|
MIX electronics czyli autoryzowany salon Ery! |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Franchising, franczyza
Autor
Wiadomość
Witam zastanawiam się nad uruchomieniem franczyzowego, autoryzowanego salonu Ery... ktoś coś wie na ten temat? jak tam się zarabia? czy to dobra opcja? jakie są rzeczywiste koszta uruchomienia? zanim skontaktuję się z franczyzodawcą chciałbym zasięgnąć opinii obiektywnych forumowiczów. Może ktoś miał z tym styczność bardzo prosiłbym o wszelkie opinie i wypowiedzi, za które z góry dziękuje.
Witam!
Też jestem tym zainteresowany.Chętnie poczytam i się dowiem czegoś.Czy mając umowę na salon ERY mogę sam sprowadzać telefony?
hmm szczerze to chyba nie bardzo... tu masz umowe z posrednikiem czyli z dystrybutorem a sam istniejesz jako APS Ery nie bezposrednio z Erą i to chyba pośrednik dyktuje warunki wstawia towar ty płacisz zabezpieczasz i sprzedajesz towar. ale nie jestem w 100% pewien...;) jak by ktos cos jeszcze wiedzial to czekam na posty.
hmmm widze że zainteresowanie małe... ale dla informacji gdyby ktoś jeszcze był tym zainteresowany po rozmowach z franczyzodawcą i opiniach znajomych oraz ludzi w ktorzy w tego typu miejscach pracują... postanowiłem zrezygnowac z tego pomysłu.... po pierwsze punkt otwierany jest przez agenta, ktory na tym zarabia a procz tego zarabia jeszcze operator, do tego jest sporo opłat dodatkowych typu monitoring, wynajem ( w galerii ktorej chcialem wynająć lokal 30m2 to koszt 275zl/m2 plus opłaty) 3 pracownikow ( ktorzy zarabiają podobno grosze i nie ma chetnych do pracy) limity umow do podpisania z ktorych nie wywiązanie się jest karane utrata premią itp, dość wysoka opłata franczyzowa... hmm podobno zwrot wpłaty czyli te 25 000-30 000zl zwraca sie po 16 miesiacach (w praktyce nawet do 3 lat)... wiec żeby nie było że zniechęcam... mnie osobiście jednak to zniecheciło... ale dodam że w poblizy galerii są jeszcze 2 punkty ery...to też był jeden z głownych powodów.
|
|