Witam!
Potrzebuje pare wskazowek na temat owej dzialalnosci gospodarczej. Na poczatku chce zaznaczyc ze za bardzo sie nie orientuje, jestem 20latkiem ktory chce otworzyc swoj pierwszy interes.
Sklep bylby w miescie ktore jest zamieszkale przez 70 tys. osob. bylby to pierwszy calodobowy sklep w miescie. Nie chcialbym, aby byl on wyposazony tylko w jakies tanie winka itp. Chcialbym ciagle poszerzac asortymen, poniewaz mieszkancy miasta sa dosc zamozni, wiec na pewno by sie skusili na jakies lepsze winko czy koniak. W sklepie oprocz piwa, wina i wodki bym chcial sprzedawac rowniez napoje oraz przekaski typu chipse, paluszki itp.
Mam juz na oku lokal w bardzo dobrej lokalizacji w poblizu kilku dyskotek, niedaleko centrum. Mam rowniez troche wlasnego wkladu w ten interes okolo 20tys. zlotych. Na reszte chcialbym wziasc kredyt, bo nie wiem czy taki interes moze byc dofinansowany?
Stad tez moje pierwsze pytanko, czy jest mozliwosc dofinansowanie takiego przedsiewziecia?
Na jak wysoki kredyt moge liczc z takim wkladem wlasnym? Jakie mogo byc dzienne obroty?
Czy wpierw musze uzyskac pozwolenie na sprzedaz alkoholu? Czy wpierw zarejestrowac firme? jak to w ogole wyglada?
Czy sa jakies problemy z otwarciem calodobowym?
Jakie koszty ZUS itp. itd. miesieczne przy zatrudnieniu dwoch osob? i placy okolo 1400 zlotych na reke? Ja jako trzeci pracownik.
Czy moge liczyc na to, ze jezeli przyjme szyld jakies marki piwa to oni mi wyposazo sklep np. w lodowki? O czyms takim slyszalem ale nie wiem na jakiej zasadzie to dziala.
No to chyba tyle co mi przychodzi do glowy. Czekam na odpowiedzi i podpowiedzi ;)