Witam!!!! Ostatnio wpadł mi do głowy pomysł aby organizować wesela. W gre wchodzi albo duże miasto takie jak łódz, albo o wiele mniejsze miasto na okolo 40-50 tyś. Osobiście mam w gotówce 30-50 tysięcy, ale jestem zdecydowany na kredyt w wysokości 200 tys. Plan polega wstepnie na tym aby wykupić ( co raczej odpada) lub wynając ( to prędzej) sale na okres 2 lat. Zastanawiam sie czy na taki okres czasu latwo znaleść chetnych czy raczej własciciele będą chcieli podpisac umowe na dłuższy okres. Wiadomo, że im dłuższy okres czasu tym trzeba podjąć większe ryzyko związane z wiekszymi nakładami. Obliczyłem, że gdybym na dwa lata oplacil sale przykladowo do 120 osob ( robilem juz wywiad) to w wiekszym mieście zaplacil bym 4000-7000 tys miesiecznie. Zwykle organizuje sie wesela od 70 do 120 osob co daje sredna przykladowo jakos 90-100 osob. Cztery wesela w tygodniu daje mi 40 tysiecy zl gdyz od osoby pobieram 100zl za wesele. Kuchnia i wszystkie dekoracje mam w na wlasnosc jako asortyment wynajmowanego lokalu wiec koszta byly by tam minimalne. I tak mysle ze 5 miesiecy w roku mozna dzialac z weselami gdyz jest na nie popyt non stop, W innych okresach organizuje sie komunie jakies imprezy kulturalne sylwestry itd... Mysle ze w skali rocznie mozna bylo by wyjsc na tym od 300 do 400 tysiecy( przy dobrych wiatrach), z czego 60 tysiecy odliczam na sale, oplacenie pracownikow ( kelnerzy kucharze) 100 tysiecy i ze 100 tysiecy na produkty. Jeszcze zapewne weszly by tam inne koszta takie jak prad gaz i woda jednak tego póki co nie biore pod uwage. Obliczylem ze tak okolo 40 tysiecy na rok można bylo by zarobic jako minimalna granica, ale wynik koncowy równie dobrze moglby siegnac jakis 100tyś . Być moze cos pomieszałem z liczbami za co przepraszam.
To narazie taka wstepna wersja planu. Zakladam że popyt na te wesela i imprezy jest, ponieważ gdzie nie pojdziemy terminy sa pozajmowane juz na rok nastepny:)
Chcialem teraz spytac was czy zastanawialiscie sie kiedys nad takim pomyslem i jakie macie na ten temat zdanie. Jezeli ktos ma jakieś szczegółowe informacje na ten temat to też prosze o info!!! prosze mnie nie krytykować za ewentualne pomyłki czy "naiwne wizje" tylko jak już coś to ładnei wytłumaczyć bo gdybym wiedział wszystko to nie prosiłbym o porady:) pozdrawiam!!