Jeśli interesują cię dotacje dla micro firm to całkiem dobrą oferte ma Fundusz Micro...
na start możesz dostać do 5 tys., a później kwoty dotacji rosną
|
Moja pierwsza firma - strona 2 |
Moja pierwsza firma
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Jeśli interesują cię dotacje dla micro firm to całkiem dobrą oferte ma Fundusz Micro...
na start możesz dostać do 5 tys., a później kwoty dotacji rosną
Witam serdecznie.
Zacznę od początku, Jestem studentem piątego roku. Od 5 lat zajmuję się projektowaniem graficznym. Działam na zasadzie umowy o dzieło/umowy zlecenie. Od roku pracuję z moją żoną. Zarobki nam rosną (w skali rocznej) z 5000zł (5 lat temu) do 27000zł w zeszłym roku. Postanowiłem w końcu, założyć firmę. Ale z racji, że staram się nie robić nic na szybciora, chciałem rozeznać się w ew. dofinansowaniach i kosztach. Więc moje pytanie, czy aktualnie są jakieś dofinansowania na start pierwszej firmy? Jaka to ilość pieniędzy? Gdzie? PS. Napiszę, że poza doświadczeniem i portfolio posiadamy różnego rodzaju certyfikaty i zaświadczenia związane z pracą graficzną.
Opcja szukaj i ogień :-)
Witam.
Temat zamieszczam w tej kategorii, ponieważ mam pytania z różnych dziedzin i nie chce otwierać 15 postów:) Planuję na marzec 2009 otworzyć firmę, która prawdopodobnie nazywać się będzie Clean Center Home i zajmować się będzie wszelkimi pracami związanymi ze sprzątaniem w domu wewnątrz jak i z zewnątrz. Moje pytania to: 1. Oczywiście jak to u prawie wszystkich początkujących jak jest już pomysł to nie ma funduszy. Od nich zależy na jakim poziomie wyposażę firmę i jak ona będzie się prezentować. Mam 2 można to nazwać kosztorysy: 1.Pierwszy z nich jest tańszy i starczy na realizację prawdopodobnie dofinansowanie z UP: - rusztowanie 8,3 metra jezdne porządnej firmy 6500zł - Karcher modelu w tej chwili nie pamiętam, ale jest to wyższa półka- 4000zł - drabina przegubowa 4 częściowa też porządnej firmy- 600zł - zapas środków do czyszczenia 500-800zł - inne drobne rzeczy 500zł - reszta na reklamę 2. Drugi jest sporo droższy: - rusztowanie 11,3 m takie jak wyżej razy 2 - 18 500zł - Karcher taki jak wyżej + drugi jeszcze wyższej klasy z grzanie wody- 16 000zł - Karcher odkurzacz - 2000zł - Karcher końcówki do urządzeń - 2500zł - drabiny- ta co wyżej + ze 4 inne do rożnych zastosowań 2500zł - zapas środków 1500zł - inne drobne 500zł - Opel Combo 1.3 CDTI najtańsza wersja z ludzkim wyposażeniem 65000zł - reklama 2500zł Jak widać pierwszy projekt jest bardziej przyziemny i możliwy do zrealizowania, a drugi wydaje mi się, że mniej, ale na pewno lepiej prezentowała by się firma w nowym samochodzie wraz z kupą porządnego sprzętu, a nie w polonezie. O tym wie każdy, że ludzie inaczej reagują jak widzą porządny samochód i porządnie ubranych pracowników, porządny sprzęt. Zresztą przy takiej ilości sprzętu miałbym większą wydajność i mógłbym realizować więcej zamówień. Uważają wtedy, że firma na pewno jest solidna. Dlatego moje pytanie brzmi czy da się zrealizować jakimś dofinansowaniem 2 projekt powiedzmy bez wkładu własnego lub z maksymalnym wkładem własnym 10%?? 2. Czy ktoś z Państwa przeglądał ostatnio ofertę kont bankowych dla firm? Która według Państwa jest na tą chwilę najkorzystniejsza i oferty jakich banków można ewentualnie śledzić? 3. Jakie wybrać opodatkowanie dla mojej firmy?Przyznam, że zupełnie się na tym nie znam i księgowość na pewno zlecę biurze. Myślę, że moje dochody miesięczne przy dobrych wiatrach będą się trzymały na wysokości 20 000zł. 4. Chciałbym wystawiać faktury vat za usługi czy do tego trzeba wybrać odpowiednie opodatkowanie? Co trzeba zrobić, gdzie się udać, żeby można było wystawiać faktury? Więcej pytań nie pamiętam:P ale jak sobie coś przypomnę to dopiszę. Z góry dzięki za odpowiedź
ad.2 zdecydowanie mbank. mają około 10 000 zł debetu... zresztą poczytaj o tym w necie,
pozdro
Witam Wszystkich !
mam pytanko , wiem ze to już było bo trafiłem już na to tutaj , ale temat był opisywany jakieś dwa , trzy lata temu i linki z informacjami które tam są , w większości już nie działają . dobra do rzeczy , mam zamiar otworzyć solarium , i chciałbym się dowiedzieć coś na temat warunków jakie trzeba spełniać żeby taka działalność otworzyć ,jak ktoś może pomoc to byłoby fajnie , z góry dzięki , pozdrawiam !
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Moja pierwsza firma - strona 2": - Moja Pierwsza Firma - Moja pierwsza firma- dylematy - moja pierwsza firma zusy itd - moja pierwsza DG - moja pierwsza tranzakcja
• Strona 2 z 2 • 1, 2
|
|