Witam wszystkich forumowiczów. Od jakiegoś już czasu zastanawiam sie nad założeniem firmy 3 osobowej na poczatek. Chodzi o firme usługowa w dziedzinie montazu ogrodzen z płyt betonowych i coraz bardziej popularnych garazy równiez z płyt betonowych. Wiem ze firmy które zajmuja sie produkcja takich płyt mają juz swoich ludzi do montazu ale sprawa wyglada tak. Znam pewna firme która zaczynała dwa lata temu i poczatki to były oparte na 3 osobach. Chodzi mi o to ze jedna kupiła busa z przyczepka, druga betoniarki, trzecia narzedzia bydowlane potrzebne do funkcjonowania firmy monterskiej. Na poczatku podłaczyli sie do producenta płyt betonowych który miał juz swoja ekipe monterska, swiadczyli usługi jako podwykonawcy. Po roku czasu firma monteska jako firma podwykonawcza odłaczyła sie od producenta i działaja jako firma monterska, pracy maja od wczesnej wiosny do pierwszych mrozów, a to za sprawa polecenia przez innych ludzi czyli tzw poczta pantoflową oraz ogłoszeniach w lokalnych gazetach i w internecie .
Coraz czesciej spotykamy ogrodzenia z płyt betonowych domów jednorodzinnych, szkól, hurtowni, działek, garazy i innych obiektów.
Montaż jest bardzo prosty i szybki. Koszt robocizny uzależniony jest od wysokości ogrodzenia i ukształtowania terenu. Dla standardowej wysokości 1,5 m wynosi ok. 20÷25 zł/1mb. Wiadomo ze cena montażu zależna jest od podłoża w którym kopiemy dołki na słupek, im cięższy jest teren np. kamienny tym droższy montaż.
Zakładajmy ze mamy zlacenie non stop. Przez cały dzien majac 3 osobowa ekipe mozemy ułozyc sporo mb płotu z płyt betonowych . Sumujac cene za mb wychodzi nam spory rachunek. Liczac to przez 5 dni w tyg razy 4 tygodnie , mamy niezła wypłate dla 3 osób.
Moje pytanie kieruje do forumowiczów i osób które juz posiadają taka firme o jakies wazne wskazówki , plusy i minusy takiej firmy oraz do osób które miały taka firme, na co uwazac , jak liczyc aby sie nie przejechac, itd.
- Czy zatrudniajac osoby bezrobotne łacznie ze mna dostane dotacje na rozwój firmy?
- Co sądzicie o takim pomyśle?