|
Monitoring aut w firmie - obniżenie kosztów? |
Monitoring aut w firmie - obniżenie kosztów?
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Witam wszystkich, Jestem właścicielką firmy sprzedażowej, interes prężnie się rozwija, inwestuję w nowych pracowników, a co za tym idzie – potrzebne im sprzęty do pracy (min samochody). Czytałam na forach, że inwestycja w monitoring aut obniża koszty, ponieważ dzięki temu można kontrolować np. zużycie paliwa, trasy, i dodatkowo zabezpieczyć przed kradzieżą. Czy przy mojej obecnej ilości aut (5) monitoring jest opłacalny (czy zwrócą się koszty montażu i późniejszego użytkowania), gdzie warto zainwestować w systemy GPS?
witam w firmie w której obecnie pracuje jest 25 samochodów ciezarowych w kazdym jest zamontowany system GPS i cos tam jeszcze do kontroli temperatury chłodni w co niektórych ,menadzer w kazdej chwili wszystko sobie kontroluje nie musi dzwonic po kierowcach gdzie który jest i co robi;) sami kierowc tez maja respekt i wiedza ze moga byc kontrolowani gdzie sa ,co robia z jaka predkoscia sie poruszaja itp.....
No właśnie, chyba sama świadomość pracowników, że auta służbowe będą monitorowane, może znacznie wpłynąć na zmniejszenie kosztów :) Ale czytałam właśnie, że takie systemy dają wiele korzyści np. mogą chronić przed kradzieżą. Ale czy na 5 aut będzie to opłacalne?
Bez monitoringu floty nie wyobrażam sobie takiej działalności, jaką ty prowadzisz (jaką prowadzimy :)). Ja w swojej firmie wyposażyłem swoje 4 auta w GPS-y i widzę korzyści, bo świadomość u handlowców, że auta są monitorowane spowodowała, że panowie przystopowali z nadużywaniem aut. Jeżeli chodzi o firmę, która oferuje monitoring, polecam Automonitoring cma.
sądzę , że inwestycja w monitoring jest rozsądnym posunięciem, niezależnie od ilości aut. Ja też podpisuję się pod rekomendacją Wiecha odnośnie firmy, zawsze możesz poprosić o wstępną wycenę , zorientować się w promocjach. Zetknąłem się kiedyś z nimi i dobrze wspominam. W dzisiejszych czasach kontrola pojazdów i pracowników jest bardzo ważna, ludziom niestety nie można bezgranicznie ufać, dlatego pomoc w postaci systemu monitorującego z pewnością dobrze wpłynie na biznes.
Bardzie skupiłbym sie na obniżeniu kosztów wynikających z użytkowania samochodu. Polecam wydanie periodyka "ekspert księgowy" pt. "Samochód w firmie - podatki VAT, CIT, PIT"
Przy 5 autach zaoszczędzisz może 3-4L paliwa dziennie ( jeszcze zależy kto u Ciebie jeżdzi)
Jeśli już tak chcesz ciąć koszty, zatrudnij ukraińców bez zusu. Chory kraj, z tej Polski się zrobił
koszt monitoringu pojazdu przez GPS to ok 25-30 zł za auto, więc niewielki w porównaniu do oszczędności
Tu nie chodzi o monitoring bo kilometry się liczy w map.
Chodzi o sondę w baku.
W dłuższym okresie czasu monitoring na pewno się opłaca. My też szukamy sposobu na oszczędności. Ostatni udało się go znaleźc w obszarze wyjazdow służbowych - u nas są częste i co za tym idzie wiążą się z dużymi kosztami. Hotele, przejazdy, diety... Co mieisąc wychodziła pokaźna suma.
Mieliśmy co prawda układy z hotelami i zniżki, ale to okolo 10%-15%... Ale dostaliśmy na próbę karty BTC i był to strzał w dziesiątkę. Uprawniają one do rabatu na hotele w całej Polsce. Rabat wynosi (i tu uwaga!) 40%. Przy naszym trybie pracy w miesiącu oszczędzamy nawet kilka tysięcy. Zastanawiamy się też nad monitoringiem aut, więc również czekam na Wasze opinie.
I jeszcze dodam, że teraz te karty kosztują tylko 79zł. Znajoma ostatnio zamawiała i okazuje się, że jest jakaś promocja. Polecicie jakąś firmę z okolic Krakowa która zakłada monitoring?
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Monitoring aut w firmie - obniżenie kosztów?": - Czy odpowiadało by Wam obniżenie kosztów, ale... - Obniżenie kosztów ZUS i podatku. - zakup żywności a zwiększenie kosztów w firmie jednoosobowej - Sposób na obniżenie PIT i CIT - obniżenie zobowiązań o 50%
• Strona 1 z 1
|
|