|
"mój biznes"branża motoryzacyjna |
"mój biznes"branża motoryzacyjna
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam,mam na imię Bartek,mam 25 lat,jestem z woj. lubelskiego. Na forum trafiłem przez przypadek szukając cennych informacji. Chciałem się podzielic pewnym pomyslem,zaczerpnąć cennych rad. Otóż sprawa wygląda tak. Mój tata jest lakiernikiem z wieloletnim doswiadczeniem,od pewnego czasu jest na emeryturze lecz nadal wykonuje uslugi powiedzmy "po znajomości" ma dużo klientów w tym stałych włascicieli komisów samoch. Uslugi te świadczy w przyzwoitych cenach na dośc dobrym poziomie.Pracując przy nim już wiele lat też mam pojecie na ten temat a w dodatku jestem z wykształcenia blacharzem. Posiadam niezbędna narzedzia do swiadczenia tych oto usług a także miejsce,choć w nie najleprzym punkcie ale jest. Pytanie pod jaką specializacja mogłbym otworzyc działalnośc by moc swiadczyc uslugi ogólnie mówiąc"motoryzacyjne"by to nie było konkretnie lakiernictwo. Chciałbym to rozwianać lecz nie bardzo wiem od czego zacząć. Więc zwracam się z prosba o jakieś sugestie,podpowiedzi,informacje.. Pozdrawiam Bartek.
Hmm Auto Spa. Poprawki lakiernicze, kosmetyka auta, czyszczenie tapicerki itd. itp.
O co chodzi dokładnie?
Chcesz mieć przykrywkę od przepisów p.poż i bhp/sanepid? Czy zająć się czymś extra?
właśnie chodzi o taką przykrywkę bo głownie zajmowałbym się lakiernictwem a obawiam się,że nie sprostam wymaganym przepisom. Uslugi prania tapicerki,odswierzanie lakieru jak najbardziej będa wykonalne w mojej"firmie"Pytanie jaka działalnośc zarejstrowac by moc swiadczyc tego typu uslugi i ominąć te przepisy.
Byłby ktoś chętny i zorientowany by moc mi troche podpowiedziec co i jak?
Zrób same blacharstwo i wymiany tlumików.
Ale jak rejestrujesz działalnośc to pkd jest to samo do blacharstwa i lakiernictwa. Bartek, a nie może poprostu tego wszystkiego legalnie zarejestrowac? Koszta nie są jakieś wielkie. Wiadomo,że troche trzeba wyłożyc napoczątek no ale za darmo nic nie ma. A co zrobisz jak ktoś sie na Ciebie wkurzy i doniesie do wios, pip albo co gorsza do us? Wtedy dopiero zbankrutujesz. Pomyśl nad tym.
Gdzie mogę znalezc jakie wymogi musze spełniać,w co musi być wyposażony mój warsztat?bym mógł to legalnie rozkręcić.Ktoś zorientowany w tym temacie?
Już o tym gdzieś pisałem na forum, nie chce mi się drugi raz pisac bo jest tego sporo. Poszukaj toche to znajdziesz,
No właśnie konkretnie na temat lakierni nie mogę się doszukać. Chcąc otworzyc warsztat, w którym będe się zajmował od lakierowania,blacharstwa przez pranie tapicerki,spawanie tlumników,renowacja felg itp itd.Przyznam że moje zaplecze narzedziowe jest całkiem bogato wyposarzone więc jestem w stanie poradzić sobie z nie jedną"usterką" czy rejstrujac ten warsztat musze wszyskie uslugi wyszczegolnić? czy np pod pojęciem blacharstwo moę wykonywać inne uslugi,zblizone do tego? Domyłśam się ze moje pytania mogą wydawać się banalne.. prosze was o pomoc i dziękuje za cierpliwość;) pozdrawiam.
no ja chwile pracowałem w takim legalnym zakładzie lakierniczym i tam musi być specjalna kabina lakiernicza a to spore koszta i filtry itp bo sie ochrona środowiska dopierdziela... i te filtry sie wymienia ale i tak taniej było zapłacić karę raz na jakiś czas niż je wymieniać....
