|
Minibank |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
jestem w trakcie otwierania placówki minibanku , ale nie wiem czy to trafny wybór na zainwestowanie 35 tyś zł. Taki jest szacunkowy koszt otwarcia placówki . MOże posiadacie jakieś doświadczenie w prowadzeniu agencji PKO BP lub innch podobnych palcówek . Zastanawia mnie fakt czy przy bankowosci elektronicznej , takie placówki mają rację bytu.. POnieważ główny dochód to wlasnie prowizje z opłat , wpłat itp..
Po ostatniej aferze z jedną z takich placówek o których mówisz większość ludzi nie związanych z bankowością internetową czy też takich którzy o bankach wiedzą tyle, że mają tam konto - chodzi płacić swoje racunki na pocztę :) to taka mała dygresja he
no w sumie masz rację , ludzie wolą zapłacić trochę więcej a mieć pewność że wpłaty bedą odpowiednio zaksięgowane . ale cóż .....
marsdicti - Minibank to nie punkt przyjmowania opłat typu Grosik, czy jakiś inny punkt prowadzony przez prywatnego przedsiębiorcę oszusta.
Minibank to sieć placówek Banku BZ WBK. Można taką placówke prowadzić na podstawie umowy franschisingu WBK daje produkt, markę + doradztwo i szkolenie. I tak bardzo bym się nie martwiła przynajmniej przez najbliższe kilkanaście lat, że w dobie rozwoju bankowości elektronicznej , że w pewnej chwili znikna klienci przynoszący gotówkę w kieszeni. Owszem jest zagrożenie, że rynek powoli sie kurczy. Ale zawsze będzie jakiś procent ludzi, którzy nie mają internetu lub którzy nawet jeśli mają to nie skorzystają z niego. Zawsze wąska "nisza" kilentów nawet za 10 lat będzie korzystała z tradycyjnej "przestarzałej" formy obsługi. Problem jest w tym aby ci klienci własnie do ciebie trafili a nie gdzie indziej. Reklama, reklama, reklama.
wiem wiem .. zresztą już Tobie odpisałem . Właśnie tu tkwi problem , Bankowośc elektr. której nie ma w miniBanku i reklama . Oczywiście masz rację ... Ja powiem tak : miejsce miejsce miejsce !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! i Twoje zaangażowanie ( pracujesz sama czy pracownicy ) itp. Ale jka nie spróbujesz to się nie przekonasz .
jesteś w trakcie realizacji już pomysłu, czy nadal się zastanawiasz?
pół na pół mam wszytkie dok. ale ciągle się waham . Musisz wydać 35 tyś i mieć kasę na wykładanie na conajmniej pól roku . no chyba że sama siądziesz
Stereotyp robi jednak swoje mimo iż minibank to "placówka" WBK to jednak z WBK z nazwy nic wspólnego mieć nie będzie - to m.in jedna ze strategi pozyskania klientów przez WBK. Ja to wiem Ty to wiesz, bo sie tym interesujemy kto to wie że ta agencja ma podpisane z WBK umowy zabezpieczające klienta itd ... oszust z punktu Grosik też tak mówił i też wszyscy wierzyli, że miał :) - dla kogoś kto ma do wyboru sieć innych banków (istniejących na danym obszarze rynku od lat) nowa agencja Minibanku dalej będzie przypominać coś nie pewnego coś ala punkt Grosik. Mimo, iż Grosik nie sprzedaje swoich produktów itd ... Dla przeciętnego Kowalskiego zarabiającego do 2 tysięcy złotych miesięcznie inne banki mają znacznie korzystniejsze oferty niż WBK (bo ten wybitnie nastawia się na maksymalizację zysku w stricte tego słowa znaczeniu) - np: Konto Plan Aktywny w BGŻ S.A - w ramach jednorazowej opłaty 15zł mamy pakiet usług włącznie z kartami płatniczymi - za co np: w Minibanku miesięcznie (tytułem karty) płacimy 3zł z tego co widze w ich ofercie. Ale oczywiście masz racje problem jest w reklamie, problem w tym czy pozyska się odpowiednią grupę klientów i problem w umiejscowieniu takiego punktu. Chociaż to też nie jest w pewnych zbiorowościach droga do sukcesu - dam CI przykład na moim małych 30 tysięcznym mieście - otworzyli agencje Polbanku wlacznie z punktem kredytowym (facet który do tej pory prowadził komis samochodowy) - mentalność ludzi jest taka, że przy istniejącej już filii PKO, BGŻ, Millenium -nikt nawet do Polbanku nie zaszedł - mimo iż miał np: najkorzystniejsze w tej chwili oferty kredytowe - ludzie wolą jednak pewność swoich inwestycji - dlatego też Polbank w Kętrzynie został zamknięty równie szybko jak się otworzył ...
