Witam
i co napisac dalej?
od pewnego czasu zastanawiam sie nad zalozeniem swojego malego (legalnego) biznesu lecz nie wiem od czego zaczac?!
zaczne od poczatku...
mieszkam w malej miejscowosci na lubelszczyznie studiuje lesnictwo (ojciec lesnik) wiec mysle o czyms zwiazanym z tym tematem, narazie amatorsko zajmuje sie szkolkarstwem, produkcja sadzonek glownie swierka i sosny (sadzonka 2 letnia swierka 0,40zl/szt sosna 0,07zl/szt) tylko gdzie znalezc tylu chetnych na ten towar bez odpowiednich zaswiadczen, swiadectw pochodzenia, zezwolen wszystko narazie nie do przejscia... ( nie wspominajac o braku odpowiedniego miejsca(pole) do uprawy... no i oczywiscie zbyt tylko wiosna i jesien i trzeba sprzedac min 100000 sadzonek sosny zeby zarobic te 5000 na czysto a ztego nie da sie zyc przez rok...
kolejna realizacja to plantacja choinkowa z 0,5ha mialem 2000 szt choinek po 10zl/szt przez 3 lata ale to tez nie wiele ... zeby z tego zyc trzeba miec min 5ha plantacji .... wysokie koszty zakupu ziemi!!! i to znowu odpada
kolejny moj pomysl to produkcja drewna kominkowego...!!!
ze wstepnych moich wyliczen to mozna troche zarobic...
dysponujac kwota 20000zl przy cenie drewna opalowego w moim regionie 80-90zl (srednia 85zl) + (ojciec) za stos drewna 1.2 mp mozna kupic 235 stosow x 1.2mp = 282 mp drewna (transport z lasu na podworko w swoim zakresie) rabanie i ukladanie koszt 10zl/stos = 2350zl cena 1mp przygotowanego drewna kominkowego w moim regionie waha sie miedzy 150-200zl/mp co daje 282mp x 175zl (srednio) = 49350zl - 2350zl -20000zl = 27 000zl oczywiscie jakas amortyzacja 10% na sprzet co daje okolo 23 000zl / rok
myslicie ze to jest realistyczne zalozenie?
zakladam brak problemu z dostepem do takiej ilosci drewna, rynek zbytu 3 miasta po 50 tys mieszkancow w promieniu 25 km, ( 28 klijentow ktorzy kupia po 10 mp)
i czy oplaca sie zakladac jakas dzialnosc gospodarcza, co polecacie?
czy mozliwe jest zdobycie doplat, pomocy finansowej(np na sprzet)?
gdzie moge z tym pojsc po wiecej informacji?
czy jest realne zdobycie jakiegos wiekszego odbiorcy? (1000mp/rok)
czy jest to dobry pomysl?
czy dalej mam szukac czegos innego?
i sorki za taki dziwny post wiem jest juz pozno duzo chcialbym napisac ale nie wiem co....
p.s.
zeby bylo lepiej...