|
Montaż LPG co i jak? Jak zacząć montowac LPG do aut? |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam, czy wie ktoś może, jakie warunki należy spełniać albo chociaż gdzie się dowiedzieć czegoś na ten temat. Montowałem już LPG(oczywiście jako pracownik firmy montującej) a teraz chciałbym montować samemu. Proszę o wszelkie informacje. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Jeśli montowałeś te instalacje i nic na ich temat nie wiesz od strony teorii to nie zawracaj sobie głowy tym interesem :)
Ja już miałem styczność z mechanikiem, który pracował w firmie u kogoś i nagle poczuł się tak mocny w tym co robi, że zaczął działać na własną rękę. Oddałem mu raz autko by zobaczyć co się stanie i więcej tam nie pojadę :)
TO nie tak, że nie znam się na tym. Znam się na montażu instalacji bo robiłem to całkowicie samemu, a właściciel firmy ograniczał sie do wystawienia faktury i wysłania dokumentów do producenta(homologacja). Ja nie wiem jak to wygląda od strony prawnej.
Zakładasz firmę, przygotowujesz garaż, kupujesz narzędzia, jedziesz na szkolenia, robisz certyfikaty i montujesz.
Witam!
Co do instalacji LPG- uważam, że pomysł był dobry, ale kilka lat temu....Mam znajomego, który się tym zajmuje i rzeczywiście dorobił się, ale w tej chwili interes upada...większość aut jest już "zagazowana". No i trzeba mieć ogromną wiedzę żeby się tym zajmować. Minimum dwóch pracowników do pomocy. Na początku koszty są dość spore, a na zyski trzeba poczekać do czasu aż uzyska się renomę...Mimo wszystko, życzę powodzenia!
Witam pomysł bardzo dobry tym bardziej że jak piszesz masz dośw.w tej dziedzinie,może nie tak dochodowy jak dwa trzy lata temu ale warto się tym zająć i dołożyć do tego diagnostyke pojazdów bo i tak musisz kupić sobie jakiś czytnik kodów.Jeżeli chodzi o rade to służę pomocą , robiłem to kiedyś niestety z przyczyn niezależnych musiałem zrezygnować jak by Cię interesowało to mam do sprzedania walizkę do sprawdzania szczelności instalacji gazowych,bez niej i bez analizatora nie dostaniesz pozwolenia na montaż.Pozdrowionka jak byś był zainteresowany to pisz jarecki26@interia.pl
Witam!
Zajmuje się montażem LPG. żeby ruszyć oczywiście potrzebujesz zarejestrować działalność, warsztat, narzędzia.... standard ale co do LPG żeby działać legalnie ruszyła musisz mieć wpis do ITS-u, to załatwiasz u ewentualnych dostawców. jednak żeby spełnić warunki wpisu do ITS-u musisz mieć w posiadaniu analizatora, walizkę do sprawdzania szczelności. Zupełnie szczerze polecam zastanowić się nad otwarciem takiej firmy w Niemczech. W Polsce z samych instalacji nie wyżyjesz, a w Niemczech zaczyna się taki rynek jak u nas ok 10 lat temu.
Witam!
Jaki kurs musze ukonczyc zebym mogl montowac LPG?
Nie ma czegoś takiego jak kursy po których będziesz mógł legalnie działać w tym interesie! Jedyne z czym sie spotkałam to pokazy. Polega to na tym że na rynku powstaje nowa instalacja, a hurtownia z która współpracujesz zaprasza Cię na pokaz jak instaluje, programuje się dana instalacje. Jedynie gdzie możesz zyskać doświadczenie to zatrudnić sie na jakiś czas w już istniejącym auto gazie.
|
|