mnie wlasnie troche odpycha to ze niby to WBK, a jednak .... kolorystyka inna, logo inne, mało wiarygodne, aczkolwiek sam sie zastanawiam nad tym minibankiem, to jednak im dłużej na to patrzę coraz mnie mi się podoba, .
marekadam32 napisal ze" ...........Ale jka nie spróbujesz to się nie przekonasz ." - to nie jest takie łatwe, ponieważ to wydatek min. 30 tys, a w praktyce zazwyczaj jest to kilka kilkanascie tysiecy wiecej. Chyba ze ty mozesz sobie pozwolic na poddawanie się próbą za 30 tys. pln:) To jak masz za duzo kasy to wplac na domy dziecka
nie mam za dużo kasy ... nie można stwierdzić czy się uda czy też nie , więc jak spróbujesz to się przekonasz . W obecnym czasie inwestycja 30 tyś nie jest duzo inwestycją jak na rozkręcenie własnego sposobu na zarobkowanie , i te 30 tyś w zupełności wystraczy , wiem bo mam kosztorys ile za co i dlaczego . Natomist główny problem to miesieczne koszta utrzymania , chyba że masz włsny lokal ( odpada koszt rzędu 2000 i sam usiądziesz za ladą czyli kolejne 4000 , w sumie oszczędzasz 5000-6000 zł ...tylko pytanie czy tak zrobisz . I jeszcze jedno w biznesie , niestety zawsze jest ryzyko , ktore trzeba wliczyć w rozkrecenie własnego sposobu na zarobkowanie .... ,
prowadze dzialalnosc kilka lat wiec wiem co to ryzyko, chodzi o to ze nie dla wszystkich 30 tys to mala inwestycja i takie szybkie porady moga kogos wpedzic w klopoty. obojetnie ile inwestujesz, nalezy dobrze sie zastanowic - wiem cos o tym, bo sam mam teraz problem jaki bank wybrac, a i nie raz zrobilem nietrafiona inwestycje, pomimo ze wydawalo sie ze moze byc dobrze, wiec wiem co mowie. Rozwaga i rozsadek i troche ryzyka ............pozdr
Przeryłem net, forum, ale nikt nie pisze o dochodowości takiego punktu lub podobnych (placówki innych banków) ..
Myślicie, że można zainwestować 30-40 tys zł, a po kilku m-cach zarabiać... no właśnie ile? 3 tys miesięcznie, 5 miesięcznie? Mnie osobiście nie podchodzi oferta minibanku bzwbk, a takich opinii jest więcej - można więc przyjąć, że nasze preferencje, to preferencje potencjalnych klientów. Skoro my byśmy nie wybrali tego banku, to i inni nie będą... więc usytuujmy ten bank gdzieś pod koniec rankingu dochodowaości takich placówek. Czy ktoś się orientuje ile zarabiają na czysto placówki np. Multibanku, ING, lub PKO BP ?
Osoby konkretnie zainteresowane otwarciem minibanku (najlepiej takie które już cos robią w tym kierunku) proszę o kontakt mailowy na priv
|
|