Witam,
Napiszę Wam jaką mam sytuację, a Wy może napiszcie co byście zrobili na moim miejscu.
Zacznę może od tego, że od ponad 2 lat jestem w Anglii. Nie wymeldowałem się z Polski, ale wiadomo, że mam tutaj ośrodek życia. W Polsce jestem 2 razy na rok w krótkie odwiedziny… ale w roku 2010 zamierzam wrócić na stałe.
Mam tutaj umowę o pracę na czas nieokreślony. Zarabiam blisko 2000 funtów miesięcznie brutto ( 1510 netto ). Do tego mam stronę internetową i właśnie AdSense, które ostatnio zaczęło przynosić dość poważne zarobki (ostatnio 730 dolarów, a w tym miesiącu spodziewam się blisko 700 EURO, bo przeszedłem w tym miesiącu na euro, jak pewnie wielu z Was).
Do tego programy partnerskie (temat bukmacherka, czyli np. bwin, ***, itd.). Z tego też są oczywiście przychody i często przekraczają 1000 euro.
Teraz wrócę do Polski dajmy na to w maju i co mam robić? Hazard w Polsce niby ma być wkrótce zupełnie nielegalny, chociaż z drugiej strony program partnerski, to chyba przecież tylko czysta reklama. Sam nigdy nie obstawiam. Zastanawiam się nad przeniesieniem wypłat z tego tytułu na moje konto angielskie, bo obecnie wszystko idzie do Polski mimo, że jestem tutaj. Anglii hazard jest nieopodatkowany, więc byłby to niby taki "ukryty dochód", ale nie widzę sposobu na normalne zlegalizowanie tego.
No i jeszcze raz ten Adsense… mam sobie przyjechać w maju i tak po prostu zacząć wpłacać zaliczki do Urzędu Skarbowego? Normalnie to chyba teraz powinienem płacić za to składki tutaj w Anglii. Nie będą mnie o to pytać potem w Polsce i sprawdzać? Czy po powrocie do Polski mogę dostać karę z Anglii, że im nie płaciłem za Adsense... w sumie nie wiem jakby to mieli znaleźć (wpłaty idą cały czas na polskie konto bankowe).
Napiszcie co o tym myślicie…