Witam,
Od jakiegoś czasu zastanawiałem się jaką działalność mógłbym otworzyć.
Nie miałem zbyt dużego kapitału. Właśnie zdecydowałem się na otwarcie minibaru(hamburgery, kebab itp.). Mam mielsce, lokal jest urządzony jest jakieś 30 m2, czynsz 800zł. Wciąż funkcjonuje tam minibar. Aktualny właściciel zdecydował się zrezygnować z tej firmy i mi ją odstąpić. I w związku z tym mam kilka pytań. Czy jeżeli już funkcjonuje tam taka sama działalność i nic się wstępnie nie zmieni potrzebny jest odbiór sanepidu? Mi się wydaje, że tak ale tamten właściciel twierdzi, że nie. Czy w trakcie gdy ja będę to zalatwiał ta firma może wciąż funkcjonować? Tamten facet wynajmuje ten lokal od jakiejś firmy i wciąż chce wynajmować ten lokal a mi robić "podnajem". Umowę chce zrobić na czas nieokreślony, a ja chciałbym sie zabezpieczyć i zawrzeć w tej umowie okres wypowiedzenia (np. 6 miesięcy). Facet jest niby sprawdzony, ciocia u niego pracuje i wiemy, że przekrętów nie zrobi, boję się tylko, że ja gdy już rozkręcę tą firmę to on mi wymówi. Miejsce mam dosyć dobre dotychczasowy właściciel w ogóle się tą firmą nie interesował i dochodów zbyt dużych nie miał. Ja wręcz jestem pewien, że można mieć dużo wiecej i nie boję się, że zrzuca na mnie tylko problem z głowy.
Z góry dzięki.