Witam
Chciałem rozpocząć działalność związaną z produkcją i dystrybucją suszu dekoracyjnego wykonanego z suszu polskiego oraz egzotycznego.
Praktycznie większość formalności załatwiam od ręki, mam juz wszelkie plany na stworzenie takiego przedsiębiorstwa.
Chamuje mnie niestety jedna sprawa. Produkcja wyglądała by następująco:
1. Susz muszę wybielić w specjalnym środku w wysokiej temperaturze (Susz gotujemy w wodzie z dodatkiem środka wybielającego - jest to środek, który fryzjerzy używają do robienia pasemek),
2. Susz schnie i potem jest magazynowany.
3. Susz trzeba pokolorować (Proces technologiczny podobny do wybielania, jednak nie dodaje się takiego środka do wody, tylko zwykłe farbki spożywcze)
4. No i znow magazynujemy.
Tak kończy się mój proces technologiczny, jestem wstanie wykonywać to u siebie, w specjalnie wyznaczonym do tego pomieszczeniu. Moje pytania:
- Jakich formalności muszę dopełnić aby takie przedsiębiorstwo mogło legalnie działać?
- Jaka jest możliwość robienia czegoś takiego bez powiadamiania sanepidu?
- Ewentualnie jakie koszty (w przybliżeniu) musiał bym ponieść by wszystko było zgodne z normami, o ktorych pewnie mi powiecie?
Przepraszam za kompletną zieloność w temacie tych pozwoleń, ale nigdy sie tym nie interesowałem, a teraz jednak muszę.
Pozdrawiam