyba ze na zadupiu.
Jak weźmiesz kredyt 100 - 150tys to do oddania będziesz miał drugie tyle
150 tys złotych to kosztuje kawalerka w lublinie na zadupiu :) A warszawa to już dużo wieksze wydatki, i zapomnij o wynajeciu kawalerki za 1500 zł, tyle to sie bierze za 2 pokoje. No chyba ze warunki będą znakomite, a blskośc uczelni na wyciągniecie ręki. Dodatkowo nie masz pewnośći jak bedzie z cenami mieszkań w warszawie, może sie zdarzyć ze spadną na łeb na szyje. Rynek staje sie coraz bardziej wymagający i ze sprzedażą takiegio mieszkania w niezbyt atrakcyjnej okolicy możesz mieć puźniej problem.
Ja kupiłam rok temu mieszkanie w Krakowie za 155tyś 45m2 na zadupiu bo w Nowej Hucie, wynajmuję je za 600zł+czynsz+media, ratę kredytu w wysokości 110tyś płacę w CHF jakieś 550zł do tego US lekko ponad 100 zł więc nawet nie jestem na zero, a kredyt mam na 30 lat...
co do cen mieszkań to w Krakowie kawalerki w Nowej Hucie kosztują od 180tyś w górę w lepszej lokalizacji i przy większym metrażu niż 18m2 to już grubo ponad 250 tyś, a w tedy kredyt będzie już nie 600 zł a 1200zł a za tą kwotę nigdy nie wynajmiesz...także zapomnij o takich miastach jak Kraków czy Warszawa nawet w małych miastach gdzie ceny mieszkań są niższe to się nie opłaca bo niższe są też kwoty najmu
|
|