Witam. Od długiego czasu obserwuję forum w poszukiwaniu inspiracji na otwarcie jakiegoś własnego interesu. Mam dopiero 18 lat więc dopiero wszystkiego się uczę i będę potrzebował kilka Waszysz, drodzy forumowicze porad. Do rzeczy.
Razem z koleżanką zaczęliśmy wyrabiać ręcznie biżuterię, głównie kolczyki, przywieszki i bransoletki. Materiały kupujemy na allegro bądź w sklepach w naszym mieście. Interes jest opłacalny, ponieważ wyprodukowanie naprawdę porządnie wyglądającej pary kolczyków kosztuje nas około 3-5 zł, a sprzedajemy je po 10-12 zł. Wyglądałoby to na prawdę przyzwoicie gdyby nie fakt, że mieszkamy w małym mieście i liczba odbiorców takiego towaru nie jest zadowalająca. Sprzedajemy je głównie wśród znajomych. Dlatego też myślę o zalegalizowaniu interesu i próbą wyjścia z naszymi produktami gdzieś dalej. W okolicy 100 km od naszej miejscowości znajduje się sporo miast o bardzo dużych walorach turystycznych, przez które co tydzień przelewają się tłumy ludzi. Spotykałem w tych miejscowościach ludzi z własnym stoiskiem z własną biżuterią, gdzie ceny za podobne do naszych wyrobów zaczynały się od 15 zł, a popularność takie stoiska miały bardzo dużą. Jestem przekonany, że nasze stoisko cieszyłoby się dużą popularnością, ponieważ wiem że nasze wyroby sa bardzo estetycznie wykonane i oryginalne, bo pomysły na ich wykonanie rodzą się w naszych głowach.
Teoretyczna wizja prowadzenia interesu nie jest skomplikowana, uzgodnić z urzędem miasta stawkę za wynajem kawałka gruntu pod stoisko, zapakować się w samochochód i działać jak najszybciej. Największy problem jednak widzę w sformalizowaniu mojej działalności. Wiem że potrzebna nam będzie Działalność Gospodarcza ale nie mam pojęcia jakiego rodzaju i na jakich warunkach będziemy musieli się rozliczać z Urzędem Skarbowym, ZUSem itp.
Wobec powyższego proszę więc Was, Drodzy Forumowicze o wskazówki i porady dla raczkującego "przedsiebiorcy" jak przebrnąć przez część biurokratyczną, bo sam sobie z tym raczej nie poradzę.
Pozdrawiam