|
Mój pomysł na inwestowanie na GPW - strona 2 |
|
Strona główna forum
‹ GPW
‹ GPW - Giełda Papierów Wartościowych
Autor
Wiadomość
Powiem tak nie wiem czego uczyli cię na tej szkloe giełdowej ale twój pomysł innowacyjny nie jest ale też nie musi być.Jeśli chcesz zarobić trochę większe pieniądze to tym portfelem napewno ich nie zarobisz i to nie chodzi o wielkość twojego kapitału.Myśle ze jesli bedziesz szedl takim tokiem myślenia to może za 10 lat podwoisz swoją kwote. Takui sposób inwestycji jest przeznaczony większości dla dużego kapitału i twój sposób jest dobry dla zminimalizowania ryzyka portfela. Ale jeśli nie chcesz dużych pieniędzy to także łatwiejszym sposobem i skuteczniejszym na zysk bylo by zainwestopwać w fundusze inwesty np rynków wschodzących wtedy byś nie tracil czasu na analize spolek i powierzył iwestycje doswiadczonym osoba ; a co jakis czas wplacal sobie te kilkaset złotym i napewno wyjdziesz na tym sto razy lepiej niż analiza fudamentalna spolek,analiza prtowizji itd. No chyba że chcesz wiekszych zysków to zainteresuj sie Analizą tech, Kontraktami CFD papierów wart jak i walut.
Tyle o ile znam się na Giełdzie a nie na Forexie. Nie chcę inwestować w coś na ślepo tylko dlatego, że kapitał byłby na to odpowiedniejszy. Pozdrawiam
Na FOREX się nie znam.
Jeżeli znasz się na giełdzie to polecam kotrakty CFD ale z nimi ostrożnie możesz szybko zyskać i szybko stracić.Polecałbym ci przyglądnąć się bliżej analizie tech.;uwierz mi może być to bardziej interesujące i przydatne niż analiza fudamentalna szczególnie że w tych czasach w dużej mierze na giełdzie szczególnie biorą góre nastroje i emocje inwestorów, a pamiętaj że dzięki analizie tech i np kontraktom cfd można zarabiać również na spadkch.
Z tym CFD powoli... Ja odradzałbym wchodzenia w CFD poczatkującemu inwestorowi, z uwagi na bardzo dużą dzwignię finansową. Przy tak małych inwestycjach może zdarzyćsię tak, że przy pierwszej lepszej obsuwie może nie starczyć ci środków na pokrycie depozytu zabezpieczającego. Wtedy biuro maklerskie automatycznie zamyka twoje pozycje i tracisz całą forse.
W cfd albo w forex można wejsc, ale gdy twoj portfel inwestycyjny osiągnie rozmiary 20-30 tys minimum. Wtedy można powoli zaczynać przygodę z cfd lub forexem, przeznaczając max 10% portfela na tak ryzykowne inwestycje. Niektóre źródła podają, że na takie inwestycje powinno się przeznaczać nie wiecej niż 2-5% portfela inwestycyjnego.
jak człowiek chciwy i głupi to nawet 20-30 mln roztrwoni bawiąc się na rynku instrumentów pochodnych. wystarczy być rozsądnym i ustawiać stop loss na odpowiednim poziomie, a wtedy nawet 1000 zł jest odpowiednią kwotą.
Ale to już i tak jest kwestia znajomości tych instrumentów. Ja za bardzo nie znam.
|
|