otwórz coś jak: kosmetyka samochodowa i ciul ale to trochę strach tak samo jak z myjnią samochodową na lewo... lepiej juz na czarno robić :)
Tu masz kolego prawie wszystko. Informacje te zciągnąłem ze strony Pana Roberta Grzywaczewskiego. Pozwolen i papierów naprawde troche jest. A co do kabiny o której pisze kolega Pawlo to wcale nie musi jej byc. PROJEKT TECHNOLOGICZNY WARSZTATU - wytyczne do projektów branżowych - dane i bilanse technologiczne instalacji medialnych - dane techniczne urządzeń stacjonarnych - informacje dla ochrony środowiska - wytyczne wykonawcze otworów posadzki - charakterystyka operacji technologicznych - zestawienie zatrudnienia - opinia ppoż., bhp, sanepid do technologii obiektu Indywidualny projekt budowlany obiektu do pozwolenia na budowę. Dokumentacja i formalności objęte są pakietem kosztorysowym stanowiącym integralną część łącznych kosztów inwestycji PROJEKT ARCHITEKTONICZNY OBIEKTU - lokalizacja obiektu na działce - rzuty i przekroje - opinia ppoż., bhp, sanepid do projektu architektury - mapy geodezyjne terenu - projekt terenu zewnętrznego, dróg i obszarów zieleni - projekt elementów małej architektury PROJEKT BRANŻOWY - KONSTRUKCJA - projekt konstrukcyjny hali - projekt fundamentów pod konstrukcją hali - projekty zagłębień i otworów posadzki pod urządzenia - opinia ppoż., bhp, sanepid do projektu konstrukcji PROJEKT BRANŻOWY - WODA I KANALIZACJA - projekt instalacji wodnej - projekt instalacji kanalizacyjnej obiektu - projekt instalacji kanalizacyjnej terenu zewnętrznego - opinia ppoż., bhp, sanepid do projektu wod-kan. PROJEKT BRANŻOWY - INSTALACJA ELEKTRYCZNA - projekt wewnętrznej instalacji elektrycznej - projekt oświetlenia pomieszczeń - projekt oświetlenia terenu zewnętrznego - opinia ppoż., bhp, sanepid do projektu inst. elektrycznej PROJEKT BRANŻOWY - WENTYLACJA I OGRZEWANIE - projekt systemu wentylacji mechanicznej ogólnej - projekt systemu ogrzewania i rozprowadzenia kanałów - projekt kotłowni olejowej / gazowej - opinia ppoż., bhp, sanepid do projektu went. – ogrzew. PROJEKTY BRANZOWE PRZYŁĄCZY ZEWNĘTRZNYCH - zasilanie energią elektryczną - przyłącze wody - przyłącze kanalizacji - przyłącze gazu ziemnego UZGODNIENE WARUNKÓW ZABUDOWY I ZAGOSPODAROWANIA TERENU OPRACOWANIE RAPORTU OCENY ODDZIAŁYWANIA OBIEKTU NA ŚRODOWISKO - operat powietrza - bilans emiterów hałasu - oddziaływanie na grunt - zanieczyszczenie ścieku - mapy rozkładu emisji UZYSKANIE DECYZJI ŚRODOWISKOWEJ DLA OBIEKTU I JEGO LOKALIZACJI UZGODNIEIE WARUNKÓW ZASILANIA Z GESTORAMI SIECI MIEJSKICH - Zakład wodociągów i kanalizacji - Zakład energetyczny - Gazownia OPERAT WODNO – PRAWNY ( jeżeli jest wymagany ) OCENA ROZWIĄZAŃ PROJEKTOWYCH ODKRYWAKA I OPINIA GEOLOGICZNA DLA TERENU INWESTYCJI UZYSKANIE DECYZJI – POZWOLENIE NA BUDOWĘ ZGŁOSZENIE OBIEKTU DO ODBIORU DOPUSZCZENIE OBIEKTU DO UŻYTKOWANIA I ODBIÓR przez : - Nadzór Budowlany - Państwową Straż Pożarną - Sanepid - Wojewódzki Inspektorat Ochrony Środowiska - Państwowego Inspektora Pracy Formalności objęte są kosztorysem UZYSKANIE POZWOLENIA NA WYTWARZANIE ODPADÓW UZYSKANIE POZWOLENIA Z WIOŚ NA EMISJĘ GAZÓW I PYŁÓW DO POWIETRZA - Pozwolenie na użytkowanie instalacji lakierniczej ZGŁOSZENIE INSTALACJI I URZĄDZEŃ DO UDT ZGOSZENIE
troche tego jest..:( mam pytanie z innej beczki. Mianowicie chodzi o to,że jak przy wpisie do ewidencji wybieramy zakres wykonywania usług to podobno najlepiej wpisać jak najwięcej nawet jeśli w najblizszym czasie nie planujemy tego robic. I tu jestem ciekaw jak wygląda sprawa jesli powiedzmy że zdecydowałem się otworzyć warsztat "blacharstwo,mechanika" i bedę gotów sprostac tym wymaganiom i dodatkowo wybiore "lakiernictwo" ktorego powiedzmy nie będe narazie robił. Ale mimo wszystko musze spełniac wszystkie wymogi z tym związane??czy to tak to wygląda?
Kolego, ale wpis do ewidencji ,pkd chyba 50.20, obejmuje blacharstwo, lakiernictwo i mechanike w jednym. To nie jest podzielone. Dlatego nie możesz sobie wybrac tylko blacharstwa bo pkd i tak będzie dotyczyło wszystkiego.
znalazłem cos takiego:
[b]45.20. KONSERWACJA I NAPRAWA POJAZDÓW SAMOCHODOWYCH, Z WYŁĄCZENIEM MOTOCYKLI 45.20.Z "Podklasa ta obejmuje: naprawy, konserwację i przebudowę pojazdów samochodowych (z wyłączeniem motocykli), takie jak: naprawy mechaniczne, naprawy elektryczne, naprawy elektronicznych systemów wtryskowych, przeglądy, naprawy nadwozia, naprawy części, mycie, polerowanie itp., lakierowanie i malowanie, naprawy szyb i okien, naprawy siedzeń samochodowych, naprawy opon i dętek, zakładanie lub wymiana, wykonywanie zabiegów antykorozyjnych w pojazdach samochodowych, z wyłączeniem motocykli, instalowanie części i akcesoriów w pojazdach samochodowych (niebędące częścią procesu produkcji), z wyłączeniem motocykli" znaczy to,że powinienem zarejstrować 45.20.Z i wtedy w świetle prawa bede mógł wykonywać te wszystkie czynniści?
Przeczytaj również posty podobne do tematu ""mój biznes"branża motoryzacyjna": - "hurtownia" motoryzacyjna??? - Branza motoryzacyjna - Branża motoryzacyjna - Agencja motoryzacyjna. - branża motoryzacyjna
• Strona 1 z 2 • 1, 2
|
|