|
Minimalna kwota do podjęcia egzekucji długu? |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Windykacja wierzytelności
Autor
Wiadomość
Jaka jest minimalna kwota na fakturze, od której firmy windykacyjne zaczynają ściagąc długi i jaki koszt jest ściągnięcia np. 10 000zł?
Zależy. Jak masz podpisaną umowę z firmą windykacyjną to chyba każdą kwotę będą ściągać, a tak jako jedno zlecenie to chyba kolo 2000zł już. A wezmą pewnie z 20% tego. NIe wiem bo nigdy nie musiałem korzystać ale to chyba się niedługo zmieni.
150 zł mandatu za jazdę bez ważnego biletu potrafią ściagnąć. W zasadzie ściągają tyle żeby pokryć swoje koszty i prowizję. Ale to dotyczy komorników sądowych a nie firm windykacyjnych.
Ściągają bo mają umowę podpisaną i nie jest to klient jednorazowy. Dowiadywałem się i kwoty od 3000zł ściągają, mniejsze też ale płacisz z góry "zadatek" ok. 300zł za rozpatrzenie sprawy.
Prowizję komornik powinien pobierać od faktycznie ściągniętych kwot, więc powinien starać się wyegzekwować jak najwięcej - wszystko. [ Dodano: Nie Maj 21, 2006 9:31 am ]
Zależy jaka firma. Są firmy ściągające mniejsze kwoty, również bezzaliczkowo i nie płacisz za rzekome "rozpatrzenie sprawy". Zapraszam na stronę o windykacji:
hehe wiem to :) Prowizja komornika to 15% kwoty którą wyegzekwuje.
Witam was!
Jestem calkowicie zielona i potrzebuje pomocy... Mam tytuł wykonawczy wydany przez sad we Wrocławiu. Chodzi o odszkodowanie w wyoskosci 20.000 plus dodatkowe opłaty na moja rzecz a takze rosna odsetki od lutego 2004 roku. Komornik prawie sie nie stara nic z tym zrobic i nic w tej sprawie sie nie dzieje dlatego chcialabym to sprzedac...jednak w internecie nie znalazlam nic na tem temat...moze ktoś z was orientuje sie jakie kroki powinnam podjac by wreszcie pozbyc sie tego i odzyskac choc czesc mych pieniedzy...bo wiem ze firma skupujaca dlugi bierze sobie procent od kwoty... Prosze o jakies wskazowki jesli macie na to jakis patent... Pozdro dla wszystkich!! :smile:
Ten temat nadaje się do działu "prawo".
Jeżeli wiesz gdzie znajduje się majątek dłużnika możesz wskazać go komornikowi. Podobnie jak konta bankowe czy cokolwiek co jest Ci znane. Jeżeli chcesz sprzedać dług owszem możesz tego dokonać (jest to tzw. cesja wierzytelności). Wystarczy że znajdziesz odpowiednią firmę np: Intrum Iustitia.
teoretycznie mogę wziąść zlecenie od 5000zł to mi się jeszcze opłaci,
W zależności od firmy i charakteru jej działalności. Jedni podpiszą umowę o stałej obsłudze i wezmą "pakiet" wierzytelności w ilości kilkuset zleceń po 100,200,500zł, inne firmy mają "próg", który ogranicza minimalną wysokość roszczenia, np. 10tys.zł i spraw na niższe kwoty nie przyjmą. Są też firmy, które przyjmują sprawy w pierwszej wersji i w drugiej-nie robiąc żadnych ograniczeń. Co do "opłat wstępnych", to niekoniecznie są one pobierane za tzw. rozpatrzenie sprawy. Zazwyczaj w normalnej firmie taka wpłata pokrywa koszty wstępnego poprowadzenia sprawy, np. dojazd na spotkanie z dłużnikiem w innym mieście (ostatnio byliśmy na takich wizytach: Inowrocław i Włocławek, z i do Warszawy ok 550km-za samo paliwo poszło 300zł). Czasami warto zapłacić (np. na podstawie wcześniejszego kosztorysu), bo bezpośrednie mediacje z dłużnikiem i sam fakt pojawienia się u niego w firmie osobiście dają zaskakująco dobre efekty, często lepsze niż oschłe, kolejne wezwanie do zapłaty.
|